начало

Руси Алексиев вече е председател на Софийския градски съд Руси Алексиев вече е председател на Софийския градски съд

Когато съдиш двама солидарно какви разноски трябва да платиш

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Когато съдиш двама солидарно какви разноски трябва да платиш

Мнениеот ilian_todorov » 17 Май 2016, 13:58

Дело по чл. 49 от ЗЗД срещу Прокуратурата на РБ и Районния съд. Ищецът е осъден да заплати юрисконсултско възнаграждение на прокуратурата за отхвърлената част от иска. Районният съд не претендира за разноски. Не трябвали тъй като иска е срещу двама ответника солидарно това юрисконсултско възнаграждение да е два пъти по-малко? :?: Моля за съдебна практика.
И двамата ответника са осъдени солидарно да заплатят сумата от 3 000 лева заедно с лихвата до окончателното изплащане.
Другият ми въпрос е от кого трябва да искам парите? От ВСС ли или от който аз преценя? Ще бъде ли прихваното от сумата, която трябва да получа юрисконсултското възнаграждение на прокуратурата? Ако ги поискам от РС има ли основание да ми ги прихванат?
ilian_todorov
Активен потребител

Re: Когато съдиш двама солидарно какви разноски трябва да пл

Мнениеот ivan_lawyer » 18 Май 2016, 07:25

Уточнете малко - искът е отхвърлен, в някаква част, но е уважен до 3 000 лева и оттам ли произтича вземането за разноски.
Тоест - имаме вземане за разноски по отхвърлен иск.
Дължат се разноски на калпак, това е. Колкото хора си засъдил толкова ще им платиш за юрисконсулт и адвокат.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот ilian_todorov » 18 Май 2016, 10:20

ivan_lawyer написа:Уточнете малко - искът е отхвърлен, в някаква част, но е уважен до 3 000 лева и оттам ли произтича вземането за разноски.
Тоест - имаме вземане за разноски по отхвърлен иск.
Дължат се разноски на калпак, това е. Колкото хора си засъдил толкова ще им платиш за юрисконсулт и адвокат.

Да, правилно сте ме разбрали.
Не трябва ли възнаграждението на юриста да е два пъти по-малко ми е въпросът? Ако и двамата ответника са представлявани от юристи сумата щеше да бъде двойна. :idea:
Кой трябва да ми плати парите след като решението влезе в сила и тези разноски ще се удържат ли от присъдената сума?
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот n_ikito » 18 Май 2016, 11:16

Всяка страна е имала разноски /адвокат/ и се следва възстановяването им.
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 18 Май 2016, 11:19

Тоест Вие сте осъдили тези Прокарутарата и Районния съд?

Трябва да Ви платят един хонорар, а не два - в този случай. Няма как да се пишат два договора.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот ilian_todorov » 18 Май 2016, 13:32

ivan_lawyer написа:Тоест Вие сте осъдили тези Прокарутарата и Районния съд?

Трябва да Ви платят един хонорар, а не два - в този случай. Няма как да се пишат два договора.

Хонорарът, който съм осъден да заплатя е един - на Прокуратурата на РБ. Само че той е изчислен върху цялата сума на иска над 3 000 лева, а не е разделена сумата на две, тъй като има втори ответник. :idea:
Не разбрах от кой трябва да искам парите и разноските ще бъдат ли приспаднати от това, което ще получа? :?:
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 18 Май 2016, 13:34

n_ikito написа:Всяка страна е имала разноски /адвокат/ и се следва възстановяването им.

Така е, но защо не е разделена сумата на две като са двама ответника? :?:
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот n_ikito » 18 Май 2016, 13:56

Защо да е разделена? Аз съм ответник, съответно плащам за защита.Ако не успеете да ме осъдите, Ви се възлагат разноските...ако ще и 100 ответника да сме!
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 18 Май 2016, 14:40

n_ikito написа:Защо да е разделена? Аз съм ответник, съответно плащам за защита.Ако не успеете да ме осъдите, Ви се възлагат разноските...ако ще и 100 ответника да сме!

Всеки един от ответниците има право на разноски (в случай на претендирането им), но в случая юристконсултът на Прокурата на РБ не е представлявал и двамата солидарни ответници, поради което при условията на разделност на прокуратурата се полагат само половината на подлежащите на присъждане разноски. :idea:
Не твърдя, че съм прав, но все пак пуснах молба по чл. 248 от ГПК. Ако мине, мине. ;) От съд и от жена се иска, пък каквото стане. :D
Ако имаш възможност ми прати съдебна практика по казуса. :?:
ilian_todorov
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ