начало

Руси Алексиев вече е председател на Софийския градски съд Руси Алексиев вече е председател на Софийския градски съд

Такса за предсрочно погасяване на кредит.

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Такса за предсрочно погасяване на кредит.

Мнениеот nora00 » 15 Апр 2016, 09:57

Здравейте,
Имам ипотечен кредит (37 000 евро), който обслужвам 5 г. В договора има клауза, предвиждаща такса от 1% ако се погаси предсрочно.
Сега има възможност да го погася, но ще трябва ли да плащам тази такса, след като закона се измени?
Или, важи за договори след промяната?
Приятен уикенд желая☺
nora00
Младши потребител

Re: Такса за предсрочно погасяване на кредит.

Мнениеот nora00 » 16 Апр 2016, 12:26

Малко помощ??
nora00
Младши потребител

Мнениеот jhoro » 16 Апр 2016, 21:47

Промените в закона се отнасят за договори сключени след влизането му в сила.
Вие сте се договорили преди това - заварено положение - и колкото и да не ви се иска, ще трябва да платите тази такса.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот nora00 » 18 Апр 2016, 13:31

Благодаря.
Това Ваше мнение ли е, или изказвате такова, като специалист?
Питам, защото съпруг на моя колежка е юрист и тя го е попитала, като отговорът му е бил, че банката няма право да начислява тази такса. Промяната в закона, точно в тази част важала и за вече подписани договори.
Успешна седмица☺
nora00
Младши потребител

Мнениеот jhoro » 18 Апр 2016, 19:28

Аз нямам никакво желание да Ви противореча (даже Ви подкрепям с ... всички ръце).

Остава И банката да е съгласна с това положение.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот nora00 » 18 Апр 2016, 19:45

Току що се връщам от банката. Ходих с юрист. По негово искане получихме удостоверение за дължими към момента суми. Получихме такова, без дължимата такса.
НО, колегата ви се съмнява, дали не са я прибавили към общата сума, понеже нямаме разбивака, а обща сума.Дължите толкова и това е :).
Човека го пропоръчаха, а и той казва, че няколко дела имал по чл.55 ззд, точно по подобни казуси-приключили успешно.
Надявам се и при мен да няма услужнения и фа приключа с банката.;)
nora00
Младши потребител

Мнениеот jhoro » 18 Апр 2016, 19:57

Поздравления. Всичко е добре, когато свършва добре.

Колкото до разбивката - ами поискайте си я. Попитайте - "Защо точно тази сума? Защо не е с 5 лева повече или по-малко?" Трябва да Ви се даде разпечатка - колко е бил заема, какви вноски сте правили, от тях - колко е главница и колко лихва, колко е остатъка по главницата към момента ... Лихви за бъдещи периоди не се начисляват.
Вие подобно нещо и сега трябва да имате - погасителния план. Ако е бил променян - най-актуалния.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот nora00 » 18 Апр 2016, 20:07

Благодаря Ви.
Истината е, че сега започва всичко, дано мине добре, че с тези банки.... никога не знаеш какво дължиш :)
Друго, какво дължиш...разбивка нямали-питахме.
Само това удостоверение.

Ето това ми даде на пощата колегата Ви. Пъскам го тук, на някой може да му е полезно;
§ 13. Разпоредбите на този закон не се прилагат за договорите за кредит, сключени преди датата на влизането му в сила, освен по отношение на такси, обезщетения или неустойки по § 9, т. 3 от този закон.
(8) (Нова - ДВ, бр. 35 от 2014 г., в сила от 23.07.2014 г.) Кредиторът няма право на обезщетение или неустойка при предсрочно погасяване на договор за кредит по чл. 4, ал. 1, т. 2 и 3, когато кредитът е погасен след изплащане на 12 месечни погасителни вноски от усвояването му. Извън този случай кредиторът има право на справедливо и обективно обосновано обезщетение за евентуалните разходи, които са пряко свързани с предсрочното погасяване на кредита, в размер до 1 на сто от предсрочно погасената сума по кредита.

Обаче точка 9.3 в закона аз лично не виждам:)
Последна промяна nora00 на 18 Апр 2016, 20:54, променена общо 1 път
nora00
Младши потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 18 Апр 2016, 20:51

Истината е, че банката ще ви я начисли тази такса. Ако ще си я искате, ще трябва да водите дело. Практиката все още не е изчистена, така че няма гаранция, че искът ще бъде уважен. Вие ще си прецените, дали ще поемете съответния риск.
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот nora00 » 18 Апр 2016, 21:07

Такова съмнение има и юристът, който ми помага.
Тъй като е познат не ми иска пари, а на мен ми е неудобно да го търся всеки път, като съм в банката.
Ако разбера, че са взели таксата, ще видя дело100%.
Какъв документнда поискам от банката, че да видя начисляват или не таксата?
Казват, че давали само удостоверение-общо дължимата сума, не по пера.
nora00
Младши потребител

Мнениеот jhoro » 20 Апр 2016, 01:31

Може да направите едно приблизително изчисление - с този калкулатор
Ще ви направи погасителен план и ще гледате - срещу съответната вноска - "Главница преди погасяване" Ако сте променяли условията - предоговаряне, намаляне на лихвен процент, ще има разлика. Но едва ли ще е голяма - 1% (и от цялата сума, и от остатъка) е няколкостотин лева.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот nora00 » 20 Апр 2016, 07:01

Благодаря.
Сметнах си нещата така:
по погасителният план гледам, колко съм плащала за лихва и за главница.
Събрах платената главница и излезе остатък толкова, колкото бяха казали от банката. С разлика около 60 евро, но ако е само това, няма да споря.
Преведох сумата за погасяването, но за всеки случай ще закрия всички сметки, за да не решат да си вземат нещо пропуснато ;)
Какъв документ да искам от банката, че вече не дължа нищо, защото като попитах, казаха че не издавали такъв, а давали съгласие за заличаване на ипотеката?
nora00
Младши потребител

Мнениеот jhoro » 20 Апр 2016, 12:43

Първо по последния Ви въпрос.
Хи-хи-хи. Тия на много луди се правят. Съгласието за заличаване на тежестите (ипотеката) е едно на ръка - просто ще Ви освободят имота, за да можете да се разпореждате с него. Интересно - при потребителски кредит без обезпечаване - сигурно не дават нищо?
За документа - не виждам да има общо понятие, но е нещо от сорта на "Документ за приключени задължения" (в НАП се издава подобен - "Удостоверение за наличие или липса на задължение"). Ако го нямате, нищо чудно след време някой в банката да се сети, че дължите ... еди какво си плащане.

Колкото до сметките - те се елементарни (от математическа гледна точка) Всяка вноска се състои от част главница и част лихва. С частта за главницата, всеки път се намалява остатъка от главницата на кредита. Частта за лихвата е "възнаграждението" на банката за това, че сте ползвали тази сума (остатъка от главницата на кредита след предишната вноска) в периода между двете вноски.
Цитираната разлика може да се получи, ако не сте взели под внимания такси - както обвързани, така и необвързани със самото кредитиране. Става дума за такса за управление (обвързана) и такса за обслужване на банковата сметка, по която се обслужва кредита (необвързана). Може да има и други - в договора Ви трябва да са подробно разписани.

PS. Като изключа, че се споменава ЗПК - темата си е за някой одиторски или счетоводен форум.
jhoro
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ