начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Съседи!!!

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съседи!!!

Мнениеот jorkata_984 » 04 Сеп 2011, 08:43

Здравейте! Във входа имаме следния проблем.Отходната тръба в мазето е спукана и спешно се нуждае от ремонт,но проблемът са няколколко.На първият етаж живеят така наречените "Роми",който в продължение на месеци са изхвърляли боклуците си в мазето и не искат и няма как заканно да ги принудим да го направят.Във входа има голяма част апартаменти който са собственост на общината и техните наематели отказват да дадат пари за ремонт по предтекст че са социално слаби.Накрая се оказа че като изключихме циганите и наемателите останахме 4 семейства който сме съгласни да дадем пари за ремонт на канализацията.Някой сблъсквал ли се е с подобен проблем и към кого да се обарнем за помощт.Писахме сигнали до община за наематели но от там само им правят предупреждения и нищо повече.
jorkata_984
Нов потребител

Re: Съседи!!!

Мнениеот toni_sf » 06 Сеп 2011, 10:58

jorkata_984 написа:Здравейте! Във входа имаме следния проблем.Отходната тръба в мазето е спукана и спешно се нуждае от ремонт,но проблемът са няколколко.На първият етаж живеят така наречените "Роми",който в продължение на месеци са изхвърляли боклуците си в мазето и не искат и няма как заканно да ги принудим да го направят.Във входа има голяма част апартаменти който са собственост на общината и техните наематели отказват да дадат пари за ремонт по предтекст че са социално слаби.Накрая се оказа че като изключихме циганите и наемателите останахме 4 семейства който сме съгласни да дадем пари за ремонт на канализацията.Някой сблъсквал ли се е с подобен проблем и към кого да се обарнем за помощт.Писахме сигнали до община за наематели но от там само им правят предупреждения и нищо повече.

Отговорноста за това нещо е на всички собственици в ЕС ,ако се подавали сигнали в общината и няма реакция ,сигнализирайте прокуратурата и до 3м ще се знае.И си изберете Управител на ЕС който ще гони тези неща а съм сигурен,че Вие нямате такъв.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот trando58 » 08 Сеп 2011, 04:13

Уморих се тази вечер да пиша,но все пак ми иде да подскажа. Щом общината е собственик на част от самостоятелните обекти в ЕС ,то тя е и задължена по ЗУЕС наравно с всички други собственици по чл.50 от закона.Това ,че те са пращали писма на наемателите е чист блъф и не пре чем.Наемателят няма работа да плаща за ремонти. Пуснете писмено искане с входящ номер в общината или писмо с обратна разписка,в което настоявайте да си поемат ангажиментите към собствеността.Те имат специален фонд за поддръжка на общ.собственост,но явно я изпапват .Каквото и да е ,Вие сте в правото си да им искате пари за тръбата,ако не ,веднага на съд,но съберете всички документи,покани към общ.писма ит.н и няма да имате проблеми.

"На крак о парии презрени....." Ми то туй ни остана.
trando58
Потребител

Мнениеот jorkata_984 » 08 Сеп 2011, 08:27

Благодаря ти за съвета.:)))
jorkata_984
Нов потребител

Мнениеот toni_sf » 11 Сеп 2011, 12:39

trando58 написа:Уморих се тази вечер да пиша,но все пак ми иде да подскажа. Щом общината е собственик на част от самостоятелните обекти в ЕС ,то тя е и задължена по ЗУЕС наравно с всички други собственици по чл.50 от закона.Това ,че те са пращали писма на наемателите е чист блъф и не пре чем.Наемателят няма работа да плаща за ремонти. Пуснете писмено искане с входящ номер в общината или писмо с обратна разписка,в което настоявайте да си поемат ангажиментите към собствеността.Те имат специален фонд за поддръжка на общ.собственост,но явно я изпапват .Каквото и да е ,Вие сте в правото си да им искате пари за тръбата,ако не ,веднага на съд,но съберете всички документи,покани към общ.писма ит.н и няма да имате проблеми.

"На крак о парии презрени....." Ми то туй ни остана.

Аз ще ти кажа нещо друго, общината след като подпишеш договор с нея автоматически прехвърля собственоста на имота към теб докато е в рамките на договора , но си запазва правото да те изхвърли ако не си платиш три месечни вноски за наем .
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот jorkata_984 » 13 Сеп 2011, 19:00

Прав си.След като се поинтересувах повече излезна,че е така.Наематели стопанисват имота като собствен.
jorkata_984
Нов потребител

Мнениеот trando58 » 14 Сеп 2011, 01:36

Говорите глупости.Има собственик и има наемател.Допитайте се до юрист и не ми дращете тука простотии.
trando58
Потребител

Мнениеот toni_sf » 14 Сеп 2011, 14:23

:D Повече мастика ли беше А Трандо.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот kirile » 16 Сеп 2011, 14:29

чл.49 от ЗУЕС внимателно го прочетете и действайте от тази позиция. Независимо дали Общината е собственик или не , тя е длъжна да издаде мотивирана заповед със срок за извършване на ремонта и да осъществи последващите действия , ако тази заповед не се изпълни в срок. Имайте предвид , че тази тръба е обща част от сградата и касае неотложен ремонт , в този член от закона подробно са описани правомощията на Общината. Аз също от месеци имам теч от общата канализационна тръба и съм подал заявление до Общината , която отказва да издаде заповед за ремонта и тези дни ще обжалвам отказа в Административен съд.
kirile
Потребител

Мнениеот toni_sf » 17 Сеп 2011, 11:19

Кириле, защо не опиташ първо чрез някоя медия ,че отидеш ли на обжалване минава време .Викни Господари на ефира ,и да видиш как бързо ще се задвижат нещата. И дано си получил от тях писмен отговор ,че отказват.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот kirile » 17 Сеп 2011, 16:53

Да получих писмен отговор , че отказват да издадат заповед. По-точно отговора се състои от предписание да бъде свикано общо събрание за решаване на проблема , а завлението ми е да издадат заповед. Не ме плаши времето , което ще загубя в съда , защото то работи в моя полза - за всеки изминал ден от момента на сезирането със заявление , в който семейството ми е живяло в този теч от фекални води , застрашаващи живота и здравето ни , ще поискам в последствие съответното обещетение за неправомерно увреждане от бездействието на Районната администрация. Аз винаги мисля и планирам две крачки напред.
kirile
Потребител

Мнениеот redemi » 17 Сеп 2011, 20:00

Здравейте!Имам питане,надявам се да ми помогнете.Наематели сме наОбщинско жилище във Варна,ние иоще едно семейство във вход от 24 апартамента.Домоуправителят и другите искат да подадат жалба и дани съдят ,че не сме платили за ремонт на покрива за жилище на което не сме собственици. Плащаме си за текущи разходи и за сумата за фонда за текущи ремонти,която сес ъбира всеки месец ие по 3 лв на апартамент. Участвахме и в направата на врата на входа и домофонна система. Но мисля че за покрива, трябва да плаща собственика.Могат ли да ни осъдят,направили са жалба и са се подписали всички, и ще я носят в Общината. Виждам ,че тука сте коментирали подобни проблеми,и се надявам някой да ми помогне. Домоуправителката ми донесе копие на часто Наредбата за настаняване на лица и семейства в Общински жилища и в член14,ал 6 пише-цитирам-`Поддържането и текущите ремонти на наемателите се извършват в съответствие със сключения договор за ползване на жилището с Кмета на района`.
Ще разгледам и ЗУЕС за членовете ,които сте коментирали.
redemi
Нов потребител

Мнениеот trando58 » 18 Сеп 2011, 13:44

Ами прочетете си първо договорът с общината. Поначало във вашият случай изначалният нормативен акт е ЗЗД и после идва ЗУЕС.Погледнете хубаво какво е написано в договорът в частта му за поддържането на веща,дали сте задължен да извършвате дребни ремонти породени от нормално износване на веща или ви е вменено да участвате и във всички ремонти по общите части.Въобще огледайте го добре и тогава напишете пак какво е положението,защото едно дело може да ви излезе наистина много солено.
trando58
Потребител

Мнениеот karmen1961 » 09 Ное 2011, 10:50

Живея в общинско жилище. Променяха правилата 100 пъти, но основните неща се повтарят. Въпреки че всяка община си определя правилата, разликите по основни теми няма как да са драстично различни. Та: наемателите отговарят за жилището, за редовната поддръжка - да не чупят и рушат, да си оправят кранчетата и водомерите, например, както и контактите, ключовете, бравите и пр. Обаче: за сградни инсталации и общи части си отговаря Общината, т. е. собственикът (всички тръби, олукът, покрива, комините и пр.) Т. е. наемателите трябва да си внесат там декларация в Жилфонд ,като представят и протокол от ОС, и да опишат проблема. Единствената вързалка е, че Жилфонд, респективно Общината, плаща само при легитимно издадена фактура. Т. е. разни там уговорки "на ухо", приятелски услуги и др. такива не вършат работа. Легитимна фирма, с легитимна фактура - и готово!
karmen1961
Младши потребител

Мнениеот kremenkov79 » 24 Яну 2012, 11:06

Запознати ли сте дали съседа има право да си мие автомобила пред гаража си и в следствие на това наоколо става много кално и мръсно?Може ли да се направи нещо?
kremenkov79
Нов потребител

Мнениеот karmen1961 » 27 Яну 2012, 19:01

kremenkov79 написа:Запознати ли сте дали съседа има право да си мие автомобила пред гаража си и в следствие на това наоколо става много кално и мръсно?Може ли да се направи нещо?

А бе можеш да му направиш мръсно по принцип. Както знаеш, даже миенето на терасите е забранено, което е идиотия, та можеш да се жалнеш - по повод похабената питейна вода. Обаче ... е, ще пратят по някое време проверка, то пък той тогава няма да я мие, ще го извикат да го предупредят, ще съставят протокол колко работа са свършили и са реагирали на сигнала и ще си измият ръцете с това. На никой чиновник няма да му се занимава и ще бъде формално. Ти можеш да ги тероризираш всеки път с жалби, обаче все ще е същото. Дори да го хванат да я мие, пак няма да го глобят веднага, а ще го предупредят. Прецени си искаш ли да си послугуваш, или предпочиташ с някой комшия да му метнете едно одеало в тъмното - колкото да го сплашите
karmen1961
Младши потребител

Назад към Етажна собственост