Колеги имам следния въпрос и моля за коментар.
Случи се така ,че по едно изпълнително дело ИЛ е обезсилен . Тоест след получаване на призовката за доброволно изпълние длъжника е платил .Оспори и ИЛ и ОС отмени разпореждането за издаването му и обезсили листа.
По ИД дело длъжника е платил освен дълга и разноските .
Въпроса ми е щом ИЛ лист е обезсилен, как ще бъдат върнати разноските на доверителя ми в случая те не се дължат .
Първо си мислех за заповед за изпълнение срещу взискателя ... но не съм много сигурна и второ ,тая заповед за изпълниние може да бъде оспорена и после иск ...и въртележката става голяма за едни разноски.
- Дата и час: 27 Ное 2024, 13:24 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
обезсилване на ИЛ и разноски
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: обезсилване на ИЛ и разноски
А ако ИЛ е обезсилен още преди плащането и взискателят вече ги еплатил ? ИЛ лист е обезсилен, защото РС не е видял че възражението е в срок и е издал ИЛ. Как в този случай ще бъдат върнати разноските на взискателя след като са внесени по сметка на съда и длъжникът всъщност не ги дължи?
Във Вашия случай все пак ще търсите парите от всискателя. А защо длъжникът е платил при обезсилен ИЛ?
Във Вашия случай все пак ще търсите парите от всискателя. А защо длъжникът е платил при обезсилен ИЛ?
- city-m
- Младши потребител
Първо разпоредбата на чл.407 ГПК по оспорване на разпореждането за издаване на ИЛ се прилага чак след като длъжника получи призовката за доброволно изпълнение ,тоест от него момент той може да поиска обезсилване на ИЛ , жалбата до съда за обезсилване на ИЛ не спира изпълнението ,а докато ИЛ се обезсили минава време знаете ...
ИЛ е издаден на базата на СР , но е обезсилен тъй като има много пороци свързани с издаването му - знаете нов ГПК , никой не знае кво прави и кво пише.
Ние не спориме размера на дълга платен е /приемете планен е доброволно/ , но когато имаме обезсилен ИЛ имаме негодно ,нищожно и квото щете речете изпълнително основание, та в случая разноските се явяват недължими .
ИЛ е издаден на базата на СР , но е обезсилен тъй като има много пороци свързани с издаването му - знаете нов ГПК , никой не знае кво прави и кво пише.
Ние не спориме размера на дълга платен е /приемете планен е доброволно/ , но когато имаме обезсилен ИЛ имаме негодно ,нищожно и квото щете речете изпълнително основание, та в случая разноските се явяват недължими .
- donna
- Старши потребител
Дона наскоро имах подобен проблем но мисля, че важно за теб е следното:
За кои разноски питаш?
Дали разноски по изпълнителното производство върнати на взискателя или таксите платени на ЧСИ или ДСИ.
Ако става въпрос за такси на ЧСИ или ДСи трябва да се отправи покана да Ви ги върне като недължимо събрани. С оглед поведението на ЧСИ или ДСи ще решите какво да правите.
Ако сте платили разноски по изпълнителното производство или по издаване на изпълнителен лист на взискателя, то поканата следва да е до взискателя като нещо което е платено но вече не се дължи.
От моята практика нито с ЧСИ нито с кредитора /сега длъжник/ ще се разберете доброволно.
Само да ти кажа че на ЧСи може да се направи финансова ревизия по ред предвиден в Закона за ЧСИ и с тях може да се разбереш и без дело. С взискателя най-добре заповедно производство, а пък той ще е глупав да спори, защото така ще плати старите и новите разноски. Естествено зависи и от клиента но за мен делото ти е спечелена от самото начало.
За кои разноски питаш?
Дали разноски по изпълнителното производство върнати на взискателя или таксите платени на ЧСИ или ДСИ.
Ако става въпрос за такси на ЧСИ или ДСи трябва да се отправи покана да Ви ги върне като недължимо събрани. С оглед поведението на ЧСИ или ДСи ще решите какво да правите.
Ако сте платили разноски по изпълнителното производство или по издаване на изпълнителен лист на взискателя, то поканата следва да е до взискателя като нещо което е платено но вече не се дължи.
От моята практика нито с ЧСИ нито с кредитора /сега длъжник/ ще се разберете доброволно.
Само да ти кажа че на ЧСи може да се направи финансова ревизия по ред предвиден в Закона за ЧСИ и с тях може да се разбереш и без дело. С взискателя най-добре заповедно производство, а пък той ще е глупав да спори, защото така ще плати старите и новите разноски. Естествено зависи и от клиента но за мен делото ти е спечелена от самото начало.
- pitasht
- Активен потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|