начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Мнение за учебниците по Вещно право

В този форум можете да търсите и предоставяте лекции и др. материали

Мнение за учебниците по Вещно право

Мнениеот abdication » 02 Авг 2007, 08:30

Предстои ми да се сблъскам и с Вещното право, моля за мнение относно най-удачния "учебник". Абсолютно заставам зад мнението, че колкото повече се чете, толкова по-добре, но... - няма да се впускам в ненужни съображения.

"Владение" на В.Таджер е задължително, но се чудя относно:

- Българско вещно право, 1995г., акад.Л.Василев, Софи-Р
- Българско вещно право, 2001г., акад.Л.Василев, Нова звезда
- Българско вещно право, 2004г., Катя Стойчева, РУ "Ангел Кънчев"

Ще съм благодарна за всяко едно мнение!
abdication
Нов потребител

Мнениеот prof_prof » 02 Авг 2007, 09:53

Moжете да ползвате и учебника на проф. д-р Георги Боянов :D
prof_prof
Потребител

Мнениеот apk76 » 02 Авг 2007, 11:04

prof_prof написа:Moжете да ползвате и учебника на проф. д-р Георги Боянов :D

наистина, този учебник заслужава внимание! :)
apk76
apk76
Потребител

Мнениеот fixxxer » 02 Авг 2007, 12:27

Така е - определено най-добрия учебник по вещно право е на проф. Боянов :wink:
fixxxer
Потребител

Мнениеот oho_boho » 02 Авг 2007, 14:00

fixxxer написа:Така е - определено най-добрия учебник по вещно право е на проф. Боянов :wink:

Добре че си сложил "намигването", че някой би се замислил да си го купи! Най-добрият труд по вещно право е този на акад. Л. Василев. Аз притежавам книгата на университетското издателство от 1994 г.
oho_boho
Потребител

Мнениеот kali75 » 02 Авг 2007, 14:01

при всички положения вземете и като странична литература и книгите на Петко Венедиков-особено Ново вещно право от 1999
kali75
Потребител

Мнениеот Tachigugu » 02 Авг 2007, 14:07

Препоръчвам ви Вещно право на Методи Марков и Вл. Петров - много ценна книга.
Tachigugu
Младши потребител

Мнениеот herostat » 02 Авг 2007, 14:31

Само за едно не е прав автора на темата-колкото повече се чете толкова по-добре...Нека се чете...ама да остане все пак и за мислене... а и многото четене обикновено води до много объркване...
herostat
Потребител

Мнениеот Pongo76 » 02 Авг 2007, 16:15

Изобщо няма две мнения, че най-великият, най-изчерпателният и най-страхотният учебник по вещно право е на Боянов. Без него и без Владо Бойлера, за когото не е нужно да издава учебник, вещното право би било възприемано на съвсем друго ниво. Мисля, че и Джеров имаше някакъв уникален по своето естество труд, силно го препоръчвам.
Dark side of the force is a pathway to many abilities some would consider unnatural...
Pongo76
Младши потребител

Мнениеот theinsider » 02 Авг 2007, 17:40

Да, Джеров е много силен: "правото на собственост е правоотношение човек - вещ" :D
И Венедиков не е лош - всичките му мнения противоречат на съдебната практика :D
theinsider
Потребител

Мнениеот ianeva » 02 Авг 2007, 17:49

Здравейте!
Препоръчвам Ви учебника на акад. Василев. "Вещно право" на проф. Боянов е написан много достъпно, но между двете помагала - определено акад. Василев!
Последното /на Катя Стойчева/ не ми е познато и не мога да го коментирам.
Успех!
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот Гост » 02 Авг 2007, 20:44

Pongo76 написа:Изобщо няма две мнения, че най-великият, най-изчерпателният и най-страхотният учебник по вещно право е на Боянов. Без него и без Владо Бойлера, за когото не е нужно да издава учебник, вещното право би било възприемано на съвсем друго ниво. Мисля, че и Джеров имаше някакъв уникален по своето естество труд, силно го препоръчвам.

Джеров и Петров много се "обичат"

На проф.Вл.Петров всяко трето изречение по време на леккции беше "..........,а не както казва проф.Джеров" :D

Така че ще се срещнат много противоречия.
Гост

Мнениеот karanedeff » 02 Авг 2007, 21:06

От всеки един от посочените автори има какво да се научи.
Но винаги се чете заедно със закона, актуалния към днешна дата текст.
За по старите издания са нужни също и старите закони - ЗИСС, ЗПИ, стария ЗЗД ....
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот Гост » 02 Авг 2007, 21:38

karanedeff написа:От всеки един от посочените автори има какво да се научи.
Но винаги се чете заедно със закона, актуалния към днешна дата текст.
За по старите издания са нужни също и старите закони - ЗИСС, ЗПИ, стария ЗЗД ....

Прав е колегата.

И още една насока.

Когато използвате нормативни актове,гледайте да са на "СИБИ".

Ето например ЗЗД,освен новите радакции са побликувани и всички стари,което много помага,докато другите издателства препечатат от Държевен вестник закона и хоп на пазара.В "Сиби" има и препратки към други нормативни актове,които са свързани с тези,които използвате в дадения момент.

Успех
Гост

Мнениеот civilista » 02 Авг 2007, 21:55

А ти питащия, къде учиш? Ако учиш в Софийския, най-доброто, което можеш да направиш е да ходиш на упражненията на Катерина Матеева. Много по-тежки са от тези на останалите асистенти, но наученото ти остава за цял живот. Много добра е в тази материя, макар че за третокурсник ми се стори истински цербер /това е онова триглавото куче, което пази портите на ада да не би някой да избяга от него :) :twisted: :wink: /
civilista
Младши потребител

БЛАГОДАРЯ

Мнениеот abdication » 03 Авг 2007, 08:18

Благодаря на всички, които са ми отговорили!

Относно - herostat - Само за едно не е прав автора на темата-колкото повече се чете толкова по-добре...Нека се чете...ама да остане все пак и за мислене... а и многото четене обикновено води до много объркване... - отговорът може да е такъв: добре поне, че питам за учебници, че форумът прелива от търсещи лекции и пищови - не ги упреквам, всеки си избира пътя и начина!

От др. страна: абе, като нямате какво да казвате, ами - не се включвайте!

Неразбран остава за мен фактът - колко отрицателна насоченост притежават някои изказвания, не че някои не си го просят, разбира се!

Друго - не ли правото една от специалностите и/или професия, в полето на която трябва да се подържаш винаги в готовност...?!?

Да определено - много, НО БЕЗРАЗБОРНО четене води до дизориентация и застраховка няма, разбира се! :wink:
abdication
Нов потребител

Re: БЛАГОДАРЯ

Мнениеот senex » 03 Авг 2007, 10:02

abdication написа:Благодаря на всички, които са ми отговорили!

Относно - herostat - Само за едно не е прав автора на темата-колкото повече се чете толкова по-добре...Нека се чете...ама да остане все пак и за мислене... а и многото четене обикновено води до много объркване... - отговорът може да е такъв: добре поне, че питам за учебници, че форумът прелива от търсещи лекции и пищови - не ги упреквам, всеки си избира пътя и начина!

От др. страна: абе, като нямате какво да казвате, ами - не се включвайте!

Неразбран остава за мен фактът - колко отрицателна насоченост притежават някои изказвания, не че някои не си го просят, разбира се!

Друго - не ли правото една от специалностите и/или професия, в полето на която трябва да се подържаш винаги в готовност...?!?

Да определено - много, НО БЕЗРАЗБОРНО четене води до дизориентация и застраховка няма, разбира се! :wink:
Последното издание на учебника на акад. Василев е от 2001г., последното такова относно учебника на проф. Боянов е от 2006г. :wink:
Последна промяна senex на 03 Авг 2007, 10:40, променена общо 2 пъти
senex
Потребител

Мнениеот herostat » 03 Авг 2007, 10:42

Abdication дано да са ти допаднали мненията оставени от другите форумци! Както казваш аз нямам какво да кажа...което да е от значение! НО когато минеш през ада на вещното право, на търговското, на облигационното, на гражданския процес, като минеш държавните изпити, ще видиш, че това което съм ти написал е странно, но вярно! Бъди здрав! И само не се сдухвай, ако от това се опазиш по време на следването значи си завршил поне с петица! Успех!
herostat
Потребител

Мнениеот Pongo76 » 03 Авг 2007, 13:55

Последното издание на учебника на акад. Василев е от 2001г., последното такова относно учебника на проф. Боянов е от 2006г.

То вещното право не се е променило много от институциите на Гай насам, така че пет години нямат никакво значение :D
Dark side of the force is a pathway to many abilities some would consider unnatural...
Pongo76
Младши потребител

Мнениеот lateva » 03 Авг 2007, 14:01

fixxxer написа:Така е - определено най-добрия учебник по вещно право е на проф. Боянов :wink:

Споделям!
lateva
Младши потребител

Следваща

Назад към Лекции и материали