- Дата и час: 24 Ное 2024, 18:43 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Мнение за учебниците по Вещно право
|
|
25 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Мнение за учебниците по Вещно право
Предстои ми да се сблъскам и с Вещното право, моля за мнение относно най-удачния "учебник". Абсолютно заставам зад мнението, че колкото повече се чете, толкова по-добре, но... - няма да се впускам в ненужни съображения.
"Владение" на В.Таджер е задължително, но се чудя относно:
- Българско вещно право, 1995г., акад.Л.Василев, Софи-Р
- Българско вещно право, 2001г., акад.Л.Василев, Нова звезда
- Българско вещно право, 2004г., Катя Стойчева, РУ "Ангел Кънчев"
Ще съм благодарна за всяко едно мнение!
"Владение" на В.Таджер е задължително, но се чудя относно:
- Българско вещно право, 1995г., акад.Л.Василев, Софи-Р
- Българско вещно право, 2001г., акад.Л.Василев, Нова звезда
- Българско вещно право, 2004г., Катя Стойчева, РУ "Ангел Кънчев"
Ще съм благодарна за всяко едно мнение!
- abdication
- Нов потребител
prof_prof написа:Moжете да ползвате и учебника на проф. д-р Георги Боянов
наистина, този учебник заслужава внимание!
apk76
- apk76
- Потребител
fixxxer написа:Така е - определено най-добрия учебник по вещно право е на проф. Боянов
Добре че си сложил "намигването", че някой би се замислил да си го купи! Най-добрият труд по вещно право е този на акад. Л. Василев. Аз притежавам книгата на университетското издателство от 1994 г.
- oho_boho
- Потребител
при всички положения вземете и като странична литература и книгите на Петко Венедиков-особено Ново вещно право от 1999
- kali75
- Потребител
Само за едно не е прав автора на темата-колкото повече се чете толкова по-добре...Нека се чете...ама да остане все пак и за мислене... а и многото четене обикновено води до много объркване...
- herostat
- Потребител
Изобщо няма две мнения, че най-великият, най-изчерпателният и най-страхотният учебник по вещно право е на Боянов. Без него и без Владо Бойлера, за когото не е нужно да издава учебник, вещното право би било възприемано на съвсем друго ниво. Мисля, че и Джеров имаше някакъв уникален по своето естество труд, силно го препоръчвам.
Dark side of the force is a pathway to many abilities some would consider unnatural...
- Pongo76
- Младши потребител
Да, Джеров е много силен: "правото на собственост е правоотношение човек - вещ"
И Венедиков не е лош - всичките му мнения противоречат на съдебната практика
И Венедиков не е лош - всичките му мнения противоречат на съдебната практика
- theinsider
- Потребител
Здравейте!
Препоръчвам Ви учебника на акад. Василев. "Вещно право" на проф. Боянов е написан много достъпно, но между двете помагала - определено акад. Василев!
Последното /на Катя Стойчева/ не ми е познато и не мога да го коментирам.
Успех!
Препоръчвам Ви учебника на акад. Василев. "Вещно право" на проф. Боянов е написан много достъпно, но между двете помагала - определено акад. Василев!
Последното /на Катя Стойчева/ не ми е познато и не мога да го коментирам.
Успех!
-
ianeva - Потребител
Pongo76 написа:Изобщо няма две мнения, че най-великият, най-изчерпателният и най-страхотният учебник по вещно право е на Боянов. Без него и без Владо Бойлера, за когото не е нужно да издава учебник, вещното право би било възприемано на съвсем друго ниво. Мисля, че и Джеров имаше някакъв уникален по своето естество труд, силно го препоръчвам.
Джеров и Петров много се "обичат"
На проф.Вл.Петров всяко трето изречение по време на леккции беше "..........,а не както казва проф.Джеров"
Така че ще се срещнат много противоречия.
- Гост
От всеки един от посочените автори има какво да се научи.
Но винаги се чете заедно със закона, актуалния към днешна дата текст.
За по старите издания са нужни също и старите закони - ЗИСС, ЗПИ, стария ЗЗД ....
За по старите издания са нужни също и старите закони - ЗИСС, ЗПИ, стария ЗЗД ....
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
-
karanedeff - Активен потребител
karanedeff написа:От всеки един от посочените автори има какво да се научи.
Прав е колегата.
И още една насока.
Когато използвате нормативни актове,гледайте да са на "СИБИ".
Ето например ЗЗД,освен новите радакции са побликувани и всички стари,което много помага,докато другите издателства препечатат от Държевен вестник закона и хоп на пазара.В "Сиби" има и препратки към други нормативни актове,които са свързани с тези,които използвате в дадения момент.
Успех
- Гост
А ти питащия, къде учиш? Ако учиш в Софийския, най-доброто, което можеш да направиш е да ходиш на упражненията на Катерина Матеева. Много по-тежки са от тези на останалите асистенти, но наученото ти остава за цял живот. Много добра е в тази материя, макар че за третокурсник ми се стори истински цербер /това е онова триглавото куче, което пази портите на ада да не би някой да избяга от него /
- civilista
- Младши потребител
БЛАГОДАРЯ
Благодаря на всички, които са ми отговорили!
Относно - herostat - Само за едно не е прав автора на темата-колкото повече се чете толкова по-добре...Нека се чете...ама да остане все пак и за мислене... а и многото четене обикновено води до много объркване... - отговорът може да е такъв: добре поне, че питам за учебници, че форумът прелива от търсещи лекции и пищови - не ги упреквам, всеки си избира пътя и начина!
От др. страна: абе, като нямате какво да казвате, ами - не се включвайте!
Неразбран остава за мен фактът - колко отрицателна насоченост притежават някои изказвания, не че някои не си го просят, разбира се!
Друго - не ли правото една от специалностите и/или професия, в полето на която трябва да се подържаш винаги в готовност...?!?
Да определено - много, НО БЕЗРАЗБОРНО четене води до дизориентация и застраховка няма, разбира се!
Относно - herostat - Само за едно не е прав автора на темата-колкото повече се чете толкова по-добре...Нека се чете...ама да остане все пак и за мислене... а и многото четене обикновено води до много объркване... - отговорът може да е такъв: добре поне, че питам за учебници, че форумът прелива от търсещи лекции и пищови - не ги упреквам, всеки си избира пътя и начина!
Неразбран остава за мен фактът - колко отрицателна насоченост притежават някои изказвания, не че някои не си го просят, разбира се!
Друго - не ли правото една от специалностите и/или професия, в полето на която трябва да се подържаш винаги в готовност...?!?
Да определено - много, НО БЕЗРАЗБОРНО четене води до дизориентация и застраховка няма, разбира се!
- abdication
- Нов потребител
Re: БЛАГОДАРЯ
Последното издание на учебника на акад. Василев е от 2001г., последното такова относно учебника на проф. Боянов е от 2006г.abdication написа:Благодаря на всички, които са ми отговорили!
Последна промяна senex на 03 Авг 2007, 10:40, променена общо 2 пъти
- senex
- Потребител
Abdication дано да са ти допаднали мненията оставени от другите форумци! Както казваш аз нямам какво да кажа...което да е от значение! НО когато минеш през ада на вещното право, на търговското, на облигационното, на гражданския процес, като минеш държавните изпити, ще видиш, че това което съм ти написал е странно, но вярно! Бъди здрав! И само не се сдухвай, ако от това се опазиш по време на следването значи си завршил поне с петица! Успех!
- herostat
- Потребител
Последното издание на учебника на акад. Василев е от 2001г., последното такова относно учебника на проф. Боянов е от 2006г.
То вещното право не се е променило много от институциите на Гай насам, така че пет години нямат никакво значение
Dark side of the force is a pathway to many abilities some would consider unnatural...
- Pongo76
- Младши потребител
25 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|