- Дата и час: 31 Яну 2025, 02:20 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Имат ли право да ми спират тока?
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Имат ли право да ми спират тока?
Имат ли право от "Енергоснабдяване" да ми прекъсват тока. Нямам сключен договор с тях. Доколкото си спомням преди време това беше обявено за незаконно, но спомена ми е смътен. Бях в чужбина и като се прибрах нямах ток. Оказа се, че са ми го спрели за сметка от 0.94 лв. Не е ли безумие? Направили са много повече разходи по прекъсването, но си ги "избиват" с такса включване в размер на 4.80 лева. Имат ли право наистина да ме прекъснат?
- Стойчо Стойчев
Re: Имат ли право да ми спират тока?
Здравейте г-н Стойчев,
за голямо съжаление сте много прав по отношение на това, че е безумие да ти спрат тока за неплатени 0, 94 лв. Но това е и самата действителност - да, имат право да го спрат и това обикновено става в деня, в който изтече крайният срок за плащане на сметката - независимо на каква стойност е тя!
П.П. Собствен опит
за голямо съжаление сте много прав по отношение на това, че е безумие да ти спрат тока за неплатени 0, 94 лв. Но това е и самата действителност - да, имат право да го спрат и това обикновено става в деня, в който изтече крайният срок за плащане на сметката - независимо на каква стойност е тя!
П.П. Собствен опит
- Tais
И един съвет, ако не възразявате - следващият път, когато ви се наложи да заминете, помолете някого да плати сметката ви в срок, за да имате ток, когато се приберете и да отпадне едно ходене по мъките! И още, ако имате дом. телефон, него пък спират един месец след изтичането на срока за плащане, но пък за да го включиш отново - струва 200 лв. - те поне са го "измислили".
- Tais
Имат право. Щом имате електрическа енергия, вие сте изправен пред оборимата презумпция, че сте сключил т.нар. "договор при общи условия". Процедурата по спиране е малко по-сложна. Най-напред, след изтичането на крайния срок, те трябва да ви пратят предупреждение и да ви дадат нов 15-дневен срок. Ако и тогава не се плати, в присъствито на комисия с членове от "Енергоснабдяване" и от домсъвета ви се спира. Спирането означава отвиването на главния бушон и завиването на червен бушон, който се пломбира. За тези действия се съставя и подписва протокол от комисията. Срещу незаконна процедура можете да се браните най-напред по административен път, и ако това не даде резултат - по съдебен път. Но по съдебен път може да претендирате за нанесени вреди. Преценете дали си струва усилията. За мене времето е пари, а да губя няколко дена време за 5-6 лева не си струва. Искрено ви желая успех в борбата с "елекрорекетьорите"!
- bgjurist
- Потребител
да, имат право и знаете ли защо? Енергото са единствените, които не начисляват лихви на неизправните длъжници, те просто Ви дръпват шалтера.
- 777
Това, че не начисляват лихви едва ли достатъчно условие да ми спират тока. Наистина имаше някакво решение , доколкото си спомням на КС, че това е незаконно. За голямо съжаление аз не съм юрист и нямам сериозни познания, само вътрешно чувство, че нещо не е наред.
Понеже не съм сигурен в това, питам вас: прави ли са?777 написа:
>
> да, имат право и знаете ли защо? Енергото са единствените,
> които не начисляват лихви на неизправните длъжници, те просто
> Ви дръпват шалтера.
Понеже не съм сигурен в това, питам вас: прави ли са?777 написа:
>
> да, имат право и знаете ли защо? Енергото са единствените,
> които не начисляват лихви на неизправните длъжници, те просто
> Ви дръпват шалтера.
- Стойчо Стойчев
Съществува една Наредба за присъединяване към преносната и разпределителните електрически мрежи на производители и потребители. Чл.53 от въпросната Наредба регламентира точно този случай, в който със 7-дн. предупреждение електрозахранването се преустановява, ако не си платиш сметката за тока.
Върховният Административен Съд на РБ обаче с р. № 5730/2001г. отменя чл. 53 като противозаконен. В мотивите си към решението Съдът казва "Законовата уредба не предвижда прекратяване на снабдяването с електрическа енергия освен в случаите на обективни причини /бедствия, технически и производствени такива/" и още: "неизпълнението на парични задължения е свързано с обезщетение в размер на законната лихва"
Факт е обаче, че енергото продължава да не начислява лихви и продължава да спира тока без основание. На бележките за тока продължава да пише, че ако не платиш в срок електрозахранването ще бъде преустановено.
Ето това вече е истинско БЕЗОБРАЗИЕ.
Върховният Административен Съд на РБ обаче с р. № 5730/2001г. отменя чл. 53 като противозаконен. В мотивите си към решението Съдът казва "Законовата уредба не предвижда прекратяване на снабдяването с електрическа енергия освен в случаите на обективни причини /бедствия, технически и производствени такива/" и още: "неизпълнението на парични задължения е свързано с обезщетение в размер на законната лихва"
Факт е обаче, че енергото продължава да не начислява лихви и продължава да спира тока без основание. На бележките за тока продължава да пише, че ако не платиш в срок електрозахранването ще бъде преустановено.
Ето това вече е истинско БЕЗОБРАЗИЕ.
- 777
Безкрайно съм Ви благодарен за отговора. БЛАГОДАРЯ!
- Стойчо Стойчев
Откъде мога да намеря това Решение на ВАС № 5730/2001 г.
- Стойчо Стойчев
В СИЕЛА или АПИС, а ако не сте абониран за тези продукти в книжарницата на СИЕЛА, която се намира в Съдебната палата.
- 777
безкрайно съм Ви благодарен за вниманието и помощта. Мисля, че в Добрич не са публикували общите си условия и именно заради това нямат право до спират тока - чл.80 ал.5 от ЗЕЕЕ777 написа:
>
> В СИЕЛА или АПИС, а ако не сте абониран за тези продукти в
> книжарницата на СИЕЛА, която се намира в Съдебната палата.
>
> В СИЕЛА или АПИС, а ако не сте абониран за тези продукти в
> книжарницата на СИЕЛА, която се намира в Съдебната палата.
- Стойчо Стойчев
Da si cel novite obshti uslovija na Energoto ot Avgust 2002?
Tam podrobno sa reglamentirali tazi parktika za spirane na elektrozahranvaneto.
Tam podrobno sa reglamentirali tazi parktika za spirane na elektrozahranvaneto.
- iata
- Потребител
iata,от къде мога да ги намеря тези общи условия на енергото?
- Боби
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|