начало

„Бял заек“ атакувал ВАС след човешка грешка „Бял заек“ атакувал ВАС след човешка грешка

Имат ли право да ми спират тока?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Имат ли право да ми спират тока?

Мнениеот Стойчо Стойчев » 07 Ное 2002, 19:27

Имат ли право от "Енергоснабдяване" да ми прекъсват тока. Нямам сключен договор с тях. Доколкото си спомням преди време това беше обявено за незаконно, но спомена ми е смътен. Бях в чужбина и като се прибрах нямах ток. Оказа се, че са ми го спрели за сметка от 0.94 лв. Не е ли безумие? Направили са много повече разходи по прекъсването, но си ги "избиват" с такса включване в размер на 4.80 лева. Имат ли право наистина да ме прекъснат?
Стойчо Стойчев

Re: Имат ли право да ми спират тока?

Мнениеот Tais » 08 Ное 2002, 15:25

Здравейте г-н Стойчев,
за голямо съжаление сте много прав по отношение на това, че е безумие да ти спрат тока за неплатени 0, 94 лв. Но това е и самата действителност - да, имат право да го спрат и това обикновено става в деня, в който изтече крайният срок за плащане на сметката - независимо на каква стойност е тя!
П.П. Собствен опит
Tais

Мнениеот Tais » 08 Ное 2002, 15:30

И един съвет, ако не възразявате - следващият път, когато ви се наложи да заминете, помолете някого да плати сметката ви в срок, за да имате ток, когато се приберете и да отпадне едно ходене по мъките! И още, ако имате дом. телефон, него пък спират един месец след изтичането на срока за плащане, но пък за да го включиш отново - струва 200 лв. - те поне са го "измислили".
Tais

Мнениеот bgjurist » 08 Ное 2002, 18:56

Имат право. Щом имате електрическа енергия, вие сте изправен пред оборимата презумпция, че сте сключил т.нар. "договор при общи условия". Процедурата по спиране е малко по-сложна. Най-напред, след изтичането на крайния срок, те трябва да ви пратят предупреждение и да ви дадат нов 15-дневен срок. Ако и тогава не се плати, в присъствито на комисия с членове от "Енергоснабдяване" и от домсъвета ви се спира. Спирането означава отвиването на главния бушон и завиването на червен бушон, който се пломбира. За тези действия се съставя и подписва протокол от комисията. Срещу незаконна процедура можете да се браните най-напред по административен път, и ако това не даде резултат - по съдебен път. Но по съдебен път може да претендирате за нанесени вреди. Преценете дали си струва усилията. За мене времето е пари, а да губя няколко дена време за 5-6 лева не си струва. Искрено ви желая успех в борбата с "елекрорекетьорите"!
bgjurist
Потребител

Мнениеот 777 » 10 Ное 2002, 11:50

да, имат право и знаете ли защо? Енергото са единствените, които не начисляват лихви на неизправните длъжници, те просто Ви дръпват шалтера.
777

Мнениеот Стойчо Стойчев » 11 Ное 2002, 23:17

Това, че не начисляват лихви едва ли достатъчно условие да ми спират тока. Наистина имаше някакво решение , доколкото си спомням на КС, че това е незаконно. За голямо съжаление аз не съм юрист и нямам сериозни познания, само вътрешно чувство, че нещо не е наред.
Понеже не съм сигурен в това, питам вас: прави ли са?777 написа:
>
> да, имат право и знаете ли защо? Енергото са единствените,
> които не начисляват лихви на неизправните длъжници, те просто
> Ви дръпват шалтера.
Стойчо Стойчев

Мнениеот 777 » 12 Ное 2002, 22:21

Съществува една Наредба за присъединяване към преносната и разпределителните електрически мрежи на производители и потребители. Чл.53 от въпросната Наредба регламентира точно този случай, в който със 7-дн. предупреждение електрозахранването се преустановява, ако не си платиш сметката за тока.
Върховният Административен Съд на РБ обаче с р. № 5730/2001г. отменя чл. 53 като противозаконен. В мотивите си към решението Съдът казва "Законовата уредба не предвижда прекратяване на снабдяването с електрическа енергия освен в случаите на обективни причини /бедствия, технически и производствени такива/" и още: "неизпълнението на парични задължения е свързано с обезщетение в размер на законната лихва"
Факт е обаче, че енергото продължава да не начислява лихви и продължава да спира тока без основание. На бележките за тока продължава да пише, че ако не платиш в срок електрозахранването ще бъде преустановено.
Ето това вече е истинско БЕЗОБРАЗИЕ.
777

Мнениеот Стойчо Стойчев » 12 Ное 2002, 23:44

Безкрайно съм Ви благодарен за отговора. БЛАГОДАРЯ!
Стойчо Стойчев

Мнениеот Стойчо Стойчев » 13 Ное 2002, 09:50

Откъде мога да намеря това Решение на ВАС № 5730/2001 г.
Стойчо Стойчев

Мнениеот 777 » 13 Ное 2002, 21:33

В СИЕЛА или АПИС, а ако не сте абониран за тези продукти в книжарницата на СИЕЛА, която се намира в Съдебната палата.
777

Мнениеот Стойчо Стойчев » 14 Ное 2002, 15:01

безкрайно съм Ви благодарен за вниманието и помощта. Мисля, че в Добрич не са публикували общите си условия и именно заради това нямат право до спират тока - чл.80 ал.5 от ЗЕЕЕ777 написа:
>
> В СИЕЛА или АПИС, а ако не сте абониран за тези продукти в
> книжарницата на СИЕЛА, която се намира в Съдебната палата.
Стойчо Стойчев

Мнениеот iata » 13 Дек 2002, 14:06

Da si cel novite obshti uslovija na Energoto ot Avgust 2002?
Tam podrobno sa reglamentirali tazi parktika za spirane na elektrozahranvaneto.
iata
Потребител

Мнениеот Боби » 23 Дек 2002, 14:13

iata,от къде мога да ги намеря тези общи условия на енергото?
Боби

Назад към Общи дискусии