начало

На 15 май изтича срокът за подаване на имуществените декларации на магистратите На 15 май изтича срокът за подаване на имуществените декларации на магистратите

Продажба на 2 жилищни имота в една календарна година

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Продажба на 2 жилищни имота в една календарна година

Мнениеот delyan74 » 25 Апр 2025, 23:55

Продадох 2 жилищни имота през 2024 год.Единия придобит преди повече от 6 години и продаден без печалба,а втория имот придобит преди 4 години и продаден с печалба.Според счетоводителя ми не дължа данък,тъй като са минали повече от три години от придобиването на втория имот.Но с наближаването на крайния срок за подаване на данъчна декларация 30.04. все повече си мисля,че счетоводителя ми не е прав,тъй като прочетох в чл.13 от ЗДДФЛ,че при продажба на 2 жилищни имота за една календарна година трябва да си ги притежавал повече от 5 години,за да не дължиш данък.Въпреки това счетоводителя ми смята,че не дължа данък.И не съм наясно да не би да се дължи данък ако и двата имота са продадени на печалба,а в случая само единия е продаден на печалба.Моля за съдействие.Може и на лично и бих заплатил консултацията.
delyan74
Нов потребител

Re: Продажба на 2 жилищни имота в една календарна година

Мнениеот berto » 26 Апр 2025, 04:57

Ами, прав сте, че не е прав - чл. 13, ал. 1, буква "б" от ЗДДФЛ. Но не е заради печалбата, а заради времето, през което са били Ваша собственост.
berto
Потребител

Назад към Взаимопомощ