начало

Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров

Обработваема нива превърната в необработваема

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обработваема нива превърната в необработваема

Мнениеот jvg123 » 12 Дек 2024, 13:57

Здравейте, имам проблем с мой наследствен земеделски имот, ще съм благодарен за най-общи насоки. Става въпрос за нива 18 дка, за която от 2021г. сключвам едногодишни договори за наем, преди това я бях оставил на бяло петно, понеже година и половина ми отне да си взема рентата от последния стопанин, с който имах договор. Нивата е заявявана като обработвана всяка година, получавал съм плащанията както като бяло петно, така и като наем редовно. Тая година реших да я продам, обаче се оказа, че всъщност земята не се работи. Проверих по архивни снимки в Google Earth, оказва се, че от 2015г. спира обработката на този имот, така е и в момента. Земята е в масив, който се обработва от друг стопанин, не този, с който имам договор. Реално обработващия и към момента нивата взема за обработка този масив точно от 2015г, и спира да обработва няколко имота, включително и моя, но ги очертава като работни, и плаща дължимите суми за бяло петно в моя случай. След сключване на договора за наем, нивата продължава да се посочва като работена. Наемателите казаха, че не могат да ми кажат на какво се дължи това, според тях е грешка на механизаторите още първата година, която продължава и до настоящия момент, защото те са обезщетени със земи от другия стопанин, поради което ми плащат и наемна цена за цялата нива. Свързах се и с реално обработващия земята, който ми каза, че не го интересува, да си търся наемателите и общинската служба по земеделие, даже не поиска и номера на имота, за да провери за какво става въпрос. От ОСЗ ми отговориха писмено, че това са гражданско - правни отношения и не ги касаят, същия отговор получих и от Министерство на земеделието. Въпросите ми са мога ли да заведа дело за имуществени вреди, след като направя оценка на земята, и срещу кого трябва да е делото, след като аз договорни отношения имам с един, а реално причинилият щетите е друг, а тук случаят като че ли не е преотдаване на земята, а е ползване по силата на споразумение, и тук може ли да се търси някаква давност, тъй като аз тая година узнавам тези факти, даже и наемателите сключват с мен договор през 2021г., и то по тяхна инициатива, те ме намериха, когато вече нивата не е била работен 6 години.
jvg123
Нов потребител

Re: Обработваема нива превърната в необработваема

Мнениеот guest1 » 12 Дек 2024, 15:26

Здравейте.
На първо четене (отгоре-отгоре), мисля че бъркате термините. Обработваема и необработваема земя е много различно от използвана и неизползвана земя с потенциал за използване.
Навремето даже е имало „угари“ - земя, която е изорана и чиста от плевели, незасята с нищо през целия вегетационен период.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот jvg123 » 12 Дек 2024, 17:18

Здравейте, благодаря, аз цитирам потенциалните купувачи, които я определят като такава. В момента тоя имот е непродаваем, вярно е, че е с НТП нива, но няма никаква стойност, тъй като доколкото са ми казвали, няма как сега да се разоре, или каквото трябва, и да се засее, най-рано можело на следващата година след като отново започне да се работи. Действително по-правилно е неработена, но е факт, че не може да се реализира на пазара.
jvg123
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 12 Дек 2024, 18:11

jvg123 написа:Здравейте, благодаря, аз цитирам потенциалните купувачи, които я определят като такава. В момента тоя имот е непродаваем, вярно е, че е с НТП нива, но няма никаква стойност, тъй като доколкото са ми казвали, няма как сега да се разоре, или каквото трябва, и да се засее, най-рано можело на следващата година след като отново започне да се работи. Действително по-правилно е неработена, но е факт, че не може да се реализира на пазара.

Така е по-добре. Явно тези не са „потенциалните купувачи“, а по-скоро „лаладжии“!
Не всички култури искат есенна оран - има и такива, които се засаждат напролет.
Пък и те - само за една стопанска година ли ще купуват нивата?

Няма проблем - в момента да се изоре (дълбока оран), да презимува и напролет да се бранува. Има една камара пролетни култури - както зърнено-житни, така и зеленчуци.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот jvg123 » 12 Дек 2024, 20:34

По-скоро има проблем, защото обработващият масива реално работи 2 декара от тая нива, другите не, път до нея няма, няма и как да се пусне сега. Това е решение догодина, когато мога да я очертая в реални граници и да декларирам, че ще я работя, за да мога да я почистя, и то есента. Иначе и Агрион включително отговориха, че с необработваеми земи не се занимават, даже на място ходиха. Благодаря за интереса, но не питам точно това, по-скоро питам кой е отговорен за подаваната толкова години невярна информация, плаща се за тая земя /нелогично/, и аз оставам с впечатлението, че с нивата всичко е наред, още повече при проявения от сегашните наематели интерес през 2021г., а в момента не мога да я продам, да вкарам трактор да я изоре или да извърша каквото и да било действие. В момента това е заспал актив, който не може да се събуди, благодарение на действията и бездействието на обработващия масива, с който обаче аз нямам никакви отношения.
jvg123
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ