начало

След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри

Казус относно издаване на акт за раждане

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Казус относно издаване на акт за раждане

Мнениеот penkahristova » 26 Авг 2016, 15:52

Здравейте,
бих желала да отворя тема със следният юридически казус:
По стечение на обстоятелствата изгубих оригинала на акта си за раждане. След като посетих есграон в гр. Сливен преди години вместо копие или дубликат на акта ми издадоха удостоверение за липса на граждански акт поради загубен том в службата със записи за годината през която съм родена и което е причината да не може да ми бъде издаден нов.
Години наред живях с идеята че акт няма да ми трябва но в последно време се оказва че не е така и се налага да търся решение на казуса по съдебен ред като заведа гражданско дело и да заплатя такса за адвокатски хонорар.
В тази връзка искам да попитам как мога да заведа претенция за нанесените ми неудобства и направените разходи по делото, малко над 300лв? В крайна сметка вината за загубата на този том не е моя, както и отговорността за съхранението на тези лични документи..
Моята адвокатка ми каза че не мога да имам претенции за съдебните разноски - вярно ли е и как е възможно?

Моля за компетентен съвет
Благодаря в адванс
penkahristova
Нов потребител

Re: Казус относно издаване на акт за раждане

Мнениеот borovinka » 26 Авг 2016, 16:35

Можете, кой ви каза, че не можете да търсите отговорност от общината за направените от вас съдебни разноски.

Сменете адвоката или й припомнете, че съществува един нормативен акт, наречен Закон за отговорността на държавата и общините за вреди. http://www.lex.bg/laws/ldoc/2131785730
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот penkahristova » 26 Авг 2016, 20:09

Благодаря Ви много!Ще и кажа това.Защо и е да ме лъже,така или иначе,тя ще се явява на делото,но явно не знае законите.Хубава вечер!
penkahristova
Нов потребител

Мнениеот penkahristova » 30 Авг 2016, 10:47

Здравейте,послушах Ви и потърсих мнението и на друг адвокат.И нейния отговор беше същият,не мога да търся обещетение от Общината.Не зная какво да правя.
penkahristova
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ