начало

244 кандидати са допуснати до външния конкурс за административните съдилища 244 кандидати са допуснати до външния конкурс за административните съдилища

моля за съвет

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

моля за съвет

Мнениеот teo_76 » 04 Авг 2016, 12:26

Здравейте! Моля за съвет относно следния проблем: Собственик съм и живея в имот закупен от мен преди няколко години, но старите собственици явно не са сменили адресните си регистрации и местожителство и сега на моя адрес пристигат писма и уведомления от частен съдия изпълнител за техни задължения. Последното писмо е от вчера /03,08,2016/, което представлява съдебно решение с насрочена дата за опис на имуществото на моя адрес на който аз живея :shock: :shock: :shock: . Какво правим сега???? Как да процедирам???? Могат ли да описват имущество, което е изцяло мое и няма абсолютно никакво отношение към старите собственици?
МОЛЯ ЗА СЪВЕТ КАКВО ДА ПРАВЯ!
Предварително благодаря!
teo_76
Младши потребител

Re: моля за съвет

Мнениеот jhoro » 04 Авг 2016, 13:43

Здравейте. Спокойно - нещата не са страшни.
Предишните собственици вероятно са си сменили адреса - и настоящия, и постоянния, просто не са уведомили конкретния кредитор за това. Това са отделни неща.
В момента вие можете да се свържете с ЧСИ и да го уведомите за ситуацията. А може и да не го правите - само си нагласете договора за покупко-продажба и НА. Не виждам как СИ ще влезе в чужда собственост (не на ответника) и ще описва.
Като цяло странно е, че в хода на ИД не е установен адреса на ответника, но като знам за дела, водени по адрес за кореспонденция (различен от постоянен и настоящ адрес на ответника).
Няма простотия в българското правоприлагане, която да може да ме учуди.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот bludniq_sin » 04 Авг 2016, 13:45

Когато съдия-изпълнителят пристъпва към опис е длъжен най-напред да се убеди,че вещта принадлежи на длъжника. По смисъла на чл.465 от ГПК съдебният изпълнител описва посочената от взискателя вещ само ако се намира във владение на длъжника, освен ако от обстоятелствата е явно,че вещта принадлежи на друго лице. Така както описвате ситуацията вещите нито ще се намират във владение на длъжниците, нито ще има каквито и да е обстоятелства, които да насочват към идеята, че вещите са техни. Собствеността на вещта се установява от индициращи факти.Държането на вещта индицира,че държателят (в случая това сте вие) я владее за себе си,а щом това е така,той е нейният собственик.Съгласно чл.69 от ЗС,който държи една вещ,се предполага,че е собственик. Като дойде ЧСИ казвате, че тия хора не живеят на адреса от години. Казвате, че вие сте собственик на имота и на всички вещи вътре в него. Показвате ако имате копие от нотариалния акт (ако ви поиска), но по принцип чси може лесно да направи справка в имотния регистър и да види, че има прехвърляне на собственост на имота от длъжниците по изп.дело към вас. Ако въпреки това реши да описва имущество държите в протокола за описа да се впише, че възразявате срещу действията на чси тъй като вие сте собственик на вещите. Друго не ми идва на ум.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот teo_76 » 04 Авг 2016, 14:02

Благодаря за бързите отговори. Имам извлечение от ИМОТЕН РЕГИСТЪР Служба по вписванията. Свързах се с офиса на въпросния ЧСИ и ми казаха да им изпратя по мейла копие на този документ ---- надявам се да е достатъчен и да не ме притесняват повече.

Любопитно ми стана следното ---- от поста на bludnig_sin --- Показвате ако имате копие от нотариалния акт (ако ви поиска), но по принцип чси може лесно да направи справка в имотния регистър и да види, че има прехвърляне на собственост на имота от длъжниците по изп.дело към вас. Ако въпреки това реши да описва имущество държите в протокола за описа да се впише, че възразявате срещу действията на чси тъй като вие сте собственик на вещите.
Как ще описва чуждо имущество в чужд имот, при условие че документите го потвърждават? Възможно ли е това? Имат ли право въобще да влизат в имота ми без мое съгласие?
teo_76
Младши потребител

Мнениеот jhoro » 04 Авг 2016, 14:09

teo_76 написа:Любопитно ми стана следното ---- от поста на bludnig_sin --- Показвате ако имате копие от нотариалния акт (ако ви поиска), но по принцип чси може лесно да направи справка в имотния регистър и да види, че има прехвърляне на собственост на имота от длъжниците по изп.дело към вас. Ако въпреки това реши да описва имущество държите в протокола за описа да се впише, че възразявате срещу действията на чси тъй като вие сте собственик на вещите.
Как ще описва чуждо имущество в чужд имот, при условие че документите го потвърждават? Възможно ли е това? Имат ли право въобще да влизат в имота ми без мое съгласие?

Не се сещам нищо друго, освен ...
Добре дошли в България. Страната на неограничените възможности.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот teo_76 » 04 Авг 2016, 14:40

Стига бе! Толкова ли сме зле?
teo_76
Младши потребител

Мнениеот bludniq_sin » 04 Авг 2016, 15:02

По реда на въпросите -
- Как ще описва чуждо имущество в чужд имот, при условие че документите го потвърждават? - Имотът е чужд, но нищо не пречи някои от вещите в него да не са ваши - тези длъжници хипотетично може да са ваши близки приятели или роднини (абстрахирайте се от конкретния случай) и вие може да лъжете че телевизорът или лаптопът или някакво скъпо пиано са ваши, а всъщност да са на длъжника който вие приятел, съкварирант, роднина .. Собствеността на имота не означава, че вещите в имота са на собственика;

- Имат ли право въобще да влизат в имота ми без мое съгласие? - За да изпълни възложените му от държавата функции - да събира вземанията на взискателите чси има право на съдействие от абсолютно всички държавни органи - НАП, НОИ, Полиция и тн. В този ред на мисли макар имотът да е чужд все пак постоянният адрес на лицата е в този имот и чси може да поиска полицията да му съдейства да може той да влезе в имота и да си извърши описа - полицията може да ви заповяда да отворите например или да извика ключар който да отключи "да разбие" така да се кажа входа.

Сега това може да ви се струва нередно, но безброй длъжници правят всичко възможно, за да избегнат плащане на задълженията си - крият се, заключват се, барикадират се, насъскват кучета примерно срещу служителите на чси и тн и тн и да чси има нужда от съдействие но също е факт, че тези правомощия понякога могат и водят до злоупотреба с тях. Ест. законът предвижда ред за защита и материална отговорност на чси-то за вредите които длъжниците или трети лица могат да понесат от негови незаконосъобразни действия. Та .. не бих казал, че сме чак толкова зле.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот teo_76 » 04 Авг 2016, 15:30

ММММ дааааа. Лошо. Добре че поне пазя документите и касовите бележки на 95% от нещата в имота /ел. уреди, мебели и т.н./
teo_76
Младши потребител

Мнениеот jhoro » 04 Авг 2016, 16:07

bludniq_sin написа:По реда на въпросите ...
.. не бих казал, че сме чак толкова зле.

Я-а-а-а, колко интересни неща :shock: :shock: :shock:
Значи ще се домъкне някакъв (без значение от коя институция) без изрична съдебна заповед, и ще ми рови из вещите? Говорим за движимо имущество, неподлежащо на регистрация и прочие.
Че то, длъжника, би могъл да си остави вещите на съхранение и при други лица - и там ли ще се рови?
Не сте чак (само) толкова зле - още по-зле сте.

Само един уточняващ въпрос - мнението редактирано ли е?
В първия вариант да не би да е пишело "милиция", а не "полиция".
teo_76 написа:ММММ дааааа. Лошо. Добре че поне пазя документите и касовите бележки на 95% от нещата в имота /ел. уреди, мебели и т.н./

От вас няма да си купувам нищо - даже и на 1/3 от стойността.
Вие щом си пазите касовите бележки - първо ще ми продадете ... лаптоп примерно, после ще дойдете да си го търсите с мили ... упс, полиция.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот teo_76 » 04 Авг 2016, 16:19

Е хе .Хора моля ви не се дразнете. Достатъчно притеснено ми е. Знам че законите в България в определени случаи са меко казано абсурдни. Просто моля за съвет как да постъпя око евентуално наистина дойде ЧСИ и иска да прави опис на имуществото ми.
teo_76
Младши потребител

Мнениеот teo_76 » 04 Авг 2016, 16:29

А относно касовите бележки ---- към касовата бележка на съответния уред или мебел има гаранционна карта в която е упоменато моето име. Което мисля, че е достатъчно доказателство за собственост.
teo_76
Младши потребител

Мнениеот bludniq_sin » 04 Авг 2016, 16:31

Я-а-а-а, колко интересни неща :shock: :shock: :shock:
Значи ще се домъкне някакъв (без значение от коя институция) без изрична съдебна заповед, и ще ми рови из вещите? Говорим за движимо имущество, неподлежащо на регистрация и прочие.
Че то, длъжника, би могъл да си остави вещите на съхранение и при други лица - и там ли ще се рови?
Не сте чак (само) толкова зле - още по-зле сте.

Яяяя колко интересно :) Изричната съдебна заповед е изпълнителния лист, в който съдът удостоверява, че ти ми дължиш пари. Изрично законът определя, че като не ми платиш имам право да продам де що имаш (с ивестни ограничения). И какво очакваш - държавата да застане зад теб и да ти разреши да се затвориш увас и аз да чакам да ти скимне да ми платиш? От къде на къде? Ако успея да локализирам вещите като твои мога и при други лица да отида - примерно колата ти може да си я паркирал пред дома на твой приятел - няма да отида да я запорирам ли? А иначе както казах законодателят е предоставил средства за защита на тия други трети лица, които питащият в конкретната ситуация може да използва ако се наложи.

В щатите мога да дойда и да те изнеса барабар с дивана както си седиш на него и копче не можеш да ми кажеш. Мога да дойда да си се кача в мерцедеса ти и да си го продам като стой та гледай - тука знаеш ли какъв зор е да продадеш мпс на длъжник.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот jhoro » 04 Авг 2016, 16:33

teo_76 написа:Е хе .Хора моля ви не се дразнете. Достатъчно притеснено ми е. Знам че законите в България в определени случаи са меко казано абсурдни. Просто моля за съвет как да постъпя око евентуално наистина дойде ЧСИ и иска да прави опис на имуществото ми.

Спокойно - ние само си разсъждаваме, но малко ме дразни едно такова безусловно преклонение пред институциите.
Да се надяваме, че въпросния ЧСИ ще се съобрази с изпратените му документи и няма да си създава проблеми.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот jhoro » 04 Авг 2016, 16:48

Така, така, така - продължаваме да си коментираме.
bludniq_sin написа:Яяяя колко интересно :) Изричната съдебна заповед е изпълнителния лист, в който съдът удостоверява, че ти ми дължиш пари. Изрично законът определя, че като не ми платиш имам право да продам де що имаш (с известни ограничения). И какво очакваш - държавата да застане зад теб и да ти разреши да се затвориш у вас и аз да чакам да ти скимне да ми платиш? От къде на къде? Ако успея да локализирам вещите като твои мога и при други лица да отида - примерно колата ти може да си я паркирал пред дома на твой приятел - няма да отида да я запорирам ли? А иначе както казах законодателят е предоставил средства за защита на тия други трети лица, които питащият в конкретната ситуация може да използва ако се наложи.

Значи първо - кой е длъжника, второ - условното наклонение "ако успея да локализирам вещите ..."
Относно МПС - изрично посочих, че не става дума за "имущество подлежащо на регистрация".
Говори се за по-обикновени вещи.
teo_76 написа:А относно касовите бележки - към касовата бележка на съответния уред или мебел има гаранционна карта в която е упоменато моето име. Което мисля, че е достатъчно доказателство за собственост.

Тази касова бележка + гар.карта доказва само, че въпросната вещ е закупена от посоченото лице. Нищо не гарантира, че в последствие не е препродадена на друг. Ако се разглежда обратната ситуация - данните са на друг, а вещта е при вас. Пример - продавам ви жилището заедно с обзавеждането.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот bludniq_sin » 04 Авг 2016, 16:54

Значи първо - кой е длъжника
Длъжникът има постоянен адрес или настоящ адрес (примерно е под наем). Живее с други хора вътре (майка, татко, или съквартиранти). След като имам постоянен или настоящ адрес някъде аз влизам вътре за да защитя интересите на моя взискател! Хич не ми пука колко още човека обитават това място и чия е собствеността. Както казах - имат си средства за защита, имат си ред за обжалване на действия и тн.

Да - ако успея да локализирам вещите - МПС е вещ и без значение, че подлежи на регистрация, за да я опиша ми трябва на живо някъде.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот teo_76 » 04 Авг 2016, 17:25

bludniq_sin - "успокой топката, поне малко".
teo_76
Младши потребител

Мнениеот bludniq_sin » 04 Авг 2016, 18:02

а .. кво да и успокоявам, аз не съм се заигравал с нея изобщо - само си говорим. :D
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот teo_76 » 04 Авг 2016, 21:53

:)
teo_76
Младши потребител

Мнениеот kysmet4e » 06 Авг 2016, 05:44

teo_76 написа:А относно касовите бележки ---- към касовата бележка на съответния уред или мебел има гаранционна карта в която е упоменато моето име. Което мисля, че е достатъчно доказателство за собственост.

Би трябвало да си абсолютно прав... Но това изглежда като леко засукан казус...
kysmet4e
Младши потребител

Мнениеот jhoro » 06 Авг 2016, 14:44

kysmet4e написа:
teo_76 написа:А относно касовите бележки ---- към касовата бележка на съответния уред или мебел има гаранционна карта в която е упоменато моето име. Което мисля, че е достатъчно доказателство за собственост.

Би трябвало да си абсолютно прав... Но това изглежда като леко засукан казус...

Логично е, но ... Ако аз си купя нов телевизор и после ти го продам - на кого е? Колко пъти - при продажба на нещо различно от недвижим имот и МПС - се прави писмен договор за покупко-продажба. А ако предмета има остатъчна гаранция как се процедира?

Според мен презумпцията е - собственика на имота е собственик и на намиращите се вътре движими вещи, до доказване на противното.
jhoro
Активен потребител

Следваща

Назад към Взаимопомощ