начало

ПК на ВСС спря конкурса за апелативните прокуратури до произнасянето на съда ПК на ВСС спря конкурса за апелативните прокуратури до произнасянето на съда

Иск за устанвяване на вземането

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Иск за устанвяване на вземането

Мнениеот ilian_todorov » 01 Авг 2016, 21:12

Н. дължи 3000 лева на Т. и К.. По чл. 415 от ГПК последните са задължени да предявят иск за установяване на вземането, тъй като Н. е направил възражение по чл. 414 от ГПК. Въпросите са ми:
1. По кой член от ЗЗД трябва да е искът? :?:
2. Какъв ще е хонорарът на адвоката на Т. и К. по МРАВ? 440 лева за двамата или 440 лв. за единия и 440 лева за другия? :?:

П.П.
Н. е получила заем от М., но М. е починал, а Т. и К. са наследниците на М.. :idea:
ilian_todorov
Активен потребител

Re: Иск за устанвяване на вземането

Мнениеот ivan_lawyer » 01 Авг 2016, 21:40

Днес завъртях една жалба, така, че да се чете от името на един, вместо на двама - същия въпрос, просто трябва да се смота текста, така че докладчика да се заблуди, после няма връщане - определената такса е в този размер.

Тук имате мегдан да го пуснете като наследници, вижте - по принцип си дължите две такси, но - пускате от името на починалия и прибавяте вашите имена , някак да се шмугнете. Еми лъжовни работи -общо взето.

Впрочем може и директно да се заяви, че става въпрос за солидарно задължение, но при съвременното развитие на правната наука - не е желателно.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот ilian_todorov » 01 Авг 2016, 22:22

Днес не е първи април, може ли по-сериозно? :D
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот jhoro » 02 Авг 2016, 02:01

ivan_lawyer написа:...

За държавните такси ли говорите или за хонорара на адвоката? Щото - питането е за второто.
ilian_todorov написа:Н. дължи 3000 лева на Т. и К.. По чл. 415 от ГПК последните са задължени да предявят иск за установяване на вземането, тъй като Н. е направил възражение по чл. 414 от ГПК. Въпросите са ми:
1. По кой член от ЗЗД трябва да е искът? :?:
2. Какъв ще е хонорарът на адвоката на Т. и К. по МРАВ? 440 лева за двамата или 440 лв. за единия и 440 лева за другия? :?:
П.П. Н. е получила заем от М., но М. е починал, а Т. и К. са наследниците на М.. :idea:

1. Ищеца/ите - има/т ли адвокат? Въпроса е към него.
2. Иска е един (или поне - срещу едно лице. Чл. 72. (2)) Държавната такса е една (за един иск) Няма причина хонорара да е двоен. Колкото до МРАВ - всичко е въпрос на ... договаряне. Чл. 5 НМРАВ.

PS. Ако работата ще се (с)върши от тук - за адвоката няма хонорар.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 02 Авг 2016, 04:34

Ми не ми стана ясно - ако теб те съдят не е без разлика, всеки от ответниците ако си набие хонорар - тоест - това е гадно - да те осъдят. Хонорара си го дължиш и ще те изплющят, затова питам. Ще съдиме ли някой или ще ни съдят.
Това е въпросът - от коя страна сме.
Абстрактно погледнато - хонорар-монорар, каквото се уговорите. Мисълта ми е - при 2 страни, ако те осъдят за два хонорара - дабъл-трабъл. Ако те съдят е едно, ако ти съдиш е друго.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот jhoro » 02 Авг 2016, 04:48

На моменти не мога да те разбера - ищци, ответници ... клиенти на адвокати - всичките плащат хонорари (евентуално) ... разноските по делото - загубилата страна ... Не е важно, дали ще ни съдят, а дали ще ни осъдят.
Ако ти съдиш - значи си съд/съдия. Аз съдия да дава, досега не съм виждал - само прибира. Такси, разноски ... заплата ... к'вото падне.
А въпроса за страната е ясен - от страната на булката.

В случая са двама наследници - виждал съм случаи с по 12 - 15 - 18 наследника. Баси хонорарите и таксите (евентуално).
jhoro
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 02 Авг 2016, 09:26

ivan_lawyer написа:Ми не ми стана ясно - ако теб те съдят не е без разлика, всеки от ответниците ако си набие хонорар - тоест - това е гадно - да те осъдят. Хонорара си го дължиш и ще те изплющят, затова питам. Ще съдиме ли някой или ще ни съдят.
Това е въпросът - от коя страна сме.
Абстрактно погледнато - хонорар-монорар, каквото се уговорите. Мисълта ми е - при 2 страни, ако те осъдят за два хонорара - дабъл-трабъл. Ако те съдят е едно, ако ти съдиш е друго.

Т. и К. са мои роднини. :idea: Въпросът ми е съдът има ли право да осъди ответника да им заплати два пъти по 440 лева, без ответникът да може да претендира за прекомерност на адвокатското възнаграждение по чл. 78, ал. 5 от ГПК. Демек може ли на ответника да му се натресат разноски от 880 лева плюс държавната такса? :?:
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот jhoro » 02 Авг 2016, 13:44

Я, къде бил ключа за ... палатката :shock:
ilian_todorov написа:Въпросът ми е съдът има ли право да осъди ответника да им заплати ...

А ти как мислиш - възможно ли е съдът да присъди недокументирани разходи? Само посочени?
А дали съответния адвокат ще издаде приходен ордер за сума, която не е получил?

И едно намигване (само с едното око) - броят се предимно получени средства, не дължими. Има и несъбираеми. Съдът хубаво ще присъди още 1/3 към основното задължение, ама ответника дали ще плати нещо изобщЕ?
Като в една друга тема - длъжника нямал нищо, ама кредитора чака - белким нещо се появи, че да си го прибере.
Господи - прибери си версиите.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 02 Авг 2016, 17:51

jhoro написа:Я, къде бил ключа за ... палатката :shock:
ilian_todorov написа:Въпросът ми е съдът има ли право да осъди ответника да им заплати ...

А ти как мислиш - възможно ли е съдът да присъди недокументирани разходи? Само посочени?
А дали съответния адвокат ще издаде приходен ордер за сума, която не е получил?

И едно намигване (само с едното око) - броят се предимно получени средства, не дължими. Има и несъбираеми. Съдът хубаво ще присъди още 1/3 към основното задължение, ама ответника дали ще плати нещо изобщЕ?
Като в една друга тема - длъжника нямал нищо, ама кредитора чака - белким нещо се появи, че да си го прибере.
Господи - прибери си версиите.

Естествено, че е невъзможно и не това ми е въпросът. :idea:
Кредитът е обезпечен с ипотека и ответникът ще си плати като поп. ;)
Ще издаде приходен ордер и то два. :idea:
ilian_todorov
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ