начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Питане етажна собственост

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Питане етажна собственост

Мнениеот nobreak » 24 Яну 2012, 17:58

Здравейте. Прочетох закона за етажната собственост, но не съм юрист и искам да питам и вас като по вещи за някои работи.
1. Живея във блок - не е кооперация. Имам преградена маза/и не само аз/ преди 20 години в общите части на блока. Също така и имам стаичка прилепена към апартамента, но не е отбелязана в нотариалният акт. Наскоро на общо събрание/не знам кога се е състояло/ са решили да ми вземат наем за тази маза и стаичката. Въпросът ми е имат ли това право и с какъв кворум се решава това/прочетох 67% но не съм сигурен/.
2. Другият ми въпрос...Майка ми се преместват в друго жилище. Оказва се, че комшията им е завзел мазата, а им е оставил своята, която е доста по малка. При консултация с адвокат е казал, че комшията е стопанисвал мазата повече от 10 години и тя вече е негова въпреки, че в нотариалният акт пише голямото избено помещение и те плащат данък върху него имот като цяло. Това вярно ли е? Ако е вярно в какъв случай се прилага? Не важи ли и за точка 1?
Благодаря на всички и извинете дилетанта, но не съм юрист и не ми се отдават тълкуванията.
Поздрави.
nobreak
Младши потребител

Re: Питане етажна собственост

Мнениеот toni_sf » 25 Яну 2012, 09:43

По точка първа имат право да ви искат наем тъй като стаята се води обща част .Кворум за взимане на решения е наистина 67% от притежавани идеални части от общите , а не 67% от присъстващите на ОС.По точка втора и аз не съм юрист но смятам ,че не е правилно тъй като данъка се плаща от собственика а не от завземателя така ,че най добре консултация с адвокат, така като гледам все едно да си дадеш жилището под наем и тоя които е живял в него 10г да ти го вземе.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот nobreak » 25 Яну 2012, 10:41

Благодаря за отговора. Относно кворума доколкото разбрах 67 са процентите и ако няма кворум се отлага за 1 час събранието, но след това могат да се вземат решения и без кворум. Така ли е? Само на общо събрание ли могат да се решат неща като вземане на наеми и събиране на пари за ремонт или и от други органи?
Поздрави.
nobreak
Младши потребител

Мнениеот trando58 » 25 Яну 2012, 17:38

Само и единствено ОС е оторизирано от ЗУЕС да взема такива решения! Това е органът на управление в ЕС.В случая чл.11т.10 (б)
Колкото до кворумът,при първоначалното свикване трябва да има не по-малко от67% от собственици на идеални части от общите части на ЕС.Ако не се съберат толкова,събранието се отлага за 1час и се провежда при същият дневен ред,ОБАЧЕ,ако има налице поне 33% от собствениците.Ако няма толкова,събранието се отлага за следващият работен ден и се провежда с колкото и %собственици да са присъствали.
Решението за отдаване под наем се приема с обикновено мнозинство на присъстващите на събранието.За да го ползвате безвъзмездно,ще ви трябват100%
За мазата не достига информация...ако в нотариалният акт е записано например:притежава и избено помещение номер... със съседи отляво ..еди кой си ,отдясно..еди кой си т.е.може да се локализира точно и ако ползването на това помещение е станало без ваше знание и съгласие(не виждам как това може да стане) този 10г.срок на добросъвестно ползване може и да не влезе в сила,но за това не коментирам.Най добре с повече подробности при адвокат. 20лв.за устно мнение и 40лв.за писмено,вие си избирайте.
trando58
Потребител

Назад към Етажна собственост