начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Новият ЗОП и НВМОП

Дискусии и предложения по проекти за закони

Новият ЗОП и НВМОП

Мнениеот zzz_lala » 01 Окт 2004, 15:19

Работите ли вече по новата Наредба за възлагане на малки обществени поръчки?
zzz_lala
Младши потребител

Re: Новият ЗОП и НВМОП

Мнениеот KELY » 01 Окт 2004, 18:23

Не.
Но били споделил как разбираш чл.2 от НВМОП. За мен той е безсмислен. Какво означава " Обективно невъзможно "?
KELY

Мнениеот zzz_lala » 04 Окт 2004, 11:49

Не мисля така. Текста дава възможност да не се провежда процедура,а да се работи само с три ценови оферти.Мисля, че ал.3 на чл.2 предвижда дори вариант да не се изискват такива оферти при "обективна невъзможност.Това трябва да е доста удобно, понякога....
zzz_lala
Младши потребител

Мнениеот penka » 04 Окт 2004, 11:59

това дава възможност да не се изисват оферти, ако например сте притеснени във времето.А бихте ли ми казали как ще пращате информацията на електонен носител
penka

Мнениеот KELY » 04 Окт 2004, 12:38

Чл. 2. (1) Възложителите по чл. 7, ал. 1, т. 1 - 4 ЗОП могат да не провеждат процедура за възлагане на малки обществени поръчки, които имат следните стойности без данък върху добавената стойност:
1. за строителство - не повече от 100 000 лв., а когато поръчката е с място на изпълнение извън страната - не повече от 200 000 лв.;
2. за доставки - не повече от 30 000 лв., а когато поръчката е с място на изпълнение извън страната - не повече от 60 000 лв.;
3. за услуги - не повече от 20 000 лв., а когато поръчката е с място на изпълнение извън страната - не повече от 40 000 лв.;
4. конкурс за проект - не повече от 10 000 лв.
(2) Възложителите по чл. 7, ал. 1, т. 5 ЗОП могат да не провеждат процедура за малки обществени поръчки, които имат следните стойности без данък върху добавената стойност:
1. за строителство - не повече от 150 000 лв., а когато поръчката е с място на изпълнение извън страната - не повече от 200 000 лв.;
2. за доставки - не повече от 50 000 лв., а когато поръчката е с място на изпълнение извън страната - не повече от 100 000 лв.;
3. за услуги - не повече от 30 000 лв., а когато поръчката е с място на изпълнение извън страната - не повече от 60 000 лв.
4. за конкурс за проект - не повече от 20 000 лв.
(3) В случаите по ал. 1 и 2 възложителите са длъжни да изискат не по-малко от 3 ценови оферти, освен ако това е обективно невъзможно, когато поръчките имат следните стойности без данък върху добавената стойност:
1. за възложителите по чл. 7, ал. 1, т. 1 - 4 ЗОП:
а) за строителство - над 45 000 лв., а когато поръчката е с място на изпълнение извън страната - над 90 000 лв.;
б) за доставки - над 15 000 лв., а когато поръчката е с място на изпълнение извън страната - над 30 000 лв.;
в) за услуги - над 10 000 лв., а когато поръчката е с място на изпълнение извън страната - над 20 000 лв.;
г) за конкурс за проект - над 3000 лв.;
2. за възложителите по чл. 7, ал. 1, т. 5 ЗОП:
а) за строителство - над 50 000 лв., а когато поръчката е с място на изпълнение извън страната - над 100 000 лв.;
б) за доставки - над 25 000 лв., а когато поръчката е с място на изпълнение извън страната - над 50 000 лв.;
в) за услуги - над 15 000 лв., а когато поръчката е с място на изпълнение извън страната - над 30 000 лв.;
г) за конкурс за проект - над 10 000 лв.

Според мен така както е написана ал. 3, излиза че винаги ще е обективно невъзможно когато поръчките имат следните стойности, т. е. по - малкия праг.
По този начин ал. 3 влиза в противоречие с предходните алинеи.
Надявам се да бъркам и ако е така моля поправете ме.
KELY

Мнениеот zzz_lala » 04 Окт 2004, 12:54

Когато поръчките имат стойности по - малки от указаните в чл.2 ал.3, според мен възложителят изобщо не е длъжен да изисква ценови оферти и може да договаря с когото прецени.
zzz_lala
Младши потребител

Мнениеот KELY » 04 Окт 2004, 13:18

zzz_lala написа:

> Когато поръчките имат стойности по - малки от указаните в чл.2
> ал.3, според мен възложителят изобщо не е длъжен да изисква
> ценови оферти и може да договаря с когото прецени.

Според Вас тогава при поръчки за доставка със стойност под прага 15 000 възложителят ще договаря с когото си иска, за стойност над 30 000 наредбата казва - 3 ценови предложения. А ако поръчката е за доставка на стойност 23 000 лв без ДДС? Как ще се попълни този вакуум?

Това което предлагате според мен не е правилното тълкуване на чл. 2 ал. 3
Други предложения?
KELY

Мнениеот Zu » 04 Окт 2004, 13:39

За стойността между 15 000 лева и 30 000 лева за доставки се искат три ценови оферти, под 15 000 избирате свободно. Не сте прочели правилно чл. 2(1) там пише стойност не повече от 30 000 лева за доставки. А как според вас ще се обжалват актовете, на какво правно основание?
Zu

Мнениеот Deputy_Major » 04 Окт 2004, 16:13

Считам, че указаните прагове в чл.2, ал.3 , т.1 и т.2 дават възможност да не се събират три ценови оферти.
Над тези стойности следва да се събират три ценови предложения!
Deputy_Major

Мнениеот Deputy_Major » 04 Окт 2004, 16:27

Без да е указано изрично / според мен е пропуск и то сериозен/, следва да се прилагат разпоредбите на чл.120 и следващи от ЗОП.
Както се казва - класика в жанра, пак работим на парче! Колегата, задал въпроса за предоставянето на решения, обявления и прочие и на магнитен носител е прав да се притеснява, особенно при положение , че се коментират образци по утвърден образец/ за справка ДВ, бр.84/2004 /.
Ами колегите в малки и необорудвани с компютри и интернет общини ?
И закона и наредбата не само не улесняват възложителите, ами формализират процедурата до безобразие.
Предлагам в дискусията да се включат активно с позиция повече колеги!!!!!!!
Deputy_Major

Мнениеот zzz_lala » 04 Окт 2004, 16:56

Съгласна съм ,че ал.3 указва праговете под които не се събират ценови предложения. Мисля също, че образците в ДВ са излишно пренатоварени от искана информация за всяка ОП. Процедурите са много утежнени, според мен за поръчките по ЗОП.
zzz_lala
Младши потребител

Мнениеот baicho » 04 Окт 2004, 18:13

говорех си със шефката на дирекция "Мониторинг, анализ и методология на обществените поръчки" (последния да затвори вратата....) към АОП, според нея новия ЗОП е ужасен и много трудно приложим и ще действа до края на 2006 година, т.е. след две години ще си имаме още по-нов ЗОП. а в момента АОП се опитва да пише указания по прилагането му, но кога ще са готови и ще ги публикуват, никой не знае
baicho

Мнениеот danil » 04 Окт 2004, 22:42

на мен вече ми се налага да работя в НВМОП и се чувствам доста объркана все още. Предстои ни обявяване на процедура по чл.2 ал.3 т.1 б "в" от НВМОП и се чудя какво представляват тези ценови предложения. В повечето случаи досега при нас в комплексната оценка тежестта на критериите е била поделена по равно между цената и техническите параметри. Чудя се в този случай, правилно ли ще бъде тези ценови оферти могот ли да включват и предложение с технически параметри? И също, в останалите случаи, когато например става въпрос за услуга под 10 000 лв. как ще сключим договор с изпълнителя? не мислите ли, че е твърде възможно решението да е субективно и да ни атакуват за това? На мен това ми е на дневен ред, иначе както Ви казах ми е объркано все още. Особено с тези образци - ми е някакъв ужас.Знаете ли дали ги има публикувани вече някъде?Благодаря предварително!
danil
Нов потребител

Мнениеот Deputy_Major » 05 Окт 2004, 08:28

Колега , образците са публикувани в бр.84 на ДВ и се явяват приложения към Заповеди №РД-16-616/20.09.2004 г. на Министъра на икономиката.
По мое мнение ценовите предложения, които се коментират МОЖЕ да включват и параметри , определени от възложителя.Поне няма забрана.
По въпроса за обжалванията, вече сте забелязали, че в Наредбата няма изрични текстове.Вероятно, както писах и вчера ще се прилага по аналогия Част ІV ЗОП, чл.120 и следващи, но си мисля, че в хипотезата на чл.2 не с ме в процедура и въпроса с атакуване на актове не би следвало да се поставя.
Очаквам мнения и от други колеги.Въпроса е изключително актуален и фактически създаваме практиката.
Deputy_Major

Мнениеот zzz_lala » 05 Окт 2004, 09:37

В момента ми се налага да бъде извършена доставка, като сумата е под 15 000лв., мисля че не трябва да събирам 3 ценови оферти.Права ли съм?
zzz_lala
Младши потребител

Мнениеот **** » 05 Окт 2004, 10:05

Колеги, искам да ви попитам относно малките обществени поръчки за доставка на дизелово гориво за отопление -то попада в приложение към чл.29, ал.1 от ППЗОП. Чл.58,ал.1 от НВМОП предвижда , че "Възложителят може да вземе решение за възлагане на малка обществена поръчка чрез борсова сделка, когато обект на поръчката е доставка на стоки,посочени в приложението към ППЗОП. "Обаче уредбата на борсовата сделка е много оскъдна -чл. 58 от НВМОП , така че почти ништо не става ясно. Когато обект на малката обществена поръчка е доставка на стока посочена в приложението към ППЗОП, какъв критерии трябва да се прилага при определяне на процедурата? Чл.58, ал.1 от НВМОП казва , че възложителят "може" т.е. значи може и да може и други процедури да избере.

Мнениеот Deputy_Major » 05 Окт 2004, 10:11

Изтълкуван във връзка чл.2, ал.3 текста на на т."б" според мен подсказва , че не е нужно да събирате ценови предложения.Приемете съвет - имайте поне две!
Deputy_Major

Мнениеот Deputy_Major » 05 Окт 2004, 10:17

Колега, сайта на Агенцията е http://www.aop.bg .В него са качени образци на решения, обявления и т.н. за съжаление някои от тях в .pdf формат , но помагат.
Deputy_Major

Мнениеот Zu » 05 Окт 2004, 10:19

Права сте ако става въпрос за публичен възложител, а за комуналните дори прагът е по-висок - до 25 000 лева без ДДС.
Zu

Мнениеот zzz_lala » 05 Окт 2004, 10:58

На мен също ми предстои процедура за възлагане на ОП за гориво.Тъй като стойността й е до 30000лв. смятам да ползвам реда предвиден в НВМОП,т.е. 3 ценови оферти.
zzz_lala
Младши потребител

Следваща

Назад към Обсъждане на законопроекти