начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Въпрос за осигурителен стаж

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за осигурителен стаж

Мнениеот flamenko » 19 Юли 2010, 16:01

Здравейте,
Моля за съвет в моя случай:
От 1.07.2009 съм на трудов договор като адм. служител във фирма 90% собственост на чужд гражданин. В началото на 2010 г. Управителят се пенсионира и оттогава не са изплащани заплати и не са декларирани (Д1) и внасяни осигуровки в НОИ.
Няма назначени нов управител/счет. обслужване и трудовия ми договор не е прекратен.
Ориентирах се как да процедирам за прекратяване на тр. договор и търсене на неизплатени заплати по съдебен път, но предвид моите 54 г. възраст/31 г. осигурителен стаж, ме интересува и

1.Ще ми бъде ли зачетено за осиг. стаж времето на действащ трудов договор с неначислени осигуровки (недекларирани и невнесени ) за периода от началото на 2010 г. докато е действал тр. ми договор?

Предварително благодаря на отзовалите се
flamenko
Младши потребител

Re: Въпрос за осигурителен стаж

Мнениеот flamenko » 22 Юли 2010, 17:50

Нещо нефелен ли е въпросът ми, че такава тишина? :)
Няма ли кой да подскаже като нито заплати са изплатени, нито са декларирани осигуровки в НОИ поради липса на оправомощени за това хора, фирмата (собственост на гражданин от ЕС , не е арабин или китаец:)) не е закрита и тр.договор не е прекратен - какво мога да предприема за да не си загубя барем осигурителния стаж??? :(
flamenko
Младши потребител

Мнениеот dizhel » 22 Юли 2010, 20:11

NE
dizhel
Потребител

Мнениеот slava31 » 23 Юли 2010, 14:18

всичко зависи от това как е заведен иска ви в съда и как ще се произнесе той. Говорете с адвоката си за това.
slava31
Младши потребител

Мнениеот mosqito » 24 Юли 2010, 13:27

flamenko написа: 1.Ще ми бъде ли зачетено за осиг. стаж времето на действащ трудов договор с неначислени осигуровки (недекларирани и невнесени ) за периода от началото на 2010 г. докато е действал тр. ми договор?

Разбира се, че ще признае за осигурителен стаж. Виж чл. 9 ал.1 КСО:
Чл. 9. (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г., доп. - ДВ, бр. 112 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Осигурителният стаж се изчислява в часове, дни, месеци и години. За осигурителен стаж се зачита:
1. (изм. и доп. - ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) времето, през което лицата по чл. 4, ал. 1, т. 1 и ал. 2 са работили при пълното законоустановено за тях работно време, ако са внесени или дължими осигурителните вноски върху полученото, начисленото и неизплатеното, както и неначисленото възнаграждение....

Друг е въпроса как ще го докажеш този осигурителен стаж ,ако няма кой да ти издаде УП-3 или да попълни трудовата ти ккнижка...
mosqito
Младши потребител

Мнениеот flamenko » 25 Юли 2010, 23:30

mosqito написа:
flamenko написа: 1.Ще ми бъде ли зачетено за осиг. стаж времето на действащ трудов договор с неначислени осигуровки (недекларирани и невнесени ) за периода от началото на 2010 г. докато е действал тр. ми договор?

Разбира се, че ще признае за осигурителен стаж. Виж чл. 9 ал.1 КСО:
Чл. 9. (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г., доп. - ДВ, бр. 112 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Осигурителният стаж се изчислява в часове, дни, месеци и години. За осигурителен стаж се зачита:
1. (изм. и доп. - ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) времето, през което лицата по чл. 4, ал. 1, т. 1 и ал. 2 са работили при пълното законоустановено за тях работно време, ако са внесени или дължими осигурителните вноски върху полученото, начисленото и неизплатеното, както и неначисленото възнаграждение....

Друг е въпроса как ще го докажеш този осигурителен стаж ,ако няма кой да ти издаде УП-3 или да попълни трудовата ти ккнижка...

1001 благодарности за отговора, , четох КСО, ама не ми стана ясно неначислени, неизплатени и недекларирани в НОИ с Д1 осигуровки - прави ли ги дължими за признаване на осиг. стаж. Няма в момента , нито кой да направи ведомостите, нито да подава в Нои каквото и да било, нито да издава УП-та. В трудовата книжка ми е заверено назначаването, имам тр. договор и е регистриран в НОИ при назначаването ми, заплати, осигуровки ...всичко вървеше нормално докато имаше Управител. При пенсионирането му приех от него с Протокол архива и каквото друго фирмено му се е водило с Протокол . Какво трябва да имам за доказване на осиг. стаж като до момента договора ми не е прекратен и веднага ще цъфне в НОИ, ако някой ме вземе на друга легална работа ?
flamenko
Младши потребител

Мнениеот mosqito » 26 Юли 2010, 15:17

Освен, че възнагражденията трябва да бъдат дължими (макар и неначислени) има още едно условие:

А това ще означава, че трябва да има и съотвено престиране на работна сила. Въпреки, че обикновеното предположение е, че щом трудовото правоотношение не е прекратено и обявено в НАП , то то продължава и за това време се дължи възнаграждение.

А как да се установи този стаж? НПОС казва:
Чл. 37. (1) (Изм. - ДВ, бр. 19 от 2002 г., доп., бр. 25 от 2004 г., бр. 2 от 2010 г., в сила от 1.01.2010 г.) За осигурителен стаж се зачита времето, за което са били дължими или внесени осигурителни вноски...
Щом си се явявала на работа - значи осигурителните вноски стават дължими (няма значение дали са внесени)
По нататък наредбата казва:

Чл. 40. (1) (Изм. - ДВ, бр. 19 от 2003 г., бр. 48 от 2006 г., бр. 15 от 2007 г.) Осигурителният стаж се установява с трудови, служебни и осигурителни книжки, с документ по утвърден образец, издаден от осигурителя, и с данните по чл. 5, ал. 4 КСО.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 48 от 2006 г., бр. 15 от 2007 г., предишна ал. 3, бр. 2 от 2010 г., в сила от 1.01.2010 г.) Осигурителният доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, се установява с осигурителна книжка, с документ по утвърден образец и с данните по чл. 5, ал. 4 КСО. Осигурителният доход за времето, през което е получавано обезщетение от държавното обществено осигуряване, изплащано от териториалното поделение на НОИ, се установява с данни от информационната система на НОИ.

(3) (Предишна ал. 2, изм. - ДВ, бр. 2 от 2010 г., в сила от 1.01.2010 г.) Документите по ал. 1 и 2 се издават въз основа на изплащателните ведомости, други разходооправдателни документи и договори за възлагане на труд.
и т. н.

Проблем, е че няма управител. Според търговския закон такова положение е недопустимо и е основание за прекратяване на дружеството (ако е ООД) съгласно чл. 155:

Чл. 155. (Изм. - ДВ, бр. 38 от 2006 г., в сила от 01.07.2007 г. - изм. относно влизането в сила, бр. 80 от 2006 г.) По решение на окръжния съд по седалището на дружеството то може да бъде прекратено:

1. по иск на съдружниците, ако важни причини налагат това. Искът се завежда срещу дружеството, ако дяловете на ищците съставляват повече от 1/5 от капитала;

2. (изм. - ДВ, бр. 84 от 2000 г.) по иск на прокурора, ако дейността на дружеството противоречи на закона;

3. (нова - ДВ, бр. 58 от 2003 г.) по иск на прокурора, когато в продължение на три месеца дружеството няма вписан управител.

Въпросът е дали стария управител е отписан от ТР. Това, че се е пенсионирал е факт без значение за неговия статус на управител, ако неговото име продължава да фигурира в ТР. А и някой трябва да сезира прокурора.
mosqito
Младши потребител

Мнениеот flamenko » 31 Юли 2010, 18:40

Благодаря за изчерпателната информация.
Ако правилно съм разбрала относно пейпърките :

- промяната от 01.01.2010 за "неначислени" има предвид невнесените и недекларирани в Нои осигуровки и в моя случай следва да ми бъде зачетен осиг. стаж за времето на невнасяне/недеклариране до датата на прекратяване на тр. договор.
- За да ми бъде зачетен този осиг. стаж трябва да представя в НОИ :
Трудов договор за назначаване+ Заповед за прекратяването му, заверена трудова книжка с тр- стаж и УП (осиг. стаж и осиг. доход)

Ситуацията съм момента е:
Управителят е заличен от ТР и няма назначен нов управител нито счетоводно обслужване.
От горните документи имам всичко по назначаването и всичко точно отразено в НОИ до оставането без Управител в началото на тази година.
Още малко помощ да ми се попроясни за сдобиването на останалите документи по "развода" с фирмата (четох и това, ама липсата на съдебна практика ми пречи:):):)

От инфото ти разбирам, че за да се "разведа" остава единствено възможно чрез закриване на ООД-то от Окр. Съд по иск на Прокурора?
1. Мога ли аз(чрез адвокат) като редови служител, забравен от ООД-то, да сезирам Прокурора за закриване на д-вото?
2. В случай, че мога и Съдът вземе та го закрие - кой, аджеба, накрая ще ми издаде документ за прекратяване на труд. договор и УП-тата?
3. Решението на Съда може ли да ме издокара със задна дата на закриване Април 2010 - крайният законен срок ООД-то да е 3 месеца без управител и да загубя времето осиг. стаж досега?
flamenko
Младши потребител

Мнениеот mosqito » 01 Авг 2010, 16:16

flamenko написа:Ситуацията съм момента е:
Управителят е заличен от ТР и няма назначен нов управител нито счетоводно обслужване.
От горните документи имам всичко по назначаването и всичко точно отразено в НОИ до оставането без Управител в началото на тази година.
Още малко помощ да ми се попроясни за сдобиването на останалите документи по "развода" с фирмата (четох и това, ама липсата на съдебна практика ми пречи:):):)

От инфото ти разбирам, че за да се "разведа" остава единствено възможно чрез закриване на ООД-то от Окр. Съд по иск на Прокурора?
1. Мога ли аз(чрез адвокат) като редови служител, забравен от ООД-то, да сезирам Прокурора за закриване на д-вото?
2. В случай, че мога и Съдът вземе та го закрие - кой, аджеба, накрая ще ми издаде документ за прекратяване на труд. договор и УП-тата?
3. Решението на Съда може ли да ме издокара със задна дата на закриване Април 2010 - крайният законен срок ООД-то да е 3 месеца без управител и да загубя времето осиг. стаж досега?

Разбира се, че може да сезирате прокуратурата за наличието на визираното в чл. 155 т. 3 ТЗ обстоятелство - оставане на дружеството повече от 3 месеца без вписан управител. След което ще се пристъпи към ликвидация на дружеството съгласно чл. 156 ТЗ:

Чл. 156. (1) При прекратяване на дружеството на основание чл. 154, точки 1, 2 и 5 и чл. 155 се открива производство за ликвидация.
(2) Ликвидатор на дружеството е управителят освен ако с договора или по решение на общото събрание е определено друго лице.
(3) По искане на контрольора или на съдружниците, които имат поне 1/10 от капитала, съдът може да назначи други ликвидатори.
(4) Ликвидацията на дружеството се извършва по реда на глава седемнадесета.
..............
Е, в случая няма да може да се приложи втората алинея (поради липса на управител) но пък съда ще назначи ликвидатор(и). А в глава 17-та нещата са описани подробно ( от чл. 266 нататък). Ликвидаторът има същите права и задължения като на управителя. В този смисъл, той ще издаде необходимите ви документи за установяване на осигурителния стаж и доход.
mosqito
Младши потребител

Назад към Данъчно право