начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Книга на собствениците

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Книга на собствениците

Мнениеот mariana_mm » 17 Фев 2010, 23:10

Живея в жилище собственост на моите родители, които не живеят там.
Аз съм обитател.
Как следва да попълня домовата кнвига - в графите за собственици попълвам имената на родителите ми,
а себе си къде да впиша, при условие, че не съм обитател с наем, нито съм част от домакинството на родителите ми, при условие, че те живеят на друг адрес?
Предварително благодаря за отговорите
mariana_mm
Нов потребител

Re: Книга на собствениците

Мнениеот kirile » 18 Фев 2010, 12:34

Попълвате имената на собствениците и настоящия им адрес , когато не живеят в сградата , какъвто е Вашият случай , а себе си попълвате като обитател , тоест човек , който живее в сградата , независимо от това на какво основание обитавате обекта - възмездно или не , няма значение.
kirile
Потребител

Мнениеот namakak » 19 Фев 2010, 20:40

Ето затова ще ходиш на събрание и ще даваш мнение ,и ще гласуваш.Нали не мислеше ,че като не се запишеш,няма кой да плаща глобите на вашето дружество? :twisted:
Доколкото имам информация,ако в блока се съгласят да имат домова книга,то преди това се избират управители на дружество или нещо подобно.От тама нататъка заради една домова книга,вие сте длъжни и към общината вече като отделно дружество и ще си плащате глобите за замърсяване около дружеството ви.Ние нямаме домова книга,защото аз поисках да ги запиша всички и наематели и да се занимавам с това...и те се уплашиха,непожелаха на събранието домовата книга,а мен ме интересува все пак кой живее в съсобственост с мен.
И няма от какво да се притеснявате,глобите ги плащат всички собственици.Относно адреса ви имате официален и настоящ,ако трябва да ви открие съдия изпълнителя ,винаги ще ви намери по накой от адресите и ще ви произнесе изплащането.И това е правилно ,трябва да има домова книга и всички ползващи го и собственици,трябва да се записват,но при избрани управители на дружество,не домоуправители.
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот kirile » 28 Фев 2010, 19:47

Не е задължително да има дружество , достатъчно е управител и контрольор. Домовата книга е задължителна , тя се попълва и съхранява от управителя.
kirile
Потребител

Мнениеот slava504 » 17 Апр 2010, 04:27

Здравейте!В нашия вход домоуправителят е лепнал съобщение,че започва да събира инфо от живущите за вписване в домова книга.Ще ви помоля за мнение и отговор на моят казус и въпрос.Жилището ми е общинско,като титуляр-наемателят е майка ми,както и аз като нейна дъщеря,вече с отделно семейство/апартамента ни е даден през 1978г./.От пет години живея на семейни начала с бащата на детето ми във въпросния апартамент,а майка ми отиде да живее на село,като адресната и регистрация е непроменена т.е. същата от 1978г.Въпросът е мога ли да я впиша в домовата книга въпреки,че не живее на този адрес ,защото най-вероятно от общината ще направят голям проблем?И като какъв да вписвам мъжът с когото живея,ако това е задължително? Благодаря ви.
slava504
Нов потребител

Мнениеот kirile » 17 Апр 2010, 20:07

Всички се вписвате като обитатели , но затова ще трябва да плащате консумативни разходи и за майка ви.
kirile
Потребител

Мнениеот slava504 » 18 Апр 2010, 02:47

Благодаря,kirile,то е ясно,че ще се плаща.А да попитам още нещо-има ли правомощия домоуправителя да изисква лични данни,като ЕГН,документ за собственост и т.н.,които да се вписват в дом.книга ?Мога ли да му откажа достъп до тези данни и на какво основание?
slava504
Нов потребител

Мнениеот Sir_Humphrey » 19 Апр 2010, 23:01

ЕГН категорично ще откажеш. В указанията за попълване на домовата книга, които са неразделна част от заповедта на министъра за утвърждаване на образеца на домова книга, пише кои данни се дават. Относно документ за собственост - пише се само видът му - нотариален акт, настанителна заповед, съдебно решение, а моите хора нямаха против да напишат (по мое предложение) и "удостоверение за наследници". Не се изисква номер на документа.
Аватар
Sir_Humphrey
Потребител

Мнениеот slava504 » 20 Апр 2010, 03:23

Благодаря, Sir_Humphrey.Мислех си да отварям нова тема,тъй като възникнаха нови въпроси,но ще продължа тук,защото получавами отговори.Домоуправителт ни започна лекичко да се заяжда по две причини-първо майка ми била с тази адресна регистрация,но от пет години не живеела на нея/какво щели да кажат хората/;второ-мъжът с когото живея трябвало да се впише в книгата.Как ли? Или да се омъжа за него или да се регистрира на настоящия адрес.А това е АБСОЛЮТНО невъзможно поради причини ,които съм описала в по-горен пост.А кажете сега какво да правя,освен да му тегля една....Ще бъда много благодарна за всички мнения и отговори!
slava504
Нов потребител

Мнениеот anserk » 20 Апр 2010, 19:07

slava504 написа:И като какъв да вписвам мъжът с когото живея,...

Ако го ползвате на 100% (целия) - съпруг :D
Ако не го ползвате на ....% (частично) - наемател (с временно жителство) :wink:
А дали е баща на детето - никой не ви пита :roll:
anserk
Активен потребител

Мнениеот Melly » 20 Апр 2010, 19:10

anserk написа:
slava504 написа:И като какъв да вписвам мъжът с когото живея,...

Ако го ползвате на 100% (целия) - съпруг :D
Ако не го ползвате на ....% (частично) - наемател (с временно жителство) :wink:
А дали е баща на детето - никой не ви пита :roll:

Може и като "вещ с двойна" употреба. :D
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот anserk » 20 Апр 2010, 19:14

Няма такава графа в книгата :D
Жална му майка на тоя глупак, щом "любимата" не знае като какъв пребивава в къщата и :oops:
anserk
Активен потребител

Мнениеот Sir_Humphrey » 20 Апр 2010, 19:16

Закон за гаржданската регистрация

Чл. 99. (В сила от 1.01.2000 г.) (1) Всяко лице е длъжно в срок 30 дни да заяви промяната на настоящия си адрес.

Чл. 116.
(2) Когато нарушението е извършено от граждани, глобата е от 20 до 200 лв.

Чл. 117. (1) (Доп. - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Нарушенията по този закон се установяват с актове на длъжностни лица, определени от министъра на регионалното развитие и благоустройството или министъра на вътрешните работи или областните управители или кметовете на общините.
(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Въз основа на съставените актове се издават наказателни постановления от министъра на регионалното развитие и благоустройството или министъра на вътрешните работи или областните управители или кметовете на общините или от определени от тях длъжностни лица.
(3) (Нова - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Министърът на вътрешните работи и определените от него длъжностни лица установяват нарушения и издават наказателни постановления само по глава четвърта.
(4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Установяването на нарушенията и издаването на наказателните постановления се извършват при условията и по реда на Закона за административните нарушения и наказания.

Същевременно в официалния образец на домова книга пише:
5.Настоящ адрес на собственика/собствениците, ако не обитава/т своята собственост

III. ОБИТАТЕЛИ:
1.Обитатели в обекта на самостоятелно правно основание (несобственици)
а)трите имена на титуляра на договора за наемане:
…………………………………………………………………………………………...
б)имената на членовете на домакинството, които живеят или ползват обекта заедно с титуляра на настанителната заповед*:
…………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………….
………………………………………………………………………………………….
в)начална дата на обитаване:
г)дата на напускане:

По-добре си оправете адресните регистрации, че полицията само това чака. Полицейските шефове по места редовно подпитват кметовете докъде са стигнали с регистрирането на етажните собствености.
Аватар
Sir_Humphrey
Потребител

Мнениеот slava504 » 21 Апр 2010, 05:16

Честно казано хуморът и сарказмът ви ми харесаха,защото са признак на интелигентност.Но когато някой ви моли за по-компетентно мнение по даден въпрос-дайте го,а след това да се забавляваме.-Пак Sir_Humphrey ми даде най-точна информация за което благодаря.Проблемът е ,че жилището е ОБЩИНСКО и фигуриращите в настанителната заповед са майка ми,аз и деца.Ако мъжът с когото живея/ползваме се на 100%/се регистрира на този адрес веднага общинарите ще ми пуснат "предупредителна" заповед.Остана висящ и въпроса за майка ми-може ли или не да се впише в адресната книга след като не живее в момента на този адрес,но има постоянна адресна регистрация?
slava504
Нов потребител

Мнениеот anserk » 21 Апр 2010, 07:51

slava504 написа:Но когато някой ви моли за по-компетентно мнение по даден въпрос-дайте го,а след това да се забавляваме.-Пак Sir_Humphrey ми даде най-точна информация за което благодаря.Проблемът е ,че жилището е ОБЩИНСКО и фигуриращите в настанителната заповед са майка ми, АЗ и деца.

В реалния (а и в правния) мир майките имат съпрузи, които имат право да сменяват, а децата - бащи, които "малко трудно" се подменят, след като са установени :D
Щом фигурирате и вие в настанителната заповед, право да живее с вас и да бъде ползвател на общинското жилище има и съпруга ви.
Но това, че споменавате УН, навежда на мисълта, че през 1978 г. жилището е дадено на семейството на майка ви и баща ви, вкл. децата им. След 32 г. децата вече имат семейства, но дали имат право на общинско жилище - това е друг въпрос. Може би това ви е притеснението, а не дали да запишете бащата на детето ( и аз вече се обърках как да го наричам :D ) :roll:
Записвате се всичките и ако на общинарите им е трудно да ви разберат, сложете пред тях и по един подпис със "съпруга" в името на жилището. От тая по-добра причина за брак - здраве му кажи :D :D :D
anserk
Активен потребител

Мнениеот bggeoka » 28 Апр 2010, 15:56

Въпрос: При представянето на книгата пред съответните органи - общината,100% да бъдат вписани всички собственици на апартаментите?

Какво значи "начална дата на обитаване" ,т.е.влязъл съм да живея 1990г., а нотариален акт е издаден през 1992г.?
bggeoka
Нов потребител

Мнениеот Sir_Humphrey » 28 Апр 2010, 19:02

bggeoka написа:Въпрос: При представянето на книгата пред съответните органи - общината,100% да бъдат вписани всички собственици на апартаментите?

Какво значи "начална дата на обитаване" ,т.е.влязъл съм да живея 1990г., а нотариален акт е издаден през 1992г.?

На мене ми я приеха и без 100% попълнени.

Не се впрягай особено за отдавна отминала начална дата. По-важно е за начални дати, които ще настъпят в бъдеще.
Аватар
Sir_Humphrey
Потребител

Мнениеот parsy » 09 Юли 2010, 23:06

Моля спешно за помощ. Специално се регистрирах, защото не мога да се справя сама с тази информация. Дано успея да представя нещата.
1. Ателието е с Нотариален акт за дарение на името на майката на съпруга ми
2. След смъртта и има само удостоверение за наследници
3. Наследниците са 3-ма - съпеуга ми и 2 сестри
4. Ние живеем там - аз съпруга и детето.

Въпроса ми е за всички точки на ДК
т.1 - наследници са ясни - тримата
т.2 - Документ за собственост - какъв е в случая
т.3 - длъжна ли съм да давам адресите на хора, които не живеят в обекта, но не са и наемодатели.

Бладодаря предварително.
parsy
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 10 Юли 2010, 00:05

Член на екипа на 112 ще опита да даде бърза и неотложна, правна, животоспасяваща помощ :lol: :lol: ( ох, извинете ме, но тази спешност наистина ме разсмя!)

1. Да, тримата
2. НА за дарение и удостоверението за наследници е достатъчно.
3. За изредените не знам, но на двамата съсобственици ( сестрите на съпруга ви)- да!( т.5 от раздел втори на книгата на собствениците).

Дано е било животоспасяващо включването ми. :roll:
Приятна вечер. :)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот parsy » 10 Юли 2010, 00:20

Благодаря за помоща, Хубав уикенд.
parsy
Нов потребител

Следваща

Назад към Етажна собственост