начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Проблем със съсед заради навес над магазин

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблем със съсед заради навес над магазин

Мнениеот booobg » 06 Сеп 2009, 17:16

Здравейте, искам да помоля за малко юридическа помощ по следния проблем, който възникна между мене и моят съсед.
Живея в провинцията в блок. Напаравил съм си магазинче за компютърна техника в личният ми гараж, който е с лици към главна улица.
Имам и навес който е поставен над магазина от 2-3 години, не съм го узаконявал в смисъл нямам проект за него внесен и одобрен в общината.
Преди 2 седмищи съседът ми непосредствено над гаража /магазина ми/ след като ми монтираха климатик който е на 1,50 метра от нивото на земята и не може по никакъв начин да пречи, отиде и подаде жалба в общината защото навесът му е пречил ???? след 2 -3 години през които навесът се е там /явно не може да се оплаче от климатика и реши с друго да се заяжда/
Въпросът ми е следният - навесът е непосредствено над гаража, но е на общата фасада. Искам да го узаконя, но с този съсед няма начин да се разберем като нормални хора - та имам ли законово основание да узаковя навеса без съгласието на проблемния съсед.
Всички други съседи нямат нищо против въпросния навес. Неговата причина да махна навеса, е че не може жена му да си тупа чергите, а редно ли е въобще да ги тупа над моя магазин ???
Навеса е направен основно за да предпазва изложената стока на витрината от слънцето и да предпазва от дъжд, сняг и падащи боклуци от горните етажи.
Предварително благодаря!
booobg
Нов потребител

Re: Проблем със съсед заради навес над магазин

Мнениеот zelen » 06 Сеп 2009, 19:04

Здравейте,

Според мен - имате незаконен строеж. Не пишете дали и магазинчето ви отговаря на законовите изисквания за търговски обект - най-вероятно сте ги спазили. В противен случай съседът може да ви атакува и по тази линия.

От друга страна - ако ви пречи тупането на чергите от съпругата на коварния съсед - имате право да възразите срещу това.
zelen
Потребител

Мнениеот anserk » 10 Сеп 2009, 01:14

booobg написа:Въпросът ми е следният - навесът е непосредствено над гаража, но е на общата фасада. Искам да го узаконя, но с този съсед няма начин да се разберем като нормални хора - та имам ли законово основание да узаковя навеса без съгласието на проблемния съсед.

По-скоро ви трябва техническа помощ от архитект!
"Наредба7, Чл. 91. (Изм., ДВ, бр. 10 от 2005 г.) Извън случаите по чл. 87, ал. 5 над входовете на сгради или пред отделни части от фасадата над магазини и други нежилищни помещения, разположени в първия надземен етаж, се допуска да се изграждат конзолни козирки и да се поставят сенници на височина най-малко 3 м от най-високото прилежащо ниво на тротоара и на разстояние най-малко 0,75 м от бордюрната линия."
Не споменавайте повече за "магазин", а по-добре да е "ателие" . А zelen е прав, че сте незаконен. Затова при архитект да ви направи смяна на предназначението от гараж в ателие , с конструктивно становище (там да ще се посочи и сенника) та в общината при главния архитект.
И накрая с удостоверение за ползване за ателие.
Това е положението! Съседа тогава копче не може да ви каже!Закона позволява и без неговото тупане на черги! :P
anserk
Активен потребител

Мнениеот anserk » 29 Окт 2009, 01:19

booobg пусни си ЛС, или E-mail за отговор.
anserk
Активен потребител

Назад към Етажна собственост