начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Евро програми и Еоод

Евро програми и Еоод

Мнениеот deadman » 02 Апр 2009, 13:35

Ще кандидатствам по евро програма Развитие на селските райони. След като отидох на консултация с Фондация която ще ми изготви документите ме посъветваха да се консултирам с юридическо лице относно това трябва ли къщата за гости да е собственост на фирмата или лично на мое е име. Фирмата също е на мое име. Казаха че може да се отдава под наем от мен на фирмата ми. Но е по добре да се консултирам с вещо лице, как ще е по добре за мен лично.
ТА въпроса ми е има ли някой от вас тук който се е занимавал с подобен казус и ако да може ли да ми отговори или да се уговорим за някаква консултация.
Мола предложението за консултация да е с човек, който се е занимавал с евро програмите и е наясно с мярка 312 "Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия" или поне е наясно с програмите за Селските райони.

Благодаря предварително.
deadman
Нов потребител

Re: Евро програми и Еоод

Мнениеот veronika_99 » 02 Апр 2009, 16:59

Може би са те посъветвали да се консултираш с юрист, не с юридическо лице.
След като фирмата е твоя (ти си собственик, а не само управител,нали?), няма проблем да се изготви един договор за наем между теб и фирмата ти.
Предполагам, ти кандидатстваш чрез фирмата си, нали така?От нейно име се попълват всички необходими документи за участието ти в програмата.Ако е така - значи няма смисъл да правиш нищо, важното е, че в имуществото на фирмата ти е собствеността на къщата за гости.
Ако подаваш документите като физическо лице, което участва в програмата - значи трябва да се направи договор за наем.
veronika_99
Нов потребител

Мнениеот deadman » 08 Апр 2009, 16:11

Благодаря Вероника,
точно това ми е дилемата кое от двете ще е по добре за мен(че принципно всичко се случва). Дали да кандидатствам като юридическо лице и къщата да е актив на фирмата или да кандидатствам като физическо лице и след това да отдам къщата с договор за наем на фирмата която да управллява туристическата деинос.
Фирмата е моя(собственик и управител). Реално ще се занимавам с туризъм, но ме притеснява това че ако нещо се случи и се стигне до фалит ако е актив на Еоод ще може да разполагат с къщата. А ако е на мен лично то тогава не би трябвало при такава ситуация да я запорират.
Как точно ще кандидатствам с фирмата си и имота с къщата ще станат актив на Еоод-то като в момента са моя физическа собственост а не на фирмата?

Много благодарности
deadman
Нов потребител

Мнениеот bastard » 28 Апр 2009, 02:26

Аз си мисля, че ако е на името на фирмата ще се води и отчита като неин актив. Съответно приходите от къщата за гости ще бъдат доходи на фирмата ви, облагаеми с корпоративни данъци, ГФО и т.н.
Ако е на ваше име - ЗОДФЛ, Булстат. Възможно е да има специфики за конкретната програма. Може да има облекчения.
bastard
Потребител

Назад към Право на ЕС