- Дата и час: 30 Ное 2024, 15:46 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Съдия-изпълнител ми събира съдебни такси
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Съдия-изпълнител ми събира съдебни такси
Вземам издръжката си чрез запор на заплатата на бившия ми съпруг.Запора е от 3 години.За минал период неизплатените стари издръжки в едно с лихвите са в размер на 9899лв.За което е описан апартамента на длъжника и се води дело срещу него.Вече 3 месеца не получавам издръжка.А на въпросите-защо? Съдия-изпълнителя ми отговаря,че те са удържани за съдебни такси.Това са 510 лв.какви са тези такси?Ако някой може да ми обясни.И защо се събират от парите на децата ми,а не от длъжника?Моля за помощ.
- bjbjbj
- Младши потребител
Как точно си го представяте хем да стане "от длъжника", хем, както Вие искате, всичко събрано от длъжника да Ви се изплаща?
Ако имате предвид да се събират накрая, СЛЕД като вашето вземане е събрано ИЗЦЯЛО и АКО изобщо бъде събрано изцяло и длъжникът има останало имущество, т.е. съдебният изпълнител да работи дотогава без такса - ами... многоточие. Няма начин.
Ако имате предвид да се събират накрая, СЛЕД като вашето вземане е събрано ИЗЦЯЛО и АКО изобщо бъде събрано изцяло и длъжникът има останало имущество, т.е. съдебният изпълнител да работи дотогава без такса - ами... многоточие. Няма начин.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Просто питам дали 500лв не са много.Ивинявайте,аз не се заяждам.Гледам 2 деца с заплата от 300лв.И 3 месеца без издръжка ми идват многоТърся помощ.Не ми си карайте.
- bjbjbj
- Младши потребител
portokal написа:Ако имате предвид да се събират накрая, СЛЕД като вашето вземане е събрано ИЗЦЯЛО и АКО изобщо бъде събрано изцяло и длъжникът има останало имущество, т.е. съдебният изпълнител да работи дотогава без такса - ами... многоточие. Няма начин.
Повечето съдебни изпълнители правят точно това или поне допускат компромис като удържат таксите на части съобразно постъпленията. Не мисля, че разумът на Закона е да оставиш децата дълго време без издръжка.
А за размера на таксите - и на мен ми се виждат големички.
Другата Ви възможност е да направите искане по Наредбата за изплащане от държавата на присъдена издръжка
"Чл. 1. Държавата чрез общините изплаща издръжката, когато тя е присъдена с влязло в сила съдебно решение в полза на български гражданин и не се изплаща редовно от длъжника по образуваното изпълнително дело.
Чл. 2. (1) Счита се, че издръжката не се изплаща редовно, когато по изпълнителното дело не постъпват суми за пълния размер на две и повече месечни вноски, въпреки че е наложен запор върху трудовото възнаграждение или друго вземане и че са предприети изпълнителни действия върху имуществото на длъжника."
- bubamara2
- Потребител
Не се карам, а опитах да отговоря на въпроса "защо от събраната сума, а не от длъжника".
Бубамара, на части е едно, а първо да се изплати само вземането на кредитора, е друго.
За размера не знам. Трябва да се види тарифата. Предполагам, че няма грешка, но не знам.
Бубамара, на части е едно, а първо да се изплати само вземането на кредитора, е друго.
За размера не знам. Трябва да се види тарифата. Предполагам, че няма грешка, но не знам.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Не е баш така, защото ЗЗД казва в чл.136, че някои вземания са привилегировани. Вярно е, че вземането за разноски по принудително изпълнение е в реда на привилегиите преди вземането за издръжка, но таксите според мен са след това /чл.136, ал.1, т.6 ЗЗД/. Все пак ГПК изрично разграничава държавните такси от разноските в съдебното производство, вкл. и принудителното изпълнение.
- bubamara2
- Потребител
Благодаря на всички ви,но вие си говорите на юридически език.И аз не разбирам всичко.Просто искам да знам за издръжка получавана 3 години-има ли право съдията да ми удържи 3 месечни издръжки-510лв.Все пак децата ми живят с тези пари.И къде е спал досега че не ги е удържал навреме.Благодаря на всички които се опитаха и ще се опитат да ми отговорят.
- bjbjbj
- Младши потребител
bjbjbj написа:Просто искам да знам за издръжка получавана 3 години-има ли право съдията да ми удържи 3 месечни издръжки-510лв.
Това никой тук не може да Ви каже. Най- добре си направете справка по делото или попитайте съдебния изпълнител откъде произлиза тази сума- държавна такса за образуване на делото+ държавни такси за справки за имущество, за възбрана, за опис на недвижим имот, разноски за вещо лице, държавна такса върху внесената сума....
- bubamara2
- Потребител
Без да знам точните подробности около Вашия казус, мога само да преположа, че съдебният изпълнител е събрал такса за описа на недвижимия имот на длъжника. По принцип таксата за опис е 1,5 на 100 върху вземането Ви, но когато описаното имущество е в по-голям размер се събира такса върху този размер. Таксите се събират авансово, т.е. преди извършване на изпълнителното действие, с изключение на вземанията като Вашето - за издръжка. Би следвало съдебният изпълнител да направи искане до съда, който да му преведе необходимите авансови такси, но тъй като обикновено резултатът от това искане е никакъв и реално той е работил за Вас 3 год., след описа е решил да си приспадне таксата за опис, както е правил и с другите пропорционални такси, но просто Вие (предполагам) не сте била в течение на това. Според мен няма защо да се безпокоите и да мислите, че някой Ви лъже. Успех.
- hrangelova
- Младши потребител
Ако не се лъжа таксите за събиране на издръжка се поемат от държавата, т.е не следва да Ви се удържа нищо от събраните суми, но ще направя допълнителна справка....
Аз имам изп. дело за издръжка и не съм плащала досега такси
Аз имам изп. дело за издръжка и не съм плащала досега такси
- meri
- Потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|