Привет!
Преди около 6 месеца попитах вас,колегите,да изкажат впечетленята,относно авторите по Вещно право.
Е,сега вече го изучавам и твърдо мога да заявя,че проф.Петко Венедиков(светла му памет) е най-добрият.
Имам 3 учебника по Вещно право,та благодарение на тях за кратко време усвоих владението,исковете за неговата защита и пр.Но остава много още за "ядене"
Относно Боянов,който толкова много от вас хвалеха,не е толкова за препоръчване за студентите.Професорът,който е и адвокат и съдия в Арбитражния съд,пише доста абстрактно,почти неразбираемо и много накратко основни неща.Та той обръща повече внимание на общинската и държавната собственост,отколкото на самото владение,респ.собственост.
Венедиков,прочее,неговият стил го определям като материално-процесуален.В смисъл,че професорът обяснява нещата,като ги "движи",т.е.конкретен казус го разглежда все едно наистина страните спорят,като определя на всяка от тяк какви възможности има,както как и кога да се използават(напр.вж. реИвиндикационния и негаторния иск).Освен това професорът смесва вещното с облигационното,което е много полезно!
Джеров пък стои някъде по средата,но също е за предпочитане пред Боянов.Той,Джеров,много малко внимание обръща на исковете въобще,както и дадената "странна" квалификация на вещите.Стилът му с две думи е добър и разбираем.
И се пише реИвиндикационен,а не ревандикационен иск!
- Дата и час: 22 Ное 2024, 17:51 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Авторите по Вещно право
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Авторите по Вещно право
Rei vindicatio , но се чете РЕВАНДИКАЦИО
и по отношение на учебниците трябва още много сол да изядеш,за да можеш да даваш оценка на авторите по вещно право.
Явно както си се закичил тук с титлата адокат без още да си се изучил си си помислил,че си голям капацитет.
Давай го по-кротко,завърши ,поработи,виж какво-що и чак тогава с приказките
и по отношение на учебниците трябва още много сол да изядеш,за да можеш да даваш оценка на авторите по вещно право.
Явно както си се закичил тук с титлата адокат без още да си се изучил си си помислил,че си голям капацитет.
Давай го по-кротко,завърши ,поработи,виж какво-що и чак тогава с приказките
- aliska
- Нов потребител
Re: Авторите по Вещно право
advokat_nikolov написа:И се пише реИвиндикационен,а не ревандикационен иск!
Използват се еднакво правилно в практиката и двете. Впрочем, даже реИвиндикацията почти вече не се споменава, като се приема за архаично понятие.
Относно авторите по вещно право- бих изключила Джеров с неговите "отношения между хора и вещи" и "нематериални вещи, наречени права". Затова пък "горещо" препоръчвам учебника по вещно право на акад. Любен Василев
- bubamara2
- Потребител
Учебник с практическа насока по Вещноправните проблеми е на Марио Бобатинов и Красимир Влахов.
Двадесетте лева ,заплатени за него се оправдават !!!
Двадесетте лева ,заплатени за него се оправдават !!!
- sarbijanac
- Активен потребител
Напълно споделям мнението за "практическите проблеми във Вещното право" на Влахов и Бобатинов. Купих си я и останах впечатлен
- n_ikito
- Активен потребител
Абсолютно съм съгласна за труда на Бобатинов. Четенето на Боянов, Венедиков и Бобатинов са най-вярната комбинация според мен. За тези, които искат да се задълбочат още препоръчвам Стоян Ставру. Наскоро излезе негова книга - доста обемна.
- vkirilova
- Младши потребител
Re: xxx
tino76 написа:Ей мал...умник ти още ли дишаш ма.......ти. Какви искове какво вещно право си усвоил Я ходи на психиатър по-добре
ХАХАХАХАХАХАХАХА.
Леко,че ще получиш инфаркт от злоба
Виж,я не се занимавай с мен,щото не си ми на калибъра.Малката ти е оная работа да мериш знания по Вещно право с мене(да не говорим за Наказателно,щото мога там да те срина направо )
Абе не знам за тебе,ама аз почти приключвам с теорията по Вещно,и то от четири учебника(Джеров,Венедиков,Боянов,Василев).Е дал съм 100 лв.за тях,ама знам,че ей такива като тебе ги сривам от раз.
Еееееее от сън са ме дигали,на бЪзик,да видят да ли ще уцеля исковете бе,смешник,и ги целя,щото мозъка ги е усвоил,а не наизустил бе зубрач НА ЛЕКЦИИ И ТИРЕТА
Ако ми направиш разлика между съпружеска имуществена общност и съсобственост,ще те черпя! Това е въпрос за слаб 2.05
- Гост
искът в РЧП е бил rei vindicatio, но в последствие, българското прво под влияние на френското го възприема като РЕВАндикационен иск.
учебникът на Венедиков е малко остарял. Аз миналата година учих по учебника на проф. Стоянов
учебникът на Венедиков е малко остарял. Аз миналата година учих по учебника на проф. Стоянов
...И те така...
-
law_master - Активен потребител
law_master написа:искът в РЧП е бил rei vindicatio, но в последствие, българското прво под влияние на френското го възприема като РЕВАндикационен иск.
Има го преиздаден
Издателството е "проф.Петко Венедиков"
За феновете на Венедиков http://www.venedikov.com
- Гост
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|