начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Здравни осигуровки....

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Здравни осигуровки....

Мнениеот Пламен » 20 Дек 2004, 18:01

Здравейте, имам следния проблем,
аз съм курсант във НВУ "Васил Левски" - гр.Велико Търново, като съм на пълна държавна издръжка за срока си на обучение.
Проблема идва от това , че след като проверих статуса си относно периодите за здравно осигуряване , докато съм бил курсант - имам 2 периода за по 7 месеца през който не съм бил осигуряван! След множество питания , отговор не получих - относно това - кога ще бъдат заплатени тези периоди ? Казват ми че като бъдещ офицер - ще ползвам съответните военни болници при нужда , но какво ще стане ако не съм след 2-3 години ? Тези осигуровки които държавата трябва да плати сега, ще трябва да ги плащам аз , моля ви да ме посъветвате за съвет ?
Пламен

Re: Здравни осигуровки....

Мнениеот Пионерче » 20 Дек 2004, 18:05

През тази година и два месеца прекъсвал ли сте?
Пионерче

Мнениеот alexander_tonev » 20 Дек 2004, 18:22

Често поради лоша организация на обработката на информация се "губят" периоди от здравното осигуряване, особено за студенти и други лица, на които вноските се плащат от държавния бюджет. За студентите въпросът се решава, като се удостовери, че през съответния период са имали студентски права и не са прекъсвали - издава се уверение от канцеларията на съответното учебно заведение, където се посочва, че лицето е било студент и не е прекъсвало. Според мен, най-вероятно случаят при Вас е такъв. Вземете си уверение или някакъв документ, от който да е видно, че през периода на "прекъсване" на осигуряването сте били курсант и не сте прекъсвали.
Осигурителните права възникват на определени от закона основания и осигурителния статус не се губи, докато е налице съответното основание. В случая, когато държавата поема здравните осигуровки, правата не се губят, дори поради някаква причина осигуровки да не са внасяни. Основанието за осигуряване е налице. Такава е практиката на НОИ до момента.

Поздрави,
Ал. Тонев
alexander_tonev

Мнениеот Анонимен » 21 Дек 2004, 22:31

Ne , ne sum prekusval oby4enieto si ?!?
Анонимен

Мнениеот loo » 22 Дек 2004, 09:37

щом не си прекъсвал, взимаш въпросното уверение от инспекторката или от този който ги дава при вас, с него отиваш в нои, в персонален регистър, приготви се да почакаш, почти винаги има дълги опашки. и си готов
loo

Мнениеот Ани » 12 Яну 2005, 14:16

Дъщеря ми е студентка в Германия от три и половина години.Как стои въпросът с осигуровките й в България?alexander_tonev написа:

> Често поради лоша организация на обработката на информация се
> "губят" периоди от здравното осигуряване, особено за студенти и
> други лица, на които вноските се плащат от държавния бюджет. За
> студентите въпросът се решава, като се удостовери, че през
> съответния период са имали студентски права и не са прекъсвали
> - издава се уверение от канцеларията на съответното учебно
> заведение, където се посочва, че лицето е било студент и не е
> прекъсвало. Според мен, най-вероятно случаят при Вас е такъв.
> Вземете си уверение или някакъв документ, от който да е видно,
> че през периода на "прекъсване" на осигуряването сте били
> курсант и не сте прекъсвали.
> Осигурителните права възникват на определени от закона
> основания и осигурителния статус не се губи, докато е налице
> съответното основание. В случая, когато държавата поема
> здравните осигуровки, правата не се губят, дори поради някаква
> причина осигуровки да не са внасяни. Основанието за осигуряване
> е налице. Такава е практиката на НОИ до момента.
>
> Поздрави,
> Ал. Тонев
Ани

Мнениеот Добромир » 12 Яну 2005, 22:51

Моят проблем е горе-долу същия.Отложих си защитата на дипломна работа - и университета е спрял да плаща вноските- въпреки че съм още със студентски права все още.
А за питащите по-горе ще кажа, че дори и да си прекъсвал ако си с запазени студентски права университета трябва да плати вноските. Имах подобен проблем преди година.
Добромир

Назад към Данъчно право