начало

Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски

ГПК- изпълнения върху вземания на длъжника, изпълнения върх

ГПК- изпълнения върху вземания на длъжника, изпълнения върх

Мнениеот Кирчо » 06 Ное 2004, 14:27

Моля, да ми обясните по какъв начин да си взема парите от един недобросъвестен длъжник, който съм осъдил за това, но той не работи, няма на негово име никакви имоти, живее под наем. Научавам от познати, които ми казват, че има промяна в закона и че би следвало съдя изпълнителя да гопрати в затвора, за да работи и по този начин да ми върне парите. Дали е вярно това моля, да ми кажете, защото невиждам изход и той остава безнаказан. Междудругото има условна присъда по НОХД за измама.
Кирчо

Re: ГПК- изпълнения върху вземания на длъжника, изпълнения

Мнениеот donna » 06 Ное 2004, 17:55

ех боже няма ли нищо и вие няма да получите нищо
с какво си плаща наема
няма такова нещо съдия изпълнителя да го прати в затвора да работи за да ви плати,ако лицето се намира се в затвора и работи можеш да наложиш запор върху възнаграждението му /някога имаха работа ,но сега и затворите до колкото знам срещат трудности с намирането на работа за затворници /

Съгласно Чл. 293а.НК Който, след като е осъден да изпълни парично задължение с влязло в сила съдебно решение и в продължение на една година от влизането в сила на решението не изпълни задължението си към кредитора, въпреки наличие на парични средства или имущество за това, се наказва с лишаване от свобода до три години.
Но в случая това едва ли ще ви помогне след като няма нищо
donna
Старши потребител

Мнениеот Кирчо » 06 Ное 2004, 18:22

Г-жа donna, да разбирам ли по смисъла на чл.293а от НК, че ще отиде поне в затвора пък дори и аз да не получа нищо. Може пък да се уплаши в края на краищата, тъй като има една условна присъда и незнам тази дали ще се присъедини към нея.
Кирчо

Мнениеот донна2 » 06 Ное 2004, 18:29

щом няма имущество никъде няма да отиде ....... преписката се прекратява по добре кажете какви изпълнителни способи сте посочили ,проверили ли сте примерно в общинска служба замеделие и гори дали лицето притежава ниви има сключени арендни договори

в края на краищата за какво точно е осъден длъжника ........
донна2

Мнениеот донна2 » 06 Ное 2004, 18:31

извинете изразих се неточно ,та от какво произтича задължението му към вас примерно от търговска сделка ,непозволено увреждане ,неизплатена работна заплата ,издръжка и т.н.
донна2

Мнениеот Кирчо » 06 Ное 2004, 18:58

Задължението му към мен е за измама, но действително той няма нищо, с което да заплати. Проверих за казания от Вас чл.293а от НК, нищо подобно няма написано , вероятно сте збъркали члена. Кажете ми по-точно, по кой член, и по кой кодекс, и по какъв начин да го преследвам някакси.
Кирчо

Мнениеот donna » 06 Ное 2004, 19:42

не съм сбъркала ,не знам къде си гледал текста, но виж да не би да са два последователни чл.293

Чл. 293. (1) (Предишен текст на чл. 293, доп., ДВ, бр. 89 от 1986 г.) Който подбужда другиго към престъпление по чл. 290, 290а и 291, се наказва с лишаване от свобода до една година или с поправителен труд.
(2) (Нова, ДВ, бр. 89 от 1986 г.) Ако се подбуждат две или повече лица и случаят е особено тежък, наказанието е лишаване от свобода до три години.
Чл. 293а. (Нов, ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Който, след като е осъден да изпълни парично задължение с влязло в сила съдебно решение и в продължение на една година от влизането в сила на решението не изпълни задължението си към кредитора, въпреки наличие на парични средства или имущество за това, се наказва с лишаване от свобода до три години
donna
Старши потребител

Мнениеот lu » 06 Ное 2004, 21:44

Здравейте, бихте ли ми уточнили, моля! Ако водя изпълнително дело и имам обявени пет банкови сметки, но се окаже, че няма необходимата сума /чакаме отговор/, направила съм искане за опис на имуществото /зщото сумата е за 350 лева/ и длъжника притежава няколко недвижими имота, но по неведоми пътища сме на път да достигнем до хипотезата на цитирания чл. от НК, то трябва ли да направя искане в тази насока към съдия-изпълнителя? Ако въпреки налично имущество същият не е успял да събере вземането!!!, то как би постъпил ?
lu

Мнениеот Кирчо » 06 Ное 2004, 22:29

donna, видях повторно , грешката е в мен. Извинявай, но моля те би ли ми обяснила по-подробно ако няма наличие на парични средства значи неможе да се приложи чл.293а. Нямам изход.
Кирчо

Мнениеот donna » 06 Ное 2004, 22:59

пише се една жалба до прокуратурата , прави се проверка и ако няма имущество преписката се прекратява
donna
Старши потребител

Мнениеот Кирчо » 07 Ное 2004, 20:10

donna, караш ме да хабя химикала! За lu - така се постъпва. Съдират му кожата, вземат каквото има, а на мен мухите!
Кирчо

Мнениеот донна2 » 07 Ное 2004, 20:24

що за дивотия
никого нищо не карам да прави
айде..........
донна2

Мнениеот Кирчо » 07 Ное 2004, 20:36

Питах те конкретно отпада ли чл.293а, а ти ми говориш за прокурори.
Кирчо

Мнениеот донна2 » 07 Ное 2004, 20:52

аз не отговарям на теб ,а на Лу нигов /неин е въпроса какъв е реда/Автор: lu (213.91.244.---)Дата: 06-11-04 20:44
/ ,на теб съм ти отговорила много по-нагоре
боже каква наглост и нахалство и както ти написах Кирчо айде ........
донна2

Мнениеот lu » 07 Ное 2004, 20:54

HI !
С вас съм. Това за прокурора е за мен. За Кирчо, чети внимателно състава на цитир. чл. в НК.
Гледайте програма 1 на БНТ. Страхотен беше Радичков: "като задавени с рибена кост сме, нито можеш да я преглътнеш, нито да я изплюеш..." За друго време и за други хора, но понякога се чувствам точно така в "правото".
lu

Назад към Изпълнително и обезпечително производство