начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

мълчалив отказ

Дискусии и предложения по проекти за закони

Re: мълчалив отказ

Мнениеот znajko » 11 Сеп 2002, 12:26

Да ти кажа честно и пунктуацията ти куца, ама нейсе. Щом за самия теб това не е проблем, какво толкова си се впрегнал?
znajko

Мнениеот defy » 11 Сеп 2002, 13:55

Нищо не ми куца и съм ок. Не смятам твоето мнение за актуално, тъй като мен отдавна са ме оценили................а и тук не е мястото да споря за такива глупости с когото и да било. Ако искаш си репликирай, а ако искаш не. Повече няма да коментирам захванатата от теб....................не знам как да го нарека.
defy
Младши потребител

Мнениеот ellin » 17 Сеп 2002, 11:38

Считам, че такова изменение ще бъде нецелесъобразно. В голяма част от случаите, постъпващи в администрацията, се изискват допълнителни действия, които отнемат време. Замяната на мълчаливия отказ с мълчаливо съгласие ще наруши интересите на държавната и общинска администрация и гражданите, които представляват. В настоящите закони има достатъчно санкции за администрациите. Не бива да се допуска примерно искане за продажба на общински имот, подготовката на която изисква минимум два месеца за събиране на всички необходими документи и справки, да бъде уважено на основание непроизнасяне в срок. Или примерно искане за преустройство?! Желева написа:
>
ellin
Младши потребител

Мнениеот znajko » 17 Сеп 2002, 12:21

Обърнете внимание, че т.нар. "мълчаливо съгласие" е отнесено само към актовете на администрацията по лицензионните и удостоверителните режими, а не към всички административни актове.
znajko

Мнениеот defy » 17 Сеп 2002, 14:24

Може да е отнесено само към лицензионните и удостоверителни режими, но именно в тази насока бях посочил примера с удостоверението за категоризация на туристически обект. Т.е. обекта не отговаря да кажем на 3 звезди, но тъй като категоризиращият орган не се е произнесъл в срок от подаването на заявлението за категоризация, то..........................:-)
Все пак проекта е в суров вид и не трябва да избързваме. Може пък да се приложи секторният подход - не общо за всички лицензи, удостоверения и т.н., а за всяка дейност да има отделна уредба или пък да е посочена изрично.
defy
Младши потребител

Мнениеот kovachev » 17 Сеп 2002, 15:46

Chudesno sredstwo protiw kurupcia.
kovachev
Потребител

Мнениеот neurist » 18 Сеп 2002, 10:27

A moje li da go poglednesh pod drug agal tova deto go kazvash a ne pod agala na svoia finansov interes?

1. ako ima malchalivo saglasie chinovniicite shte budat pod natisk da rabotiat kakto si triabva dokolkoto shte stanat tochno takiva precedenti - vseki shte si iska neshto. I kato stane niakoia takava prostotia (krachma s hlebarki 5 zveadi) shte pitat chinovnika kade e bleal ta ne si e svarshil rabotata.

2. za parvi pat chinovnika shte triabva da se obosnovava ZASHTO neshto e taka ili ne e taka.

3. horata shte harchat PO-MALKO za objalvania:)

otnostno diskriminaciata URIDICHESKI - FIZICHESKI lica spored men pravilata triabva da vajat za VSICHKI!defy написа:
>
> Не знам какво е казал Василев, но е доста тъпо ако е това
> което си мисля. Всъщност мълчаливия отказ е непроизнасянето в
> срок, когато следва да се издаде един индивидуален
> административен акт. При всички случаи мълчаливите откази
> трябва да имат уредба, тъй като не винаги сроковете за
> издаване на актовете може да се спазят. Т.е. при тези случаи
> гражданите или организациите да имат възможността да търсят
> своите права като обжалват мълчаливия отказ, когато това се
> налага от спешното издаване на акта.
> Какво значи обаче мълчаливо съгласие????? Може би
> непроизнасянето в срок да значи, че органа се съгласява с
> искането на съответните субекти...............ама моля ви
> се:-) Не искам много да се впускам в разсъждения, защото не
> знам какво точно е имал предвид вицепремиера, но ще ви дам
> един пример за мълчаливо съгласие според мен: представете си,
> че аз осъществявам хотелиерска дейност и искам хотела ми да
> бъде категоризиран с 5 звезди. Категоризиращия орган ще
> извърши категоризацията естествено с инд. адм.
> акт-удостоверение за категоризация. Да обаче този орган е се
> произнася в срок, а на всичкото отгоре хотела ми не отговаря
> даже и за 3 звезди. И какво става-БАМ, не сте се произнесли
> господине в срок, като по тази причина Вие с мълчаливо
> съгласие се произнасяте относно моето искане и го приемате.
> Та общо взето такива неща:-)
neurist

Мнениеот neurist » 18 Сеп 2002, 11:05

defy
Ne go poznavam Vasilev no toi se zanimava s ikonomika (tova e neshtoto koeto sugrajda edna nacia) a uristite sa tezi koito triabva da obslujvat i ulesniavat jivota na ikonomikata. Tova che Vasilev iska neshto RACIONALNO e strahotno. Formulirovkite gi ostavame na VAS uristite, vuprosa e v tova biznesa i jivota ni ida ne zavisiat ot niakoi nekadurnici i korumpirani turtei.
Edno malko poiasnenie, na izborite glasuvah protiv NDSV no privetstvam vsiaka tiahna polojitelna stapka. Yad me e che predhodnite ne go napraviha po-rano tova.

Kato ste takiva razbirachi vzemete piusnete tuka edin vash proektozakon po temata.....

puk da vi vidim kolko go vladeete pravoto:)
neurist

Мнениеот tano » 18 Сеп 2002, 15:56

V slu4ai 4e ne ironizira6, si mislq 4e ne razsyjdava6 pravilno.
Da vzemem slednata hipoteza:
Re6avam da zapo4na nqkakyv biznes. I tyi kato 6te spestq nqkoi lev, ako ne napravq vsi4ko spored normativnite razporedbi, re6avam, 4e 6te e po-lesno, ako dam "pod masata" 100-ina leva na syotvetniq 4inovnik, koito trqbva da si svyr6i rabotata i da mi izdade razre6enieto i vsi4ko e OK. I az sym sit, i 4inovnikyt ne e zle. I tuk se pita kakva 6te e otgovornostta mu, ako se slu4i ne6to takova... Mai nikakva...

BTW, kolegi, kajete mi, molq Vi, drugi strani (ot ES ili ne) kydeto se privaga myl4alivoto syglasie...

Sled vsi4ko kazano dotuk, 6te dobavq, 4e myl4alivoto syglasie ima slisyl, vyprosyt e kak 6te byde uredeno!
tano
Младши потребител

Мнениеот 2164 » 18 Сеп 2002, 18:02

Моля, прочетете част от оправданията на проектотворците по повод "негативните отзиви" във връзка с новата трактовка на института на мълчаливото съгласие - в съпоставка с текстовете от проекта и ще си направите извод дали са наясно за какво точно говорят. Освен това препращат към някакъв чл. 42, който засега липсва.
И един въпрос за размисъл. Какво ще стане, ако в писмото, изпратено с обратна разписка е приложено от мен заявление с едно съдържание, а реша да си доказвам искането по чл. 29, ал. 3 с копие от друго заявление?
от КОМЕНТАР: 3/ Проекто-законът наистина предвижда да бъде въведен институтът на мълчаливото съгласие, но САМО в ТОЧНО ОПРЕДЕЛЕНИ СЛУЧАИ, А ИМЕННО: тогава когато е налице УДОСТОВЕРИТЕЛЕН РЕЖИМ, т.е. администрацията нищо не разрешава и не преценява, просто проверява дали са спазени всички законови изисквания. В този закон се предвижда въвеждане на мълчаливо съгласие само за бизнеса, защото законът урежда отношенията между администрацията и бизнеса. Теоретично няма проблем то да бъде въведено и в отношенията граждани - администрация, но тези отношения са предмет на други закони, следователно няма как да бъдат променени посредством този.
ПРОЕКТ:Чл. 29. (1) Мълчаливо съгласие е налице, когато решаващият орган не е изпратил до заявителя уведомление за отказ до изтичането на срока за произнасяне.
(2) Когато е налице мълчаливо съгласие, решаващият орган е длъжен да издаде искания акт.
(3) Преди издаването на акта по ал. 2 мълчаливото съгласие се доказва с копие от заявлението и входящ номер, удостоверяващ постъпването му в деловодството на решаващия орган. Постъпването на заявлението в деловодството на решаващия орган може да бъде доказано и с обратна разписка за доставянето на заявлението по пощата.
Чл. 30. ЛИЦЕНЗЪТ СЕ ЗАМЕСТВА ОТ МЪЛЧАЛИВО СЪГЛАСИЕ по чл. 42, когато:
1. това е предвидено в закона, установяващ лицензионния режим;
2. искането е подадено от приобретател на търговско предприятие, чийто прехвърлител притежава лиценз.
Чл. 31. При удостоверителен режим се прилага мълчаливо съгласие, ако в нормативния акт, установяващ режима не е предвидено друго.
2164

Предишна

Назад към Обсъждане на законопроекти