начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

имунитет

Дискусии и предложения по проекти за закони

имунитет

Мнениеот rayan » 30 Окт 2006, 13:41

Господа магистрати, какво ще кажете за предложението сваляне и на ФУНКЦИОНАЛНИЯ имунитет на всички магистрати /съдии, прокурори, следователи/ предложението е във връзка с четвъртата поправка на Конституцията.
Дали Началниците на РПУ-тата ще почнат да задържат магистрати за по 24-часа за щяло и нещяло по ЗМВР, каквото сега не може без разрешение на ВСС. Дали ще се намери в 2 часа през нощта съдия който, да разгледа обжалването на такава заповед на полицейски началник.
Магистратската гилдия дали ще се даде на политическата върхушка замислила това?
Някой ако има мнение по тази тема нека пише тук.
rayan
Младши потребител

Re: имунитет

Мнениеот eleonora_petrova » 31 Окт 2006, 00:38

Велчев поиска първи прокурорски имунитет!Моите поздравления!Крайно време беше някой да се сети,да се поразрови малко!В дилемата Велчев обаче,лошото е,че ''изгърмяха'' и невинни колеги.
Народното събрание трябва да направи тази поправка,просто е необходимо!За къкво им е имунитет!?За да го използват срещу обществените интереси и пр. Стига вече!!!Нали все говорим за равенство!
Един такъв наруши личните ми права и не можах да сторя нищо!
eleonora_petrova
Младши потребител

Мнениеот neznaiko » 31 Окт 2006, 14:10

Не съм магистрат но намирам идеята за популистка.
Подозирам че ще почне лов на вещици и за това че някой е решил дадено дело по един или друг начин, ще бъде задържан от органите на МВР. И дори да не се стигне до осъдителна присъда и магистрата да е невинен - какво от това нали преди това всички медии ще грамнат, МВР шефовете ще дадат пресконференции в стил "Ние ги хванахме пък те ...." и Най - сетне нали това ще бъде отчетено пред Европейския съюз.
Давам си сметка, че щом политиците са си го наумили -ще го приемат. Нека да видим после за каква правова държава иде реч.
neznaiko
Потребител

Мнениеот mm222 » 01 Ное 2006, 10:35

:D :D :D Това с имунитета на магистратите е една от най големите манипулации.Точно за една седмица от МВР ще ви спретнат постановка, шефа ви ще изпрати дисциплинарното производство във ВСС и от там дори и нищо да не се докаже ще ви уволнят за уронване на престижа . Та къде е ролята на прослувутия имунитет не разбрах колеги ?!?!?!?! Това може да се спретне и е правено не един път на колеги които не слушкат.
mm222
Потребител

Мнениеот rayan » 01 Ное 2006, 13:57

Господа магистрати, толкова ли е безинтересна темата. Май като че, ли и с половин имунитет и без имунитет все една.
Значи се съгласявате без съгласие и разрешение изпод някъде да възникне някякво дело срещу Вас и без да питат да придобиете някой ден качеството - обвиняем - подсъдим.
rayan
Младши потребител

Мнениеот elenakotzeva » 01 Ное 2006, 14:08

Според мен не би трябвало магистратите да имат какъвто и да било имунитет.

Така те много бързо ще признаят за виновни и ще изпратят в затвора всички онези, които разполагат с необходимото количество пари и връзки, за да поръчват арести на непослушни съдии и прокурори, които си вършат съвестно работата.

И много ще се замислят преди да пускат под гаранция известни на цялото общество престъпници, за да не могат последните да поръчват арести.
elenakotzeva
Потребител

Мнениеот neznaiko » 01 Ное 2006, 16:58

Gospojo ili gospojitse Kotseva.
"puskaneto pod garantsia" razbiraite miarka za neotklonenie pari4na garantsia ne e nakazanie a e samo edna ot predvidenite merki koiato tseli obespe4avaneto na obviniaemia da ne se otkloni ot sadebnoto presledvane. Druga takava miarka e zadarjaneto pod straja. A shto se otnasia do taka nare4enite natsionalnoizvestni prestapnitsi shte vi pripomnia 4e "Vseki e nevinen do dokazvane na protivnoto s vliazla v sila prisada". Taka 4e ne lepete etiketi ot roda na "prestapnitsi " na hora koito niamat vlezli osaditelni prisadi.
Nai-setne ne razbrah kakvo obshto ima premahvaneto na funktsionalnia imunitet na magistratite s nalaganite merki za neotklonenie.Ili niakoi raz4ita 4e ako se premahne funktsionalnia imunitet -togava shte se nalaga miarkata zadarjane pod straja -pod strah 4e ako ne bade nalojena na magistrata shte mu se slu4i slu4ka. Ako tova e taka-to za kakva pravova darjava govorim?
Az sam za zapazvane na funktsionalnia imunitet.
neznaiko
Потребител

Мнениеот rts » 07 Ное 2006, 15:22

А що е ФУНКЦИОНАЛЕН ИМУНИТЕТ ? Има ли някъде законово определение ? Защото считам, че някои твърде широко си го тълкуват. Възможно ли е, спазвайки законите в РБългария, магистрат да извърши престъпление ? Въпросът е риторичен и считам, че на всички тук е ясен отговора: НЕ МОЖЕ. Следователно, за какъв функционален имунитет от наказателно преследване става въпрос ??? КАТЕГОРИЧНО СЧИТАМ, че НЕ ТРЯБВА ДА ИМА НИКАКВИ ИМУНИТЕТИ НА МАГИСТРАТИ, НАРОДНИ ИЗБРАННИЦИ И ПРОЧЕЕ СЛУЖИТЕЛИ НА ДЪРЖАВАТА. НАЛИ ТЕ ТРЯБВА ДА СА РАВНИ С НАС ПРЕД ЗАКОНА, ДОРИ НЕЩО ПОВЕЧЕ: ТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ПРИМЕР ЗА НАС, ДА СПАЗВАТ ПО-СТРИКТНО ЗАКОНИТЕ ОТ НАС, ПРОСТОСМЪРТНИТЕ!
rts
Активен потребител

Мнениеот ivan33 » 08 Мар 2007, 14:11

Съвсем правилно!
За каква правова държава говорим и за какво равенство пред закона , ако едни ще са по-равни пред него от други. За какво им е имунитет . Аз как нося отговорност за товна , което върша. Такава отговорност трябва да носи всеки български гражданин , пък бил той депутат, магистрат, президент или друг.
ivan33
Потребител

Re: имунитет

Мнениеот kursant_amvr » 08 Мар 2007, 17:48

rayan написа:Господа магистрати, какво ще кажете за предложението сваляне и на ФУНКЦИОНАЛНИЯ имунитет на всички магистрати /съдии, прокурори, следователи/ ...
Дали Началниците на РПУ-тата ще почнат да задържат магистрати за по 24-часа за щяло и нещяло по ЗМВР...
:shock: :shock: :shock:

rayan, да не стардаш от шизофрения ??? :roll: :oops:
kursant_amvr
Потребител

Мнениеот kasidi » 08 Мар 2007, 18:04

Имунитетите във властта са вид привилегии.Привилегиите са били присъщи на други общества в друго,доста отдавнашно време.
Привилегиите противоречат на равните права ,задължения , възможности и отговорности!
Аз питам защо министрите и кметовете нямат функционален имунитет и е правилно,че нямат.
Всички са длъжни да се съобразяват със законите и да ги прилагат в работата си.А какво ще ми отговори Райън на въпроса-защо полицаите не задържат за по 24 часа данъчни и т.н. държавни служители просто ей така,както изилиза от неговото мнение.
Няма да има такова и за магистрати.А дори и да се случи-изключенията никога няма да станат правило.
kasidi
Потребител

Мнениеот kontrol » 08 Мар 2007, 22:35

kasidi написа: Аз питам защо министрите и кметовете нямат функционален имунитет и е правилно,че нямат.
Защото те са представители на изпълнителната власт, шефове на полицията.
Имунитет имат представителите на законодателната власт и на съдебната власт, за да се гарантира тяхната независимост, да не се превърне изпълнителната власт в диктатура.

Даже в последния брой на ДВ обнародваха нещо за привилегиите и имунитетите.

При имунитетите обаче има 2 пробема
1. Противоречието с принципа на правовата държава.
1.1. Не с това, че магистратите винаги следват закона. Така са длъжни и в друигте държави.
1.2. А с това, че би трябвало заповедите за задържане, арест и т.н. да са винаги законо- И целесъобразни.
Противоречието се състои в това, че по този начин се признава, че държвата всъщност не е чак толкова правова, след като има опасност за независимостта на магистратите.
От друга страна обаче, неслучайно полито- и социолозите са формулирали термина "[url=http://bg.wikipedia.org/wiki/Конституция]фактическа конституция[/url]", сочещ към разминаването между прокламираното и действителното.
2. Противоречие с практиката
Няма смисъл една страна, която само се представя като правова, официално да задържа магистратите си и с това да вдига шум. Съвсем спокойно това може да стане на тъмно от този, който дотолкова е престъпил моралния закон, че да помисли да влияе на магистратите.
Надали всички концлагери, убиства преди Народния съд, дочутото от Кардашев (Вазов), написаното от Алеко, изтърпяното от Каравелов са били с перфектно юридическо основание.

На теория няма полза от имунитетите, а на практика?
kontrol
Активен потребител

Мнениеот sledovatel » 12 Мар 2007, 10:48

Аз считам, че функционалния имунитет трябва да остане. И ще се мотивирам защо. Ще говоря от името на служителите, работещи работата си както трябва. Преценявам, че имам това право. Когато бях "ченге на пътя" имунитет нямах. Срещу куршумите и заплахите имунитет не може да има. Но никой не ме караше да изпращам боклуци в пандиза. Това явно се е вършело от хора заемащи сегашната ми длъжност тогава. Нито да повдигам обвинения, нито да удържам на всякакви "торпедни атаки". Просто - работа на пътя като милиционер/ полицай в по късно време. Полицейската работа е моментна, без последващи действия. Задържаш - и в полицията. Няма време за противодействие. Тук обаче не е така положението. Пример: Награбиш голям престъпник и започнеш делото. То си върви, следва своя процесуален ход и обръчът започва да се затваря около....да предположим имащ влияние престъпен бос. Не е тайна, че люде от такъв мащаб имат доста солидни връзки и пари естествено. Че ще бъдат ангажирани най - добрите адвокати това е ясно. Че ще има други подмолни атаки също е ясно. При положение, че нямаш функционален имунитет би станало следното:
1. Ще потекат жалби срещу разследващия, което ще доведе до проверка срещу него.
2. Основателни или не, те ще доведат до сътресение в разследването. Това като се подплати с пари става доста опасно.
3. Разследващия се се дезориентира, депресира и ще си каже - аве я вървете всички на............ си. Това е неизбежно.
4. Престъпника ще се кефи, щото така или иначе това е в синхрон с неговата основна цел - да излезе сух от водата.
5. По този начин делото ще се порази право в сърцето....направо ще се ликвидира. Процесуално разбира се.
Адвокатите имат един лаф....колкото по го забавим, по го печелим. Прави са - така си е.
6. Делото евентуално ще се даде на друг разследващ - "нашия"...
7. Отнемането му ще се мотивира с евентуална основателност на жалбата срещу магистрата.
Ако такъв случай би останал единичен - не е проблем. Проблема е, че това ще стане практика. Едно дело....не е фатално. Тук обаче ще се приложи "каскадния" принцип...едно ще влече след себе си друго.
Та така....възможности многооооооооо...........
Та....функционалния имунитет не е пречка за търсене на наказателна отговорност от виновен магистрат....защото е свързан единствено с работата и само с нея.
И за действия произхождащи от нея.
Задавали ли сте си въпросите, какво би станало, ако той отпадне.
Ще стане следното:
1. Съдилищата ще задържат под стража много по - малко.
2. Разследващите ще имат многократно "по - мек" подход към престъпниците.
3. Прокурорите ще станат "притъпени остриета" на обвинението. Да не е луд да внася обвинение срещу някой бос, което може да му струва много.
Много може да се пише но няма смисъл. Основното изнесох.
И ако това стане, ще продължавате да си пишете във форума и да цъкате с език.....ей няма правосъдие в тая държава.
И Ви уверявам - няма и да има.
Някой би казал - то и сега толкова има. Може и да е прав, но подбора на кадрите няма НИЩО ОБЩО с имунитета, мили колеги и граждани, вземащи участие във форума.
Лек ден на всички.... :) :) :)
sledovatel
Младши потребител

Мнениеот hebigatsu » 12 Мар 2007, 16:26

Здравейте,
Аз също мисля, че функционалният имунитет следва да остане като институт в правото, по отношение на магистратите, но следва да се прецизира. Защо ли? :D Е ми защото и в момента се злоупотребява с него, тъй като някои "магистрати" се позовават на "вътрешно" убеждение и постановяват ..меко казано незаконни(да не кажа престъпни) актове, криейки се зад функционалния си имунитет.
Та ..това е :wink: :roll: :!: :lol: :lol: :lol:
обективната истина е тази,........ която може да се докаже в съдебната зала :) :) :)
hebigatsu
Активен потребител

Мнениеот kasidi » 12 Мар 2007, 17:02

Солидарна съм с hebigatsu.
Разбира се ,че има основателни и принципни моменти и в становищата на контрол и следовател.
Но аз питам какво става с онези магистрати,постановили окончателните като последна инстанция съдебни решения и присъди,които ,както ида ги четеш не се връзват с фактите,даказателствата и закона??? В моята практика съм се сблъсквала с такива .Може да не са толкова много,но има.
Отговорът на поставения въпрос при наличие на функционален имунитет е : нищо не се случва,т.е.магистратът си работи,постановява си съдебния акт,скрит зад функционалния си имунитет.И като си представим че немалка част от окончателните съдебни актове слязоха на окръжно ниво,какво да говорим.
А за намесата на изпълнителната власт в съдебната -струва ми се ,че този въпрос е в голям процент решен,както чрез ВСС в кадрово отношение ,така и с бюджета.
kasidi
Потребител

Мнениеот sledovatel » 12 Мар 2007, 18:56

Налага се да се повторя. ИМУНИТЕТА СЕ ДАВА НА СЪВЕСТНО РАБОТЕЩИ МАГИСТРАТИ - такава е идеята. ТОЙ НЯМА И НЕ МОЖЕ ДА ИМА НИЩО ОБЩО С КОРУМПИРАНИ ФЪШКИИ ОТ СИСТЕМАТА.-......но това няма нищо общо с имунитета.....нека сме наясно!!!
sledovatel
Младши потребител

Мнениеот sledovatel » 12 Мар 2007, 19:02

И още нещо да допълня.....неизбежно и невъзможно е да се изкорени корупцията. Това никъде не е станало, няма да стане и тука. Но кажете ми.........струва ли си заради няколко екземпляра да поставим на карта цялата гилдия........СТРУВА ЛИ СИ????????????
Както и съдбата на цялото правораздаване??????????
Всички Вие чувате по телевизията всяка вечер...затворите са препълнени....значи някой някъде в нечий град си върши работата......не е ли така???
sledovatel
Младши потребител

Мнениеот hebigatsu » 12 Мар 2007, 19:11

За sledovatel,
В кръга на шегата: "....затворите са препълнени....значи някой някъде в нечий град си върши работата......", може да се каже и че : Някой някъде не си е свършил работата. :roll: (туй в нашата -адвокатската - градинка) :lol: :lol: :lol:
обективната истина е тази,........ която може да се докаже в съдебната зала :) :) :)
hebigatsu
Активен потребител

Мнениеот Gabi1 » 13 Мар 2007, 00:38

Колегата Следовател много обстойно е обяснил защо разследващите да имат имунитет.
Да си го искаме тогава и ние - дознателите! Нали сме разследващ орган.
Gabi1
Потребител

Мнениеот mm222 » 13 Мар 2007, 09:49

Gabi1 написа:Колегата Следовател много обстойно е обяснил защо разследващите да имат имунитет.
Да си го искаме тогава и ние - дознателите! Нали сме разследващ орган.

Искайте си го колежке, искайте и по големи заплати равностойни на отговорноста която носите !!! На нас ни трябваха около 10 години за да се преборим за вас не смея да прогнозирам.
mm222
Потребител

Следваща

Назад към Обсъждане на законопроекти