начало

След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри

Неправомерна продажба на чужда собственост

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неправомерна продажба на чужда собственост

Мнениеот jimmie » 08 Мар 2016, 13:31

Здравейте,

Обръщам се към Вас със следната ситуация и молба за помощ. Не знам, дали въобще може да се направи нещо.

Баща ми имаше една дърводелска машина, която му бе наследство от баща му. Преди години я преработи основно и я направи много прецизна (беше машинен инженер) и съответно тя е единична бройка, няма втора такава. През лятото на 2012 се преместихме в Германия като въпросната машина я оставихме в гаража на един съсед, след устна уговорка и заплатен някакъв наем. Познаваме се от много години, досега не е имало проблеми, сядали сме на маса заедно.
За жалост през 2013 година баща ми почина и аз успях да се прибера чак към септември 2013 в България. Търсих въпросния съсед, но не успях да го намеря. Никой от другите съседи изведнъж нямаше неговия телефон. Един ден го засякох случайно на улицата, но и двамата бързахме. И двамата споменахме за машината и се разбрахме следващата седмица да я преместим. Но той се покри някъде и цяла седмица го нямаше. Тогава помолихме един наш приятел да го потърси и да я премести при нас. За жалост и това нямаше успех, онзи се оказа неоткриваем.

През прибиранията ми до БГ през 2014 година историята беше същата - никакъв го няма, уж съседите са го виждали, но все го няма и никой му няма телефонния номер.

През 2015 лятото вече се прибрах в България и най-накрая успях да му намеря телефона. При първия ни разговор ми каза, че в момента бил в Австрия (като шофьор на камион), но машината би трябвало да си е още там, понеже той не я бил пипал. Два часа по-късно нещо ме зачовърка и минах покрай гаража му - той беше там, а не в Австрия. Съотвено от машината нямаше и спомен, изчезнала безследно, той няма никакъв спомен да я е правил нещо. Един вид изпарила се е. Явно е, че лъже, понеже достъпът до гаража му е много ограничен.

За мен машината има много голяма сантиментална стойност, но би ми била и от полза. Заминала е някъде за смешни пари, може и на вторични да са я дали :( За мен това е такава гавра с човек, който познаваш от толкова много години, който те е уважавал и ти е правил услуги.
Аз в случая мога ли да направя нещо? Мога ли да подам жалба, да повдигна жалба за присвояване на чужда собстеност и за нанесени морални щети, понеже в случая за мен има и такива.
jimmie
Нов потребител

Re: Неправомерна продажба на чужда собственост

Мнениеот katerinakuch » 08 Мар 2016, 18:49

Можете да депозирате молба до Районна прокуратура с оглед извършване на предварителна проверка за извършено престъпление по чл.206 от НК /обсебване/- Който противозаконно присвои чужда движима вещ, която владее или пази.
katerinakuch
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ