Обръщам се към вас така, тъй като съм юрист по образование, но поради причини от личен характер преди доста време ми се наложи да прекъсна стремежите си за професионална реализация, т.е. откъснала съм се от практиката. Сега съм изправена пред казус , с който срещам затруднение да се справя и реших да потърся мнения и идеи тук.
Става дума за събиране на издръжка за дете от съдия изпълнител. Бившата съпруга на мъжа ми претендира такава за 2-3 години назад, че не е плащана, във връзка с което на заплатата му е наложен запор. Тъй като претенциите й са в огромната си част неоснователни, се свързахме с въпросния съдия изпълнител (държавен), изпратихме му един куп копия от вносни бележки за превежданите суми за месечна издръжка, но с уговорката, че може да има изгубени такива и изрична молба да бъде изискана разпечатка от сметката на бившата съпруга, по която сметка са правени преводите, за да се провери от всички възможни места основателността на претенцията й. Увериха ни, че това ще бъде направено... Но преди два дни в отговор получихме заключение на вещо лице, което е било ангажирано (вероятно по нейно /на бившата съпруга/ искане) и което заключение съдържа явни несъответствия, ако мога така меко да ги нарека! Пример - като неплатени месечни издръжки са посочени такива, за месеци, за които малко по-късно намерихме вносните бележки! - Това ни навежда на извода, че така и не е поискано от бившата съпруга да представи разпечатка от споменатата си банкова сметка...или още по-лошо, че вещото лице е дало необективно и ясно от кого повлияно заключение!!! Разбира се на мъжа ми е натресен и хонорарът на същото вещо лице.
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Въпросите ми са два:
1) Според вас нуждата от какви специални знания е наложило да се търси заключението на вещо лице, след като всеки средно грамотен човек може да проследи и сравни редовността на едни банкови преводи и сумира дължимата сума за месеците, в които такива липсват? (Аз самата, вероятно поради продължителната липса на практика, за първи път се сблъсквам с участие на вещо лице на фазата на съдебно изпълнение)
2) И по-важното - как следва да реагираме в така описаната ситуация? - Оспорване заключението на вещото лице пред съдия изпълнителя, с прилагане на съответните документи (копия) или изобщо с какви полезни ходове разполагаме?
Цялата тази неприятна история допълнително се утежнява от факта, че местожителството на бившата съпруга и съответно съд.изпълнител, който е ангажиран, са на другия край на България, което си е физическа пречка на ходим и да се обясняваме на място в кабинета му, на телефон трудно го откриваме и т.н. усложнения.
Извинете, ако съм повечко обстоятелствена, но се опитах максимално да осветля казуса. Предварително благодаря за отговорите!