начало

Руси Алексиев вече е председател на Софийския градски съд Руси Алексиев вече е председател на Софийския градски съд

Задължение с изтекла давност към мобилен оператор

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Задължение с изтекла давност към мобилен оператор

Мнениеот nikon_bg » 19 Дек 2014, 17:17

Здравейте,

Ситуацията е много позната - задължение, което съм направил много отдавна, преди около 6 години. Звъняха ми от фирма за събиране на вземания с редовните им заплахи, пардон - подканвания. До тук всичко е ясно. Четох доста и разбрах, че всъщност само трябва да изчакам да заведат дело срещу мен, след което да се явя и да отправя възражение, позовавайки се на изтекла давност на задължението. До тук, добре.

Проблема - както знаете, те дори няма да си направят труда да ме уведомят за делото. Въпросът ми е, как да разбера кога са завели дело и в какъв срок аз трябва да отправя моето възражение и къде?
nikon_bg
Нов потребител

Re: Задължение с изтекла давност към мобилен оператор

Мнениеот bludniq_sin » 19 Дек 2014, 18:15

Не е тяхно задължението да ви уведомят, а на съда. По постоянния си адрес ще получите препис от исковата молба (ако директно заведат иск срещу вас). Ако тръгнат по заповедно производство ще получите пак там заповед за изпълнение.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот nikon_bg » 19 Дек 2014, 18:57

Здравейте,

Чакането на препис на адреса не е вариант за мен, защото на постоянния ми от известно време не живее никой, съответно няма как в кратък срок да разбера дали нещо е пристигнало там. Освен това, тези документи по странни обстоятелства някак в България не стигат до получателите, защото "ги е отвял вятъра", "някой го е взел от вратата" и т.н.

Знаете ли някакъв друг вариант, чрез който мога да бъда уведомен? Ако си оставя актуален телефон например (въпреки, че тези някак са го намерили, независимо че номера не е на същия оператор) или електронна поща в съда? Все пак живеем в 21 век и не ми се вижда редно, някаква хартийка пусната под вратата на оградата (защото няма как да влязат и да го оставят вътре) да се счита за официално уведомяване? Вариант е също да го оставят при някой съсед (не знам дали това им е практика).

Освен това, имате ли представа, по принцип в какъв срок от получаване на въпросния препис, трябва да реагирам? Предполагам, че вътре ще го пише, но за всеки случай да питам каква е практиката.
nikon_bg
Нов потребител

Мнениеот bludniq_sin » 22 Дек 2014, 11:23

Доста често причината да не стигнат дадени документи до адресата, е че същият не иска да ги получи. За държавата (която ще ви изпраща документи) вашият постоянен адрес е официалният адрес, на който тя ще иска да си комуникира с вас. Вие сте длъжен да следите този адрес да отговаря и на мястото където живеете или най-малкото настоящият ви адрес да е коректен и си носите последствията от несвоевременното им актуализиране. На кого да го оставите този телефон? На деловодителките в съда ли? И какво ще им кажете - абе извинявайте ама може ли да следите тук срещу мен дали ще заведат едно дело и ако заведат ако може да ми звъннете?
В 21 век може да ви лепнат на входната врата на къщата едно уведомение, че има документи за вас и да пуснат същите в пощенската ви кутия (ако има такава на входната врата на къщата). От този момент ако всичко е точно и призовкарят попълни коректно причините, които налагат да бъдете уведомен именно по този начин документите ще се считат за редовно връчени. Не може да се оставя на съседи - трябва да се връчи на съответния административен адрес (т.е това което е изписано като ваш адрес в данните на ГРАО). Може да се остави на някой от домашните ви (ако имате съквартиранти, наематели, пълнолетни роднини, които живеят на адреса и са съгласни да го приемат и да поемат задължение да ви го предадат, като пак проблемът ако не го направят остава за вас)

Срокът за реакция ще ви бъде указан от съда върху съответната призовка. Ако ви връчат заповед за изпълнение имате двуседмичен срок да възразите. Ако ви залепят уведомление на вратата - срокът е едномесечен. Ако директно се почне с искова молба, срокът за подаване на отговор на исковата молба ви е 1 месечен от връчването. Има и разни условности, но това е основното.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Назад към Взаимопомощ