начало

Прокуратурата: Майката на Теодора Георгиева не е била заплашвана и няма данни за насилствена смърт Прокуратурата: Майката на Теодора Георгиева не е била заплашвана и няма данни за насилствена смърт

дело между застрахователи

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

дело между застрахователи

Мнениеот krasi_plovdiv » 18 Мар 2025, 19:29

Здравейте,искам да попитам хора които са се сблъсквали с подобно нещо,че съм леко притеснена:Имах леко ПТП и след около 1 год. получавам призовка за дело между застрахователите на което ще трябва да съм свидетел?Съде ли са били застрахователите,аз пък защо трябва да съм свидетел.Мога да не се явя това си е между тях.Аз какво общо имам.Плащам си застраховката и това е?Това нормална практика ли е?Благодаря на всички отзова ли се?
krasi_plovdiv
Младши потребител

Re: дело между застрахователи

Мнениеот bvoykov » 18 Мар 2025, 21:24

Да, според мен е нормална практика. Ако сте пострадала или свидетел-очевидец, най-вероятно са Ви поискали за свидетел за изясняване на обстоятелствата по ПТП, които биха имали значение за дължимостта или недължимостта на сумата, която се претендира, респективно нейния размер. Винаги се правят възражения за съпричиняване и ответникът търси начини да ги докаже с всички необходими способи на доказване. Един мой колега го призоваваха също по такова дело, но там друго пострадало лице съдеше застрахователя. Колегата нямаше претенции към никого, беше леко пострадал от ПТП, но си го извикаха. Не можете да откажете да свидетелствате. Може да не се явите, ако сочите уважителни причини - болест, командировка, нещо подобно.
bvoykov
Потребител

Мнениеот krasi_plovdiv » 01 Апр 2025, 12:00

Благодаря много.Пише че някакви хонорари изплащали и пътните.Кой ги изплаща съда или застрахователя?
Какво питат в съда свидетеля? Има ли вероятност да отменят делото?Не съм на ясно затова задавам тъпи въпроси.Благодаря!
krasi_plovdiv
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 01 Апр 2025, 12:32

krasi_plovdiv написа:Пише че някакви хонорари изплащали и пътните. Кой ги изплаща съда или застрахователя?

Съдът не плаща нищо - само взема такси.
Плаща страната, която Ви е поискала като свидетел. Ако спечели - другата страна ще възстанови разхода.

Отговорите на другите въпроси ще получите на място.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 01 Апр 2025, 12:42

Вие си се явете - но може да откажете поради причини - но ще ядосате съда. Наистина - паричните разходи са проблем.

Ако си пазите изходящият билет - примерно - влак - ще Ви изплатят нещата от съдията издава ордер, но е бавно и - може да изпуснете следващият. Сравняват - сумата - с това - което сте платили на отиване и - Ви дават и за връщане.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот boiko56 » 01 Апр 2025, 15:50

bvoykov написа:Да, според мен е нормална практика. Ако сте пострадала или свидетел-очевидец, най-вероятно са Ви поискали за свидетел за изясняване на обстоятелствата по ПТП, които биха имали значение за дължимостта или недължимостта на сумата, която се претендира, респективно нейния размер. Винаги се правят възражения за съпричиняване и ответникът търси начини да ги докаже с всички необходими способи на доказване. Един мой колега го призоваваха също по такова дело, но там друго пострадало лице съдеше застрахователя. Колегата нямаше претенции към никого, беше леко пострадал от ПТП, но си го извикаха. Между другото, въпросите за доказателствата и отговорността са от значение не само в съдебните дела, но и тук. Винаги е важно да се уверите, че те са надеждни и че се използват по подходящ начин. Не можете да откажете да свидетелствате. Може да не се явите, ако сочите уважителни причини - болест, командировка, нещо подобно.

Напълно съм съгласен, че призоваването на свидетели в такива случаи е обичайна практика. Застрахователните компании често се опитват да намалят до минимум плащанията си, затова търсят всякакви улики.
boiko56
Нов потребител

Мнениеот krasi_plovdiv » 01 Апр 2025, 19:25

Благодаря на всички.Изясниха ми се доста неща
krasi_plovdiv
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 01 Апр 2025, 19:59

Пропуснах нещо, пък ...
ivan_lawyer написа:Вие си се явете - но може да откажете поради причини - но ще ядосате съда.

Не всички причини са неуважителни - особено здравословните.
Да не говорим, че свидетел с някаква амнезия - не върши никаква работа!
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ