начало

След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри

Давност на глоба по Наказателно дело :?:

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Давност на глоба по Наказателно дело :?:

Мнениеот stormskunk » 14 Май 2016, 20:50

Добър ден януари 2010 ме осъдиха условno+глоба(2000лева),имам и запор от декември 2013 година и не съм реабилитиран(предполагам заради неплатената глоба).Изпълнителния лист от НАП е от края на 2013 което според мен значи че давността и е минала ,никой нито ме е търсил нито ми е давал някакъв документ.Разпоредбата на чл.171, ал.1 от ДОПК предвижда, че публичните вземания се погасяват с изтичането на 5-годишен давностен срок, считано от 1 януари на годината, следваща годината, през която е следвало да се плати публичното задължение, освен ако в закон е предвиден по-кратък срок. Именно такъв по-кратък срок е предвиден в чл. 82, ал.1, т.5 от НК, поради което петгодишният давностен срок по чл.171, ал.1 ДОПК в случая е неприложим. Касае се за изпълнение на предвиденото в чл. 37, ал.1, т.4 от НК наказание за извършено престъпление – "глоба", спрямо което наказание се прилагат и съответните норми на наказателното право.
По арг. от чл.82, ал.1 т.5 от НК наложеното наказание не се изпълнява, когато са изтекли две години, като в ал.2 на същата разпоредба е предвидено, че давността за изпълнение на наказанието започва да тече от деня, когато присъдата е влязла в сила. Въпросът ми е какво точно да направя, за да разкарам глобата и запора, доста съм бос на тая тема, но търсих информация и мисля че има начин да не плащам глобата поради изтеклата и давност и нехайството от страна на НАП. Благодаря !!
stormskunk
Нов потребител

Re: Давност на глоба по Наказателно дело :?:

Мнениеот ilian_todorov » 18 Май 2016, 15:29

Би ли написал каква точно беше присъдата? Според мен няма как да стане преди да изтече срокът предвиден в ДОПК и той най-вероятно ще е десет години.

Чл. 82. (1) Наложеното наказание не се изпълнява, когато са изтекли:
.................................................................................................................................................................................................................................................

5. две години за всички останали случаи.

(2) Давността за изпълнение на наказанието започва да тече от деня, когато присъдата е влязла в сила, а по отношение на наказанието, чието изпълнение е било отложено съгласно чл. 66 - от влизане в сила на присъдата или определението по чл. 68 .

(3) Давността се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо осъдения за изпълнение на присъдата. След свършване на действието, с което се прекъсва давността, започва да тече нова давност.

(4) Независимо от спирането или прекъсването на давността наказанието не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора срока, предвиден в алинея 1.

(5) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) Разпоредбата на предходната алинея не се прилага по отношение на глобата, когато за събирането й е образувано изпълнително производство
ilian_todorov
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ