начало

След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри

Последици от обезсилена заповед за изпълнение

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Последици от обезсилена заповед за изпълнение

Мнениеот venchomd » 14 Май 2016, 18:25

Здравейте! Имам въпрос по следния казус: Софийска вода беше извадила заповед за изпълнение за стари задължения. Подадохме възражение, те не заведоха иск и съдът издаде разпореждане за обезсилване на заповедта за изпълнение, което е влязло в сила. Въпросът ми е това означава ли фактически, че Софийска вода се отказва от вземането си и има ли право след време да реши пак да започне съдебно производство за същите задължения. В този случай мога ли да се позова директно на издаденото разпореждане от съда?
venchomd
Нов потребител

Re: Последици от обезсилена заповед за изпълнение

Мнениеот ivan_lawyer » 14 Май 2016, 19:18

В момента водя такова дело - тоест искаха да осъдят, но аз направих възражение и те се отказаха от дело. Има разрешение - което е освен това и изгодно. Сега - не ми се коментира тук, щото кой знае кой чете - има сигурно, дето са от монополите. Дайте някакъв и-мейл или някакви лични съобщения, за да кажа.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот ivanov_p » 14 Май 2016, 19:19

Могат да заведат осъдителен иск. На кяр сте, защото докато го заведат изтича давността по нови фактури.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот venchomd » 16 Май 2016, 18:11

Нека да доуточня. Ние сме подали възражение. Софийска вода е уведомена и не е завела иск по общия ред. В последствие съдът издаде разпореждане за обезсилване на заповедта за изпълнение и прекратяване на делото. Разпореждането можеше да се обжалва в 2-седмичен срок пред СГС. Софийска вода не го е направила и разпореждането влезе в сила. Имам разпореждане на СРС, че се обезсилва заповедта за изпълнение и се прекратява делото, с печат "влязло в сила".
Въпросът е може ли след време Софийска вода отново след време да се опита да заведе дело за СЪЩИТЕ суми? И мога ли тогава да се позова директно на разпорждането по това дело?
venchomd
Нов потребител

Мнениеот Melly » 16 Май 2016, 19:09

Доколкото липсва акт на съда с произнасяне по същество на спора, обезсилването на ИЛ не води до никакви други последици освен, че заявителят е понесъл в своя тежест размера на внесената ДТ по заповедното производство и евентуално заплатени суми за адв. хонорар.

П.П. Пейчо, дори и това не можа да измисли твоята "умница" при конкретно поставен от вЪпросителя въпрос. 8)
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот ivanov_p » 16 Май 2016, 19:44

Абе приказката за яйцето дето учило кокошката!
По конкретния казус Софийска вода ще махне старите сметки и ще пусне осъдителен иск за последните три години. Те май останаха единствените от монополистите, които правят опити да си събират стари вземания на принципа - ако не се усетят. За това обаче минава време, последният такъв случай, по социалната програма, беше преди може би 6-7 месеца, т.е. дори да са го пуснали тези дни давността е покрила още 6-7 месеца.
Има други и по-добри варианти за клиента, ноу-хау, така да се каже, да изкара някой лев от цялата работа, дето се вика - ползвам се от едно твърде фриволно виждане на ВКС, изразено в 1-2 или 3 решения, което дава възможност на длъжника не да възрази, а ....?
А така, с добър учител ще се сетиш!
ivanov_p
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ