начало

Руси Алексиев вече е председател на Софийския градски съд Руси Алексиев вече е председател на Софийския градски съд

Проблем с банка, гарант

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблем с банка, гарант

Мнениеот beboss » 04 Ное 2014, 20:33

Здравейте,
първо искам предварително да се извиня ако темата не е в правилния раздел, моля нека бъде преместана в правилния ако е така.

Ще се опитам да бъда максималко кратък, понеже и аз не съм запознат напълно и не искам да била големи постове. Накратно, преди два дена дойде писмо на баща ми, в което една банка иска от него 50к задължения по гредит, което беше направо шок. Историята е следната, преди ~7 години, той помага на неговр приятел да изтегли кредит от 25к за да си направи операция на очите. Като баща ми му става гарант. 7 години по-късно без предупреждение получава писмо, в което пише, че той дължи 50к, като това е кредита с лихвите. Преди това не е получавал предупреждение или нещо от сорта, а човека, който е изтеглил кредита е платил само 2000лв. Основанието до колкото разбрах на банката било,че не можели да го намерят или нещо от сорта, което не е точно така, зьащото до скоро познати са го виждали и прочие. Та какво се предполага, че трябва да се направи от тук на татък, има ли шанс да не се плаща тази сума от баща ми понеже 50к са страшно много пари, които дефакто няма, пък не ми звучи много честно, да помогнеш на човек и после всичко да е срещу тебе и да няма какво да направиш в своя защита. Бихте ли ми дали съвет и напътствия, някой ако е запознат с такива случаи, как се процедира, какви са шансовете да не се плаща от него поне не и цялата сума, защото да плащаш на някой друг..... Объркан съм, това си е голям шок за семейството ми и съм много объркан. Надявам се да получа адекватни отговори и наистина да се поуспокоя малко.
Благодаря предварително.
beboss
Младши потребител

Re: Проблем с банка, гарант

Мнениеот neutralen » 04 Ное 2014, 20:41

Няма основание за големи притеснения. Само че пояснете какво е това "50к" и 20к" за да разбера за какво става дума и тогава мога да ви отговоря малко по-конкретно. Но ако не искате да споделите, направо вървете при някой адвокат от вашия град. :idea:
neutralen
Активен потребител

Мнениеот beboss » 04 Ное 2014, 20:53

Кредита е 25 000лв, и поенже не е плащан с лихви е 50 000лв.
beboss
Младши потребител

Мнениеот neutralen » 04 Ное 2014, 21:42

За сега нищо не трябва да правите, абсолютно нищо. Най вероятно задължението на баща ви като поръчител вече е отпаднало с оглед чл.147, ал. 1 от ЗЗД(Закон за задълженията и договорите), тъй като кредита отдавна е станал предсрочно изискуем(платени само 2000 лв, от 25000) и банката е пропуснала срока(6 месеца от падежа) да заведе иск срещу длъжника, за да ангажира и отговорността на поръчителя. А ако банката все още не е завела иск срещу длъжника, задължението на длъжника е погасено по давност, тъй като са изминали(може би) повече от 5 години от последното плащане.
Действайте само когато получите съобщение от съда, или от съдия изпълнител - тогава веднага отивате при адвокат. Сега нищо не правите. Ако отидете в банката да разберете за какво става дума, може да ви подлъжат да подпишете някакъв документ, който да е във ваша вреда.Просто не го правете.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот beboss » 04 Ное 2014, 22:09

Да обаче пише, че имаш 14 дневен срок, да се изплатиш иначе щели да си търсят сами парите визирам да ти вземат каквото искат. Като до сега банката не е информиарала за това нещо през тези 7 години и изведнъж решават, да пратят писмо с изненада. А как да съм сигурен, дали те са направили нещо по въпроса или не? И не съм много сигурен, но има ли вероятност друга банка или институция да е придобила тези задължения от предишната банка, тоест до колкото видях пишеш нещо за банка Д*К обаче писмото беше пратено като нещо от друга банка орп или орт нещо такова и те сега да забелязват това задължение или нещо от сорта. Малко съм объркан кое и какво. Той баща ми се шашнал направо с тия 50 хиляди и отишъл при адвокат ама аз не вярвам много много само ей така на един и затова търся още инфо от повече хора, за да знам как точно да процедирам. Адвоката му казал, да напишат някакво опровържение като на първия етап поне да не плаща 50 а 23 хиляди и че нямало начин да не плаща, пффф. Утре ще прегледам по-добре документите, не че разбирам и аз де, но толкова разбрах днес от него и затова и търся инфо и съвети.

п.п. Извинявам се ако допускам граматически и правописни грешки, но в момента съм афектиран и въобще не гледам тези неща.
beboss
Младши потребител

Мнениеот neutralen » 04 Ное 2014, 22:55

От кой град сте. Какви са тези адвокати, дето не знаят какво да правят. Обясних ви положеието - случаите в които отговорността на поръчителя отпада. Ако банката беше завела дело срещу длъжника, щяхте да получите съобщение от ЧСИ а не от банката. За това не правите нищо. Да не се излъжете да платите нещо. Платите ли, това означава признание на задължението и прекъсване на давността.
Не мога да разбера защо искате съвети, като правите обратното на това което ви съветваме :shock:
Ще престана да давам съвети на когото и да било.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот beboss » 04 Ное 2014, 23:49

Не са пали човек... какво друго съм направил/сме нарпавили? Той баща ми първо при адвокат е отишъл вчера, аз днес разбирам и просто питам за съвет, не мога да върна времето. Сега като имам повече информация ще знам какви действия да предприема. Аз си му казах, че трябва да се посъветва поне с двама различни адвокати и че ще потърся инфо. Сега като знам това, което сте ми написали това ще му кажа и когато отиде пак при адвокат дали знае или не знае направо да ги пита за това нещо, за тези неща с отпадането на задължението и прочие.
beboss
Младши потребител

Мнениеот neutralen » 05 Ное 2014, 00:03

Виждам че си печен, но може да изгориш като бенгалски огън. Ядосвам се не на тебе а на себе си, че съм тръгнал да си хабя нервите да помагам на хора, които не се нуждаят от помощ. Както и да е. Вече няма да давам на никого съвети - всеки да се оправя както може. :D
neutralen
Активен потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 05 Ное 2014, 02:23

beboss написа:... Адвоката му казал, да напишат някакво опровържение като на първия етап поне да не плаща 50 а 23 хиляди и че нямало начин да не плаща,.....

Това не го правете в никакъв случай.Такова 'опровержение' се счита за признание и прекъсва /т,е. обезличава/ давността. Не комуникирайте с банката, не признавайте нищо и не подписвайте никакви споразумения, обикновено всички тези действия са във ваша вреда. Ще го правите, ако получите официални документи от съда /или съдебен изпълнител/, по които текат срокове за обжалване/възражения.
И ако можете да си го позволите сменете адвоката. Сумата не е малка, а както ви е писано и по-горе, имате добри шансове да се преборите.
Последна промяна kdkrastev1234 на 05 Ное 2014, 02:37, променена общо 1 път
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот beboss » 05 Ное 2014, 02:31

Добре, а какво се случва след тези 14 дена? Имам в предвид дните, в които банката иска да си получи сумата с ливхите? Не следва ли точно това, да те съдят и да идват да ти прибират имуществото. И да днес ще кажа на баща ми какво са ме посъветвали и да отиде при друг адвокат, който ще знае това, което и Вие ме посъветвахте!
beboss
Младши потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 05 Ное 2014, 02:35

Да те съдят и да те осъдят са две различни неща. Имате добри шансове да спечелите такова дело и да се освободите от задължението, а в такъв случай банката ще ви възстанови и заплатения хонорар.
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот beboss » 05 Ное 2014, 02:38

Да ясно, ще му кажа още днес за това нещо и да потърси наистина добър адвокат. Просто не мога да повярвам, как помагаш на някой и в същото време, тоя някой някак си не могат да го намерят и ти отнасяш всичко, нямам думи. Благодаря много за информацията!!!
beboss
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ