начало

Тотка Калчева е предложена за ръководител на Търговската колегия на ВКС Тотка Калчева е предложена за ръководител на Търговската колегия на ВКС

Наводнена баня

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наводнена баня

Мнениеот pmidas » 08 Окт 2014, 17:27

Здравейте, имам следния казус:
Живея под наем и съседите от горния етаж (които също са под наем) имат проблем в банята. Лошото, е че в при мен това се отразява като натаява в моята баня и мазилката започна да пада, на места се вижда арматурата. Разговарях със съдедите (наематели), с молба да разговорят с техния хазяйн и да оправим нещата без излишна разправия, което се оказа трудна задача. Те плащат по банков път и имат вече несъществувщ негов телефонен номер. В разговора с наемателите се разбра, че човекът на когото превеждат наема, не е собственик, а син на собственичката (която била болна и на легло).
В сремежа си да реша проблема предложих да повикам майстор (за моя сметка) той да огледа какво се случва да каже мнение какъв е проблема колко ще струва, аз да го обсъдя с моята хазяйка и евентуално да покрием стойността на ремонта. И това ми беше отказано тъй като има договорни отношения, които не позволяват да се прави ремонт без знаението и съгласието на собственикът (договора не е сключен със болната жена, която е документално собственик, а със сина, на когото се превежда наема).

Моля за мнения и предложения
pmidas
Нов потребител

Re: Наводнена баня

Мнениеот julia_s » 13 Окт 2014, 10:51

Няма такова нещо като документален собственик. Собственикът е само този, който е записан като такъв в НА. Вариантите значи са 2 - 1. договорът е сключен с лице, което не е собственик , т.е. договор за наем НЯМА или 2. подписан е от въпросния син като пълномощник. Та какъв е отговорът на въпроса според техния договор за наем?
Ако няма договор за наем, то няма и забрана за ремонтни дейности.
Ако има договор за наем, той не би следвало да забранява ремонтни дейности поради теч в съседите, а само такива по тяхна воля и желание.
При всички случаи ми е трудно да повярвам, че не могат да се свържат със собственика, който и да е той. За мен те просто не желаят да ви съдействат.
Проблемът при всички случаи следва да се реши между собствениците на двата апартамента, като вашият собственик може да осъди собственика на горния без проблем. Все пак доброволното уреждане е за предпочитане, не толкова заради добрите междусъседски взаимоотношения, колкото заради протакане във времето на съдебния спор.
julia_s
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ