начало

Тотка Калчева е предложена за ръководител на Търговската колегия на ВКС Тотка Калчева е предложена за ръководител на Търговската колегия на ВКС

Енерго-Про...

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Енерго-Про...

Мнениеот rumen_dimitrov58 » 28 Сеп 2014, 09:02

Здравейте
Моят проблем е следният.В средата на януари месец 2014г. ми бяха отрязани жиците от улицата към вилата и откраднати.Когато отидох в салона за обслужване на клиенти на ЕНЕРГО-ПРО и една от служителките ми каза че ако искам да ми се възстанови захранването трябва да взема удостоверение от полицията с което да докажа че наистина жиците са отрязани и откраднати.Изпълних всичко това и отидох с това удостоверение в салона за клиенти на ЕНЕРГО-ПРО Русе.Мислех че всичко вече е уредено и очаквах да ми се обадят кога ще изпратят техници  да ми възстановят захранването.От тук нататък започнаха моите проблеми.Първо не можеха да ми намерят партидата и клиентския номер.След четири пет разкарвания до Енерго про  най-накрая ги откриха,при положение че аз предварително им ги бях дал.Служителка от енерго про ми се обади по телефона и ми каза че трябвало да платя за захранващи жици,ел.табло и електромер сумата от 220лв.На следващия ден отидох до Енерго про  и написах възражение в което споменах че искам документ с подпис и печат че дължа за тази услуга такава сума.Възражението ми не беше прието.Седмица след това пак ми се обади служителка на енерго про и ми каза че трябва да платя известна сума,но не каза каква.На следващия ден разговарях с нея в салона на Енерго про и тя каза без пари няма да стане.Бяха изпратени двама техници да проверят техническото състояние на електромера и видяха как се съхранява в метален шкаф.Между другото ми показаха снимка на вила със счупени стъкла която няма нищо общо с моята.Попитах ги кой им е дал тази снимка но те я скриха и нищо не казаха.Казаха ми че ако искам  да ми се възстанови захранването трябва да си купя жиците защото шефа им казал че нямали такива в склада.В протокола за проверка няма никакви забележки.Бях принуден вече да пиша жалба до управителя на ЕНЕРГО-ПРО град Варна.Същия ми отговори че застава зад служителите си и ако искам да ми се възстанови захранването трябва да платя за електромер,табло и захранващи жици на обща цена 220лв.Като трябва да отида в центъра за обслужване на клиенти и по мое желание да платя тази сума при положение че техниците констатираха че всичко ми е изрядно и имам протокол.Ще бъда много благодарен ако отговорите какви действия да предприема за напред?Благодаря предварително.
rumen_dimitrov58
Нов потребител

Re: Енерго-Про...

Мнениеот todorst » 28 Сеп 2014, 09:49

имате ли договор с ЕНЕРГО. Едва ли! Но имате стари фактури. Прочетете ги внимателно. Освен консумираните киловат час има поредица от начисления: пренос по мрежа,високо, ниско напрежение и т.н. Ел. мрежата до електромера е задължение на ЕНЕРГО. Така е и за другите доставчици- В и К- до водомера, ТЕЦ -до абон.станция. Хипотетично, ако в околностите на блока се спука тръба, кой ще ремонтира. Сега напр. ЧЕЗ безплатно сменя захранваща мрежа/ниско напрежение/ и електромери. Пуснете им една нот.покана и после иск -щети, ползи, тормоз и т.н. Ангажирайте и социалните мрежи!
todorst
Потребител

Мнениеот johnson » 30 Сеп 2014, 02:34

За да се възстанови захранването не трябва да плащат никакви пари за електромер,табло и захранващи жици. Тази обща цена 220лв. си е за тяхна сметка, защото те са длъжни да ги осигурят.
Чл. 120. Електрическата енергия, доставена на крайни клиенти, се измерва със средства за търговско измерване - собственост на оператора на електропреносната мрежа или на оператора на съответната електроразпределителна мрежа, разположени до или на границата на имота на клиента.
Чл. 120а. Потребителите на електрическа енергия не заплащат такса за средствата за търговско измерване.

Във вашия случай КЛИЕНТА трябва да представи писмено Уведомление до "ЕНЕРГО-ПРО Мрежи" АД, че е останал без ел. енергия, от коя дата и поради какви причини. Представи им уведомлението в два екземпляра като искаш подпис и печат с входящ номер върху тях и си вземи единия (подпечатан) екземпляр за теб.
След това уведомление ще ти дължат неустойка от 10 до 40 лева (според ситуацията) на денонощие.
johnson
Нов потребител

Мнениеот enchev1978 » 30 Сеп 2014, 12:55

Ще Ви задам един въпрос, на който да си отговорите:

220 лева пари ли са за Вас, или хартийки?

Ако 220 лева са пари за Вас - съветът ми е ДА СИ ПЛАТИТЕ на ЕНЕРГО-ПРО, това, което са Ви казали и да не се занимавате повече с този проблем.

Търсите безплатни съвети тук, няма да ги получите. Ще намирате само подобни псевдоконсултации, като горепосочените цитати от ЗАКОН ЗА ЕНЕРГЕТИКАТА от г-н johnson, който и сами може да си прочетете.

Проблемът на такива словесни каламбури като:

Чл. 120а. Потребителите на електрическа енергия не заплащат такса за средствата за търговско измерване.

е, че обикновено не означават нищо, докато не се вземат под внимание текстовете в ДОГОВОРНИТЕ ОТНОШЕНИЯ.

Първо, трябва да се разясни за какво точно са Ви поискали тези 220 лева?

Т.е. запитайте ги за текстовете в договорните отношения, които налагат плащането на тези 220 лева от Вас, като Клиент.

ДОГОВОРНИТЕ ОТНОШЕНИЯ С ГОЛЕМИ КОМПАНИИ, ЧЕСТО ИЗПОЛЗВАТ УЛОВКИ, КОИТО АНУЛИРАТ НАКАЗАТЕЛНОТО ДЕЙСТВИЕ НА ПРЕВЪЗХОЖДАЩИТЕ ГИ ЙЕРАРХИЧНО ЮРИДИЧЕСКИ ЗАКОНИ, КАТО ПРОМЕНЯТ ТЕРМИНОЛОГИЯ ПО ТАКЪВ НАЧИН, ЧЕ ТЯ ДА НЕ СЕ РАЗПОЗНАВА В ТЕКСТА НА САМИЯТ ЗАКОН, КАТО ОБЕКТ КЪМ КОЙТО ТОЙ СЕ ОТНАСЯ.

Примерно, за да се избегне

"Такса за средствата за търговско измерване" в договорните отношения става "такса за БЪРЗО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ на средствата за търговско измерване", което вече е услуга, за която чл. 120а не важи.

П.с. АЗ НЕ СЪМ ЮРИСТ.
enchev1978
Нов потребител

Мнениеот mc_stojan » 10 Окт 2014, 16:43

До enchev1978: Личи Ви, че не сте юрист. Но за някои неща сте прав.

Във връзка с казуса, следва да се има предвид, че отношенията между клиента и електроразпределителното дружество се уреждат от Общи условия (ОУ), освен ако няма сключен индивидуален договор, което е малко вероятно. Клаузите на тези ОУ обаче не могат да противоречат на императивните законовите разпоредби, каквато е и тази на чл. 120а от Закона за енергетиката. Т.е. ако има такава клауза в ОУ или в договора, според която клиентът трябва да заплати за новите захранващи елементи, то тя е нищожна и не произвежда действие.
Накратко, служителите на дружеството неправомерно Ви изискват да заплатите за възстановяване на ел. захранването.
Моят съвет: както е написал колегата по-горе, пуснете им нотариална покана с приложени към нея копия от протокола на полицията и на техниците с искане да Ви възстановят ел. енергията. Ако не последва реакция от тяхна страна, се свържете с адвокат, за да предявите иск. Освен това ще Ви се дължат и неустойки съгласно ОУ. Упоменете в нотариалната покана, че в случай на неизпълнение от тяхна страна, ще търсите правата си по съдебен ред. Това може да ги стресне (защото те много добре знаят, че нямат право да Ви искат пари, а трябва да Ви възстановят ел. енергията за тяхна сметка) и да не се стигне до съд.
Успех!
mc_stojan
Нов потребител

Мнениеот enchev1978 » 11 Окт 2014, 19:29

Както ви споменах, ако 220 лева са хартийки за вас, послушайте съвета на този адвокат и се борете за правата си.

Ако 220 лева са пари за вас, платете си ги и не се занимавайте повече с този казус.

П.с. Може ли да ви помоля само, накрая да ни кажете резултата :wink:
enchev1978
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ