- Дата и час: 02 Дек 2024, 21:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпроси относно изпълнително дело
|
|
28 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Въпроси относно изпълнително дело
Здравейте,
търся някакви насоки, разбирам, че голяма част от пишещите ще ми кажат, наеми адвокат, но както разбирате при изпълнително дело, едва ли много голяма част от хората имат пари за това, поради това се обръщам с молба за помощ.
Ситуацията е таква, след дълги спорове с кредитора относно законноста на лихвата им, получих следното известие от частен съдия изпълнител:
Задължението Ви по изпълнително дело възлиза на 500лв - главницата ведно със законовата лихва считано от ДАТА до окончателното й изплащане, която към ДАТА възлиза на 31лв, сумата 125лв и разноски по делото 100лв адвокатски хонорар, 132лв обикновенна такса и 95лв пропорционална такса.
Наложен е запор на банкова сметка.
Въпросите ми са:
В договора с кредитора, не пише никъде, че лихвата по кредита може да бъде променяна, единтвеното което пише е:
"при невнасяне на дължими суми в срок, Картодържателят заплаща на Издателя лихва съгласно Тарифата."
Таква тарифа, не ми е представяна и не е подписвана от мен(моя грешка знам). При започване на споровете относно истинноста на лихвата, проверих относно една постановление на МС или по-точно Постановление Номер 72 от 1994 на МС и обновена 2000г. в което е записано, че законната лихва при просрочие е ОЛП + 10 пункта, ще взема стойността от 5 за ОЛП, която към момента е с няколко пункта надолу, това прави 15% на година, в Тарифата на кредитора е записан 21.6% като годишна, наказателна лихва.
Също искам да попитам, относно обикновенната и пропорционалната такси, успях да разгледам тарифите на частните съдии изпълнители и честно да си призная, от това което видях, се съмнявам в размера им.
Моля, посъветвайте ме какво да правя?
търся някакви насоки, разбирам, че голяма част от пишещите ще ми кажат, наеми адвокат, но както разбирате при изпълнително дело, едва ли много голяма част от хората имат пари за това, поради това се обръщам с молба за помощ.
Ситуацията е таква, след дълги спорове с кредитора относно законноста на лихвата им, получих следното известие от частен съдия изпълнител:
Задължението Ви по изпълнително дело възлиза на 500лв - главницата ведно със законовата лихва считано от ДАТА до окончателното й изплащане, която към ДАТА възлиза на 31лв, сумата 125лв и разноски по делото 100лв адвокатски хонорар, 132лв обикновенна такса и 95лв пропорционална такса.
Наложен е запор на банкова сметка.
Въпросите ми са:
В договора с кредитора, не пише никъде, че лихвата по кредита може да бъде променяна, единтвеното което пише е:
"при невнасяне на дължими суми в срок, Картодържателят заплаща на Издателя лихва съгласно Тарифата."
Таква тарифа, не ми е представяна и не е подписвана от мен(моя грешка знам). При започване на споровете относно истинноста на лихвата, проверих относно една постановление на МС или по-точно Постановление Номер 72 от 1994 на МС и обновена 2000г. в което е записано, че законната лихва при просрочие е ОЛП + 10 пункта, ще взема стойността от 5 за ОЛП, която към момента е с няколко пункта надолу, това прави 15% на година, в Тарифата на кредитора е записан 21.6% като годишна, наказателна лихва.
Също искам да попитам, относно обикновенната и пропорционалната такси, успях да разгледам тарифите на частните съдии изпълнители и честно да си призная, от това което видях, се съмнявам в размера им.
- noone
- Младши потребител
Re: Въпроси относно изпълнително дело
Отговора на Вашия въпрос е в тарифата, която не сте прочела. ОТИДЕТЕ И Я ПРОЧЕТЕТЕ. Най-вероятно там става въпрос за "плаващи лихви". Тази тарифа не се разписва. Щом сте поставила своя подпис на договора това означава, че сте съгласна с всичките негови реквизити, а уговорката, че лихвата ще се определя от тази тарифа е просто един реквизит в договора. Т.е. като сте разписала договора, автоматично сте се съгласила и с всичко, което пише в тарифата( в която нямате идея за какво се говори).
Говори, за да те видя! - Сократ
- winnerbg
- Младши потребител
winnerbg написа:Отговора на Вашия въпрос е в тарифата, която не сте прочела. ОТИДЕТЕ И Я ПРОЧЕТЕТЕ. Най-вероятно там става въпрос за "плаващи лихви". Тази тарифа не се разписва. Щом сте поставила своя подпис на договора това означава, че сте съгласна с всичките негови реквизити, а уговорката, че лихвата ще се определя от тази тарифа е просто един реквизит в договора. Т.е. като сте разписала договора, автоматично сте се съгласила и с всичко, което пише в тарифата( в която нямате идея за какво се говори).
Може ли да попитам дали някой знае случай,когато картополучател е променил условията в договора,когато не е бил съгласен с някои клаузи в него?
Говори се така,ама има ли променен договор за каквото и да било?
КАЖЕТЕ,МОЛЯ!
- usra_ovcova
- Потребител
noone написа:Въпросите ми са:
ЧСИ са доста изобретателни и благодарение на тези си борчески тарифи отпада нуждата някой да те рекетира,требва ЧСИ.
Дългът с ЧСИ може да се умножи по 2 и по 3 пъти,заради Тарифата на ЧСИ!!!
dishovski@abv.bg i dishovski@lex.bg
- usra_ovcova
- Потребител
Не разбрах, относно Постановлението на Министерски Съвет, то има ли някакво влиание към банката и ако не защо?
Тарифата може утре да е 200% нали?
А тарифата на ЧСИ, не е ли оеднаквена?
Там пише 15лв + 10% от дължимата сума, което е много под 93лв ?!?!?
- noone
- Младши потребител
noone написа:А тарифата на ЧСИ, не е ли оеднаквена?
Ноне,Нуне,как да ти кажа за тарифата? Събират се първо разноските на ЧСИ,после лихвите и накрая главницата.
Включете си личните съобщения!
Чакат Ви изненади!
- usra_ovcova
- Потребител
noone написа:Не разбрах, относно Постановлението на Министерски Съвет, то има ли някакво влиание към банката и ако не защо?
Постановлението, което гледате е за ЗАКОННИ, а не за ДОГОВОРНИ лилви (Вашата е договорна)
http://www.epi.bg/calc_lihva_dogovorna_olp.php. - на този адрес можете да изчислите Вашата лихва.
А колко може да расте или да спада една лихва зависи от политиката на кредирора (Освен ако в договора са определени други условия, различни от тези , предвидени в политиката на кредитора).
Промяната на реквизити в договор става по взаимно съгласие на двете страни Вие и Вашия кредитор. Сиреч, ако едната страна не иска промяна в договора ,такава няма да има. За евентуална промяна се водят преговори на място.
Говори, за да те видя! - Сократ
- winnerbg
- Младши потребител
Пропорционалната Ви такса е точно изчислена.
Получава се, като се сумира главницата от 500 лв.+лихвата от 31 лв.+съдебните разноски от 125 лева+адвокатското възнаграждение от 100 лв., т.е. общо 756 лв., в/у които сума се изчислява пропорционалната такса.
От сумата от 756 лева се вадят 100 лева и се плучава 656 лв. В/у 656 лева се изчисляват 10%, получават се 65.60 лева. Добавят се 15 лева, получава се 80.60 лева, в/у тази сума се начислява 20% ДДС и се получава указаната в поканата сума.
Авансовите Ви такси най-вероятно са изчислени точно: 20 лв. за образуване на изп. дело, 20 лева за покана за доброволно изпълнение, 50 лева за проучване на имуществото Ви, евентуално ако имате и поръчител още 20 лева за неговата покана, върху всичко това се начислява ДДС.
Лихвата сигурно също е изчислена точно, но тъй като не посочвате начална и крайна дата за изчисляването й, по-добре е да си я изчислите сам, съобразно посочения от колегата лихвен калкулатор (стига да става дума за законна лихва).
Получава се, като се сумира главницата от 500 лв.+лихвата от 31 лв.+съдебните разноски от 125 лева+адвокатското възнаграждение от 100 лв., т.е. общо 756 лв., в/у които сума се изчислява пропорционалната такса.
От сумата от 756 лева се вадят 100 лева и се плучава 656 лв. В/у 656 лева се изчисляват 10%, получават се 65.60 лева. Добавят се 15 лева, получава се 80.60 лева, в/у тази сума се начислява 20% ДДС и се получава указаната в поканата сума.
Авансовите Ви такси най-вероятно са изчислени точно: 20 лв. за образуване на изп. дело, 20 лева за покана за доброволно изпълнение, 50 лева за проучване на имуществото Ви, евентуално ако имате и поръчител още 20 лева за неговата покана, върху всичко това се начислява ДДС.
Лихвата сигурно също е изчислена точно, но тъй като не посочвате начална и крайна дата за изчисляването й, по-добре е да си я изчислите сам, съобразно посочения от колегата лихвен калкулатор (стига да става дума за законна лихва).
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
-
hidden - Активен потребител
Здравех, hidden в доовора пише, че лихвите са съгласно Тарифата.
Да разбирам ли, че "законната лихва" обявена с постановлението МС, няма влияние върху лихвите които могат да си поставят кредиторите?
Прехвърлих Тарифата, която упоменават от кредитора, но вътре никъде не пише нищо за промяна в лихвените проценти, след като не е упоменато никъде, това значи ли, че промяната в лихвените проценти е незаконна?
Да разбирам ли, че "законната лихва" обявена с постановлението МС, няма влияние върху лихвите които могат да си поставят кредиторите?
Прехвърлих Тарифата, която упоменават от кредитора, но вътре никъде не пише нищо за промяна в лихвените проценти, след като не е упоменато никъде, това значи ли, че промяната в лихвените проценти е незаконна?
- noone
- Младши потребител
Пропорционалната такса е само върху главницата и лихвата, недопустимо е да се начислява такса върху такса/разноските са именно внесени авансово такси,за образуване на изп.дело , проучване на имущество и др./.
- ludi
- Потребител
ludi написа:Пропорционалната такса е само върху главницата и лихвата, недопустимо е да се начислява такса върху такса/разноските са именно внесени авансово такси,за образуване на изп.дело , проучване на имущество и др./.
Точно така е, пропорционалната такса се изчислява върху главницата и лихвите, но и върху присъдените от съда разноски, посочени в ИЛ, както и върху адвокатското възнаграждение в хода на изп. дело.
Върху авансовите такси не се начислява пропорционална такса.
noone, не разбирам за каква тарифа става дума, но ако става дума за законовата лихва, тя се изчислява, като към основния лихвен процент, определен от БНБ за конкретния месец, се добавят 10%.
Всеки месец ОЛП се мени, а с него и законовата лихва.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
-
Здравейте, отново искам да благодаря на всички включили се.
Пресмятайки имам следното:
500 + 31.49 + 125 = 656.49лв
656.49 * 10% + 15 = 80,64лв
Това е разлика от близо 15лв, ок не е много, но таркатлък на дребно?
Как едно такова наказание би се обложило с ДДС, това губи сякаква логика относно определението на ДДС?
Съмнявам се относно и обикновенната такса начислена от въпросният съдия изпълнител. Както трябва да включва и как да разбера дали наистина въпросният съдия не си е начислил някое левче отгоре?
Именно заради това, че въпросната компания ми начисляваше пари отгоре се стигна до тук, сега и съдия изпълнителя, това е просто...
Пресмятайки имам следното:
500 + 31.49 + 125 = 656.49лв
656.49 * 10% + 15 = 80,64лв
Това е разлика от близо 15лв, ок не е много, но таркатлък на дребно?
Как едно такова наказание би се обложило с ДДС, това губи сякаква логика относно определението на ДДС?
Съмнявам се относно и обикновенната такса начислена от въпросният съдия изпълнител. Както трябва да включва и как да разбера дали наистина въпросният съдия не си е начислил някое левче отгоре?
Именно заради това, че въпросната компания ми начисляваше пари отгоре се стигна до тук, сега и съдия изпълнителя, това е просто...
- noone
- Младши потребител
Частните съдебни изпълнители са регистрирани по ДДС и са длъжни да начисляват и ДДС. Имаше редица съдебни спорове, вкл. и във ВАС и Конституционния съд, но накрая така оставиха нещата. Контрата е у длъжника, ДДС-то отива в хазната. Тези 15 лева, които Ви съмняват, са именно ДДС-то, което отива за държавата.
Тарифата на ЧСИ е приета с Постановление на Министерски съвет от 2006г., а ДДС-то беше въведено със ЗДДС през 2007 г.
Относно авансовите такси-те се заплащат авансово от взискателя, пак съгласно тази Тарифа. Пак се начислява ДДС. Впоследствие се събират от длъжника. Аз не виждам нищо нередно в сметките дотук.
Тарифата на ЧСИ е приета с Постановление на Министерски съвет от 2006г., а ДДС-то беше въведено със ЗДДС през 2007 г.
Относно авансовите такси-те се заплащат авансово от взискателя, пак съгласно тази Тарифа. Пак се начислява ДДС. Впоследствие се събират от длъжника. Аз не виждам нищо нередно в сметките дотук.
-
usra_ovcova написа:Ноне,Нуне,как да ти кажа за тарифата? Събират се първо разноските на ЧСИ,после лихвите и накрая главницата.
Чакат Ви изненади!
Казах Ви аз-още не ми вярвате.Този ЧСИ,дори не е почнал да натрупва собствени справки и запори още около 500-600лв.
- usra_ovcova
- Потребител
usra_ovcova написа:Казах Ви аз-още не ми вярвате.Този ЧСИ,дори не е почнал да натрупва собствени справки и запори още около 500-600лв.
Разбира се, че ЧСИ ще начислява такси, нали взискателят ги плаща, нали после трябва да си ги събере от длъжника? Може и 500-600 да станат, ако длъжникът не си плаща и му се наложат запори на банковите сметки и се извърши опис на вещите. Аз не виждам нищо нередно ЧСИ да ми събира таксите, които съм платил като взискател авансово, след като длъжникът не си плаща доброволно.
-
hidden написа:usra_ovcova написа:Казах Ви аз-още не ми вярвате.Този ЧСИ,дори не е почнал да натрупва собствени справки и запори още около 500-600лв.
Разбира се, че ЧСИ ще начислява такси, нали взискателят ги плаща, нали после трябва да си ги събере от длъжника? Може и 500-600 да станат, ако длъжникът не си плаща и му се наложат запори на банковите сметки и се извърши опис на вещите. Аз не виждам нищо нередно ЧСИ да ми събира таксите, които съм платил като взискател авансово, след като длъжникът не си плаща доброволно.
Грешите много,като мислите,че взискателя първо ги внася,а после ЧСИ ги събира. Сам ЧСИ изисква справки и си ги начислява като разноски!
- usra_ovcova
- Потребител
Не греша Така е по закон. А това, за което Вие говорите, е незаконосъобразно. Обаче не вярвам за толкова малък дълг ЧСИ да тръгне да нарушава закона.
-
hidden написа:Не греша Така е по закон. А това, за което Вие говорите, е незаконосъобразно. Обаче не вярвам за толкова малък дълг ЧСИ да тръгне да нарушава закона.
Невярването е хубаво нещо,а вярването води до блаженство. Но,дали е нез-носъобразно или не,кой ти гледа! Само,ако някой ти каже за неговото дело или колега се оплаче можеш да научиш за тази практика.ЧСИ казва: имам възлагане и по моя преценка правя каквото намеря за добре! Видяла съм наложени 30бр.запори на б.с/ки в 30бр.банки,не че има д-ка сметки в 30 банки,но толко банки са дали от БНБ като действащи. След 2-3месеца пак се повтаря същото-нови 30бр.запорни съобщения.
- usra_ovcova
- Потребител
Тази практика вече е прекратена. Информацията Ви е стара. Стига сте мрънкали срещу ЧСИ-тата.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
https://www.16personalities.com/infj-personality
- kalahan2008
- Активен потребител
Здравейте!
Имам издаден изпълнителен лист за 35 000 евро от 2007 г по даване пари с нот. договор. Длъжника ми, след датата на падежа по нот. договор е продал всичко, което е имал. Но все още продължава да живее в същия /продадения си/ апартамент. На негово име няма нищо. Не се осигурява. Не плаща данъци, не работи. Не е женен, няма деца.
Консултирах се с 3ма адвокати и те ми казват, че нищо не мога да му направя. ЧСИ му пуска призовки за имуществото и 2 стари коли, но той се крие.
Моля ви, посъветвайте ме какво да правя- това бяха всички спестявания на мен и семейството ми, а вече 3 години този господин ми се подиграва, кара лъскави джипове на лизинг и му казва да го оставя на мира.
Въпросите са ми:
1. Наистина ли не мога нищо да му направя легално- налице си е чиста измама?
2. Ако се продадат домашните му вещи за няколко хиляди лв, това ли ще е погасяването на изпълнителния лист от 70 000 лв без лихвите?
Благодаря предварително и чакам с нетърпение някаква насока!
Имам издаден изпълнителен лист за 35 000 евро от 2007 г по даване пари с нот. договор. Длъжника ми, след датата на падежа по нот. договор е продал всичко, което е имал. Но все още продължава да живее в същия /продадения си/ апартамент. На негово име няма нищо. Не се осигурява. Не плаща данъци, не работи. Не е женен, няма деца.
Консултирах се с 3ма адвокати и те ми казват, че нищо не мога да му направя. ЧСИ му пуска призовки за имуществото и 2 стари коли, но той се крие.
Моля ви, посъветвайте ме какво да правя- това бяха всички спестявания на мен и семейството ми, а вече 3 години този господин ми се подиграва, кара лъскави джипове на лизинг и му казва да го оставя на мира.
Въпросите са ми:
1. Наистина ли не мога нищо да му направя легално- налице си е чиста измама?
2. Ако се продадат домашните му вещи за няколко хиляди лв, това ли ще е погасяването на изпълнителния лист от 70 000 лв без лихвите?
Благодаря предварително и чакам с нетърпение някаква насока!
- kokiche
- Нов потребител
28 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|