начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Дарение

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дарение

Мнениеот bob4e2006 » 05 Юли 2018, 10:59

Здравейте. Моля за съвет.
Баба ми преди много години прехвърли чрез дарение на майка ми и леля ми земя. Върху тази земя има къща, на която баба ми е ползвател и тя живее там.Тя им дарява само земята, къщата си е нейна.Няма клаузи в дарението за гледане и издръжка, само докато е жива да си живее там.
Рязко и без причина отношенията им с баба ми се влошиха, гони ги ,не искала нищо от тях. Казала е, че е обявила къщата за продажба. Може ли да я продаде, земята не носи ли къщата?
Може ли да развали това дарение по някакъв начин?
Отделно скоро им изпрати и покана да и заплащат всеки месец определена сума затова че не се грижат за нея, не я подпомагат финансово и т.н. въпреки че в дарението никъде не се упоменава, че са длъжни да правят това.
Уточнявам, че за нея винаги сме се грижели по един или друг начин и не е оставена без грижи. Имаме съмнение че някой я подучва с цел измама, тя е на 80 години.
Благодаря предварително!
bob4e2006
Нов потребител

Re: Дарение

Мнениеот karanedeff » 05 Юли 2018, 11:06

bob4e2006 написа:Може ли да развали това дарение по някакъв начин?

ЗЗД написа:Чл. 227. Дарението може да бъде отменено, когато дареният:
а) умишлено убие или се опита да убие дарителя, неговия съпруг или негово дете, или е съучастник в такова престъпление, освен ако деянието е извършено при обстоятелства, които изключват наказуемостта;
б) набеди дарителя в престъпление, наказуемо с лишаване от свобода не по-малко от три години, освен ако набедяването се преследва по тъжба на пострадалия и такава не е подадена, и
в) отказва да даде на дарителя издръжка, от която той се нуждае.
Тия разпоредби не се отнасят до обичайните и възнаградителните дарове.
Искът може да се предяви в едногодишен срок откакто на дарителя са станали известни основанията за отменяване на дарението. До изтичането на този срок искът може да бъде предявен и от наследниците на дарителя, ако той е починал преди това.
Предварителният отказ от този иск е нищожен.
Отменението на дарението не засяга правата, които трети лица са придобили върху подарените имоти преди отбелязването на исковата молба, но дареният дължи на дарителя обезщетение за онова, с което се е обогатил.
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Назад към Договор за издръжка и гледане