начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

мазе

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

мазе

Мнениеот ivaivaiva » 08 Апр 2011, 14:14

Здравейте, иска ми се да се посъветвам с юристите от леск.бв. Става въпрос за дарение от 1993г, с което дядо ми дарява на баща ми и двете ми лели първия и приземния етаж от къщата. Но въпросния приземен етаж е мазе. Водихме дело за обявяване на частична нищожност на нот. акт на основание чл.26, ал.2, пр1 от ЗЗД. Съда призна, че приземния етаж е мазе, но отхвърли иска ни, защото приземния етаж не бил прехвърлен самостоятелно, но заедно с първия жил. етаж. Ще го напиша дословно: Обстоятелството, че приземния етаж е прилежащ обект, не прави сделката нищожна, тъй като съгласно константната практика на ВКС продажба/респ. дарението/ на чужда вещ не е нищожна. Ще обжалваме решението, но въпроса ми е имаме ли шанс на втора инстанция да не ни отхвърлят иска и да обявят частична нищожност на нот. акт? Предварително благодаря!
ivaivaiva
Нов потребител

Re: мазе

Мнениеот ivaivaiva » 09 Апр 2011, 12:24

Здравейте отново, всъщност имам мн. въпроси по моя проблем, но се и поразрових малко из форума и намерих следното:

Мисля да се съгласим, че по предназначението си мазето е обслужваща част към даден обект на собственост. То би било обект на валидна прехвърлителна сделка м/у лица, притежващи обекти в ЕС единствено при наличие на 2 предпоставки:
1. В площта на апартамента по НА да има включено складово помещение (килер, склад) отделно от прилежащото му мазе;
2. Към апартамента в НА да има описани както мазе, така и таванско помещение.

Липсата на което и да е от горните 2 условия би опорочило всяка сделка с предмет мазе до степен нищожност, поради липса на предмет - чл.26 ЗЗД във вр. с чл.23 ЗКИР. Това е.

Имаме нот.акт за 2ет. от къщата, но нито в него нито в оспорвания нот. акт става въпрос за мазета и складови помещения, нито има такива. Тъй като липсват тези условия и съда е признал приземния етаж за мазе, означава, че сделката е нищожна на осн чл.26 от ЗЗД. Така ли е или греша? Ако е така би трябвало да спечелим делото на следваща инстанция?
ivaivaiva
Нов потребител

Мнениеот toni_sf » 10 Апр 2011, 00:33

Питането Ви е за друг раздел.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот ivaivaiva » 10 Апр 2011, 20:14

Копирах го и го прехвърлих в "Собственост и Делба" , но мисля, че докато стигнем до собственост и делба, трябва да се знае въпросния приземен етаж мазе ли е или етаж. Съда го призна за мазе, но отхвърли иска ни. Това не го разбирам, защото не е прехвърлено като прилежаща част към 1 жил. етаж, а целия приземен етаж е прехвърлен с целия 1 етаж. А над тях има още 2 етажа. Или бъркам нещо?
ivaivaiva
Нов потребител

Мнениеот poprangelov » 13 Апр 2011, 18:56

ivaivaiva написа:Копирах го и го прехвърлих в "Собственост и Делба" , но мисля, че докато стигнем до собственост и делба, трябва да се знае въпросния приземен етаж мазе ли е или етаж. Съда го призна за мазе, но отхвърли иска ни. Това не го разбирам, защото не е прехвърлено като прилежаща част към 1 жил. етаж, а целия приземен етаж е прехвърлен с целия 1 етаж. А над тях има още 2 етажа. Или бъркам нещо?

Мазе е, след като съдът е казал, че е мазе ! Много работи явно не разбираш и грешиш като не се консултираш с адвоката си , а проявяваш самонадеяност ...
КОНСТИТУЦИЯ на Република България

Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
poprangelov
Младши потребител

Назад към Етажна собственост