начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

преустройство на имот (баня)

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

преустройство на имот (баня)

Мнениеот kostarem » 17 Ное 2010, 12:42

Здравейте,
Моля, някой да ми помогне със следния казус. Съседите ми над мен са решили да си разширят банята без да питат никого и сега част от банята им (по-точно душ кабина и мивка) се намира над моята спалня. Не искам и да се замислям откъде са прекарвали тръби и кой как си е свършил работата. Искам да знам дали това е законно и към кого мога да се обърна за помощ. Без да споменавам че чувам всички природни звуци идващи от тоалетната им, бих желал да взема някакви мерки преди нещо да е протекло (не дай боже). Притеснява ме факта, че блока ни е построен преди 2 години а вече имахме проблем с теч от тяхната тоалетна, което ме води на мисълта че ВИК майстора им не е много надежден. Благодаря ви предварително.
kostarem
Нов потребител

Re: преустройство на имот (баня)

Мнениеот toni_sf » 17 Ное 2010, 14:43

По добре отидете в общината и вижте дали има разрешителните за преустрояване.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 17 Ное 2010, 14:59

Веднага жалба в Общината. Няма как да имате баня над спалнята.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот trando58 » 17 Ное 2010, 20:39

Подкрепям мнението на sunrise
Чл. 40. (1) Всяко жилище трябва да има самостоятелен вход, най-малко едно жилищно помещение, кухня или кухненски бокс и баня-тоалетна, както и складово помещение, което може да бъде в жилището или извън него. Допустимо е помещенията да бъдат пространствено свързани с изключение на тоалетни и бани-тоалетни.

(2) Санитарни помещения над жилищно помещение, над кухня или килер за хранителни продукти се допускат само в жилището, което обслужват.

Има и 185 (1) и 154т.7 които са пак в някаква връзка (това е от ЗУТ) но горното Ви стига.
Жалбата е въпрос на избор,може би първо в районното кметство,в отдел "Строителен контрол".
trando58
Потребител

Мнениеот kostarem » 19 Ное 2010, 11:02

Благодаря, много сте готини. Ще го проверя в Общината, но ако закона го изключва като вариант, не би трябвало да има такова разрешително. Интересува ме дали решението губи давност ако жалбата се подаде на по-късен етап, т.е. ако след 2 години например се появи проблем и аз тогава подам жалба или трябва да е на момента в който се констатира нарушението. Бих се радвал да можех да ги хвана когато са правили промяната, но както споменах блока е нов и чукането и къртенето са доста обичайно явление, а и няма как да разбереш ако не те пуснат вътре. Аз го видях чак когато се появи проблема с тяхната тоалетна преди месец и ме пуснаха да видя от къде може да е проблема.
kostarem
Нов потребител

Мнениеот toni_sf » 25 Ное 2010, 09:03

Затова проверете дали имат необходимите разрешетелни.Защото в някой случай когато се купи имот на зелено макар ,че има проект одобрен ,в момента на строежа всеки собственик се договаря със строителя и му се променя плана на апартамента ,а това доколко е законно ,не мога да Ви кажа.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Назад към Етажна собственост