начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

Законни ли са решенията на Общо Събрание ако ....

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Законни ли са решенията на Общо Събрание ако ....

Мнениеот plamen0242 » 07 Окт 2011, 17:03

Здравейте, казусът е следният: Сградата има Акт 15, но няма все още разрешение за ползване. Въпреки това около 30% от собствениците на имоти в нея, са се нанесли и живеят там. Свикали са дори Общо Събрание на ЕС. Искам да попитам, първо законни ли са взетите решения на проведеното Общо Събрание и второ могат ли да задължат собственик на имот от тази сграда, който не обитава жилището си (тъй като сградата няма разрешение за ползване), да плаща макар и 50% от таксите за поддръжка и заплата на домоуправителя/касиера.
И още нещо- инвеститорът на тази сграда задължава собствениците на имоти в нея, да си закупят от него електромери и водомери, като им събира пари в края на месеца за използваните ток и вода. Тъй като не обитавам жилището си не съм си монтирал електромер и водомер. Законно ли е инвеститорътда ми отказва достъп до имота ми, защото нямам електромер и водомер, и всеки път когато искам да посетя въпросният имот да трябва да звъня един ден предварително в офиса му и да искам разрешение.
plamen0242
Нов потребител

Re: Законни ли са решенията на Общо Събрание ако ....

Мнениеот nasko_69 » 10 Окт 2011, 21:52

Попитай в РДНСК. Т.е. пусни там жалба. В резултат на това, инвеститора ще отнесе административна санкция. Ще се издаде заповед за освобождаване на сградата и т.н. След което, съседите ще те намразят, но ще е спазен закона. Но това ще стимулира всички за довършването и приемането на статут на жилищна сграда след въвеждането на същата в експлоатация.

П.П. Сградата за която питаш е в процес на строителство. Същата не е в статут на жилищна сграда. Няма право да се обитава, ползва битова енергия, вода и т.н. Сградата се захранва с времянка, която е с определен срок.

На мен ми е интересно при нещастен случай в тази сграда в резултат на некачествено изпълнение на СМР, кой ще е виновен.
nasko_69
Младши потребител

Re: Законни ли са решенията на Общо Събрание ако ....

Мнениеот toni_sf » 11 Окт 2011, 08:13

Наско за съжаление си много прав, но повече сгради новопостроени са на тоя хал и инвеститора или строителя докато не продаде всичко не вади акт 16
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Назад към Етажна собственост