начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Теч от горния етаж :)

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Теч от горния етаж :)

Мнениеот mitkoto » 14 Апр 2011, 00:44

Здравейте,
Живея в панелно жилище.
Поради проблем с канализацията си съседът от горния етаж системно ме наводнява, като уврежда и имуществото ми /паднала мазилка, паднал окачен таван т.н./ :cry:
След разговорите ми с него /собственика/ оставам с убеждението че няма намерение да предприеме нищо в обозримо бъдеще. В апартамента му живеят наематели /ползватели/ които също не предприемат нищо по въпроса въпреки разговорите ми с тях.
Какво следва да предприема от тук на сетне така че въпроса да бъде решен и да получа обезщетение за ремонта който трябва да направя за да отстраня повредите от наводненията.
Поздрави
Митко!
mitkoto
Нов потребител

Re: Теч от горния етаж :)

Мнениеот trando58 » 14 Апр 2011, 12:03

//За да получите обезщетение,трябва да го осъдите. Вижте ч.45 от ЗЗД.
trando58
Потребител

Мнениеот naughty » 16 Апр 2011, 08:53

друг вариант е да направите застраховка на апартамента си. след наводнение поискайте обезщение, пък те ще си търсят парите от съседа ви
naughty
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 16 Апр 2011, 09:16

Трябва да заведете гражданско дело срещу съседа си.Да го осъдите да ремонтира "аварията си" и за обезщетение за причинените Ви вреди.Задължително при адвокат , с който да подготвите исковете си , да обезпечите нужните доказателства и т.н.
Не е лошо и една жалба до общината да пуснете и т.н.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот indi_73 » 03 Май 2011, 21:39

naughty написа:друг вариант е да направите застраховка на апартамента си. след наводнение поискайте обезщение, пък те ще си търсят парите от съседа ви

И какво като направи застраховка на апартамента си?Застрахователя изплаща щета и дотам,изобщо не се заблуждавайте,че си търси парите от съседа.Няма такова нещо,казвам го категорично от моя опит със наводнението в моето жилище от вода идваща от апартамента над мен,установенно от експерти на две застрахователни компании и от експертна група на общината.В първия случай ЗПАД "Булстрад " ми изплатиха обезщенение,след извършен оглед от тяхна страна,а във втория ЗК "Евроинс" ,отказа под предлог ,че не е техен проблем.Булстрад изобщо не са си потърсили парите от съседа,макар че сумата не бе малка.Така че застраховката ,не помага да си решите проблема с теча,нито застрахователя ще ходи да се разправя със съседа ви
indi_73
Нов потребител

Мнениеот an4i69 » 16 Юни 2011, 16:41

Здравейте!Бихте ли ме посъветвали ,какво трябва да се направи в следната ситуация.Живея на 5ет и имам теч,който междувременно стигна до 2 етаж.Течът се предполага,че е от щранговете,но етажа над мен е необитаем.Собственичката почина преди 10тина дни.Има дъщеря в чужбина,но никой от блока няма нейни координати...Искаме цялата редица да подменим щранговете,докато проблема не се е задълбочил...
можем ли с общо събрание и някакъв протокол да разбием апартамента за да спрем повредата/подменим щранговете/?Благодаря?
an4i69
Нов потребител

Мнениеот kirile » 18 Юни 2011, 15:37

Аз също имам теч по тавана и стените от горния етаж , но тъй като е около тръбата за обратните води , която е обща част от сградата , предполагам че ремонта трябва да бъде извършен от Управителя на ЕС с пари от касата на фонда по чл.50 от ЗУЕС. В случая е от голямо значение специалист по ВИК с протокол да установи произхода на теча , за да може да се прецени справедливо за чия сметка да бъде извършен ремонта. Мога да споделя какво съм направил аз по въпроса до този момент - подадох заявление до Управителя на ЕС по чл.49 ал.1 от ЗУЕС , след 10 дни бездействие от страна на Управителя подадох заявление до районната администрация по чл.49 ал.4 и ал.5 от ЗУЕС , в момента чакам реакцията на кметството. Преди да извършите ремонта за Ваша сметка и да потърсите по съдебен ред обещетение , можете да пробвате първо по този ред.
kirile
Потребител

Назад към Етажна собственост