начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Заложници сме на един съсед.....

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Заложници сме на един съсед.....

Мнениеот mordo » 13 Окт 2009, 21:47

Здравейте.
Както предполагам повечето от вас, аз също живея в панелен блок. На неотдавна проведено общо събрание на етажната собственост на входа взехме решение да изключим вертикалните щранг-лири в баните, тъй като, според "Топлофикация-София", на тях технологично не можело да бъдат поставени т.нар. топломери и баните се отчитат като пълен отопляем обем.
Вчера ходих до "Топлофикация-София" и там ме прие някаква госпожа, заемаща длъжността "Енергетик" (по-скоро "клатик..ц" :D ), която ми обясни, че имаме възможност да изключим или щранг-лирите на целия вход, или отделно само на едностайните, двустайните или тристайните апартаменти. При всички случаи, обаче, госпожата поиска протокол с подписите на абсолютно всички собствениците и/или титуляри на вещно право. Т.е. решението трябва да бъде взето единодушно. Днес минахме да се подпишат всички, но.... един умен фелдфебел отказа с аргумента, че зимата щяла да му замръзне тоалетната чиния :shock: При все това, човекът е със свалени радиатори, отказал се е от "топлото".
Оказва се, че сме "заложници" на един съсед, който неоснователно го е грижа да не му замръзне дупето.
Мисля, че т.нар. "енергетичка" незаконосъобразно иска единодушното съгласие на всички собственици и титуляри на вещно право от входа. Аргументите ми са следните:
1.Новият Закон за управление на етажната собственост в своя чл. 17, ал. 2 изрично изброява с какво мнозинство какви решения могат да се приемат от Общото събрание на Етажната собственост. Единодушно взимане на решение се изисква само "за предприемане на действия за надстрояване и пристрояване, както и за учредяване право на ползване или право на строеж" - чл. 17, ал. 2, т. 1 от ЗУЕС. Общото правило се съдържа в чл. 17, ал. 3 от ЗУЕС - "Извън случаите по ал. 2 решенията се приемат с мнозинство, повече от 50 на сто от представените идеални части от общите части на етажната собственост". Следователно, решение за отказ от отопление към вертикалните щранг-лири в баните се взима с обикновено мнозинство.
2.Горното съждение би било напълно вярно, ако не съществуваше Закона за енергетиката. Неговият чл. 153, ал. 2 допуска отказ от отопление - на цялата сграда (в случая - вход) в режим на етажна собственост. Решението се взима с квалифицирано мнозинство от 2/3 от представените идеални части. Това, според мене, на още по-голямо основание, по аналогия би следвало да се приложи и към частичен отказ от отопление, какъвто представлява отказа от отопление в баните.

Въпросът ми е следния - можем ли с решение, прието не единодушно, както незаконосъобразно изискват от "Топлофикация-София", а с квалифицирано мнозинство от 2/3, да откажем подаването на отопление към вертикалните щранг-лири в баните?

Благодаря на всички предварително. :)
mordo
Нов потребител

Re: Заложници сме на един съсед.....

Мнениеот bebitor » 13 Окт 2009, 23:19

При все това, човекът е със свалени радиатори, отказал се е от "топлото".
Оказва се, че сме "заложници" на един съсед, който неоснователно го е грижа да не му замръзне дупето.

Ама и вие... Свалил си е радиаторите, ама лирата не, :arrow: човекът си живее в банята за икономия.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 14 Окт 2009, 02:41

Днес минахме да се подпишат всички, но.... един умен фелдфебел отказа с аргумента, че зимата щяла да му замръзне тоалетната чиния :shock: При все това, човекът е със свалени радиатори, отказал се е от "топлото".

Оххх, благодаря! Благодаря! :lol: :lol: :cry: :lol: :lol:

По правната страна- поддържам Ви изцяло, макар, че от Топлофикация няма лесно да се лишат от Вас.

п.п. Свежо! :lol:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот mordo » 14 Окт 2009, 06:15

:D Благодаря Ви, колеги.
Съмнявам се, че на "Топлофикация-София" им пука за клиентите. Никой дори не ме пита какво, защо сме решили да се отказваме от отопление?! Монополите са страшно нещо, особено държавните. :(
mordo
Нов потребител

Мнениеот DEKAH » 14 Окт 2009, 09:15

Спокойно... скоро ще им запука за клиентите. Все пак фирмата се продава.

Мисля, че няма да има проблем да се откажете с обикновено мнозинство. Дори ви съветвам да го направите без негово участие. Да си завежда дела като иска.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Назад към Етажна собственост