начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Делба на неделим имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Делба на неделим имот

Мнениеот dianadimitrova » 26 Сеп 2008, 19:02

Имам следния проблем: Заедно с моя брат сме съсобственици на 540 кв. м - къща и дворно място. Аз притежавам 3/4 идеална част. В момента моят брат е завел дело срещу мен за обособяване на собствен имот, а ние сме съгласни. Проверихме в общината и там ни казаха, че парцелът е неделим.
С брат ми не сме в добри отношения и със сигурност няма да се стигне до споразумение за доброволна делба.
Аз и моят съпруг живеем в тази къща. Въпросът ми е: Имаме ли право най -напред на нас да бъде предложено да закупим неговата част. И кой ще определи цената на имота? Брат ми може ли да определя цената, понеже се опасявам, че може да поиска непосилна за нас цена и да загубя имота.
Благодаря.
dianadimitrova
Нов потребител

Re: Делба на неделим имот

Мнениеот vetre » 26 Сеп 2008, 19:52

колкото и да сте в лоши отношения е най-добре да се споразумеете за цената
на имота и единия да плати на другия неговата част.
иначе ако наистина е неделим имота и не се споразумеете знаеш какво следва
дело за делба,търг и едно набутване с такси,хонорари и т.н.
vetre
Потребител

Мнениеот l____ » 27 Сеп 2008, 00:08

от dianadimitrova
Имам следния проблем: Заедно с моя брат сме съсобственици на 540 кв. м - къща и дворно място. Аз притежавам 3/4 идеална част. В момента моят брат е завел дело срещу мен за обособяване на собствен имот, а ние сме съгласни. Проверихме в общината и там ни казаха, че парцелът е неделим.

Позволявам си да не съглася веднага с мнението на общината, че имота Ви е неделим. Дали един имот е делим или неделим казва не Общината, а чл. 19 от ЗУТ. Прочетете целия чл. 19 на ЗУТ, включително и ал. 5.

Ако ми дадете повече подробности за имота Ви - в смисъл: В колко голямо селище се намира; Колко му е "лицето"; За какво е отреден имота; Къде в имота се намира къщата; Къщата делима ли е; Какъв е начинът и какъв е характерът на застрояването според изработения и одобрен ПУП - мога да приема или отхвърля заключението на Общината.
А дали има надлежно одобрен ПУП?

Вижте колко много въпроси има, от чиито отговори зависят по-нататъшните Ви действия.

А си позволявам да се усъмня от казаното Ви от някоя чиновничка от общината, щото съм се напатил от такива полуграмотни лелки. И се надявам и бих се радвал, ако чиновничката от Вашата Община е от "отбора" на компетентните.

А ако от Общината наистина са Ви дали компетентно мнение - вземам си всичките ми думи обратно.
И искрено се извинявам на Вашата Община! И тогава спазвайте съветите на vetre.

Успех!
l____
Потребител

Мнениеот ykowachev » 21 Окт 2008, 15:46

След като са казали че е неподеляем-значи е неподеляем !...
Няма ли спогодба имота заминава на търг или си трай ...
Хайде , ЧАО , че получи и повече , отколкото ти се полага ... :idea: :D :D :D :D :D :D :D
ykowachev
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба