начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

моля за помощ!прехвърляне на жилище при акт 14

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

моля за помощ!прехвърляне на жилище при акт 14

Мнениеот eleonoraboqna » 13 Мар 2009, 13:02

Здравейте!Моля за помощ ако някой може да ми помогне ще бъда много благодарна.Въпросът е за закупуване на жилище на зелено с ипотечен кредит.До момента строителя е получил 50 % от стойността на апартамента - 20% самоучастие и 30 % от банка,а ние имаме нотариален акт за учредяване на договорна ипотека върху недвижим имот.Наскоро строителя получава акт 14 за жилището .Въпросът ми е какво следва да се направи от тук нататък.Трябва ли да се прехвърля имотът от строител към нас и от нас към банката или какво точно се прави?Благодаря ви оредварително
eleonoraboqna
Нов потребител

Re: моля за помощ!прехвърляне на жилище при акт 14

Мнениеот n_ikito » 13 Мар 2009, 13:09

С осъществяване на строителството до определен етап, правото на строеж се "трансформира" в право на собственост. Според мен няма нужда да правите каквото и да е. След Разрешението за въвеждане в експлоатация ще трябва да декларирате имота. Ако толкова искате н.акт, можете да помолите нотариус да Ви признае за собственици на вещта. Въпрос на пари и време. :D
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот eleonoraboqna » 13 Мар 2009, 13:31

благодаря за бързият отговор.Новсъщност искам да попитам при условие че банката трябва да преведе останалите 50 % от стойността на апартамента трябва ли да се прави договор за покупко- продажба и след това ипотека или не ?
eleonoraboqna
Нов потребител

Мнениеот n_ikito » 13 Мар 2009, 21:23

Нещо не съм разбрал, май.... :oops: На вас беше ли Ви прехвърлено право на строеж или е ипотекирано от строителя? Ако е така....съм в грешка. В този случай ще трябва най-вероятно да се прави прехвърляне и нова ипотека. Но да си призная за сефте чувам за такава схема на кредитиране... и най добре да се внимава ...... :x
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот olvinvitoler » 18 Мар 2009, 12:59

По принцип ипотечен кредит преди акт 14 е невъзможен по простата причина, че ипотеката се извършва непосредствено след покупко-продажбата на имота при същия нотариус. Не съм чувал банка да има друга практика.
olvinvitoler
Младши потребител

Мнениеот finnan » 25 Мар 2009, 13:02

Здравейте, относно въпроса Ви за прехвърляне след акт 14.
1. Ако ипотеката е учредена преди да сте подписали нот. акт за покупка (т.е.) ипотеката е учредена от строителя, то трябва в един по - късен момент да купите имота и най-вероятно след това банката ще Ви отпусне другата част от кредита.
2. Ако сте купили имота (дори и преди акт 14) и след това Вие сте учредили ипотека, то след като се достигне до грубия строеж (акт 14) и дори след акт 16 не е нужно да правите абсолютно нищо - ното по отношение на ипотеката, нито по отношение на продажба, Вие сте титуляр на правото на собственост и Ви остава да си изплащате кредита.

П.С. за колегата по-горе - разбира се че е възможно ипотека преди акт 14...
finnan
Младши потребител

Назад към Ипотека