начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Просрочен ипотечен кредит

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Просрочен ипотечен кредит

Мнениеот kpetehoug » 10 Фев 2009, 18:14

Няма да се впускам в особенно подробности, но станах съдлъжник (мисля че това е точно терминът) по един кредит за скромната сума от 120 хил. лева, като гаранцията беше помещение оценено на 150 хил. от банката. Това задължение вече не се обслужва редовно, и банката е наложила запор на заплатата на кредитополучателя, но и на мен. Някой би ли ми обяснил по-простичко колко много съм прецакан, и какъв е най лошият възможен вариант, туй като банката се опитва сега да продаде това помещение, но едва ли ще е скоро, като се има предвид кризата на пазара за недвижими имоти. Идеята ми е, след като реално кредитът е обезпечен с този имот, какви са моите задължения спрямо този кредит ?
Благодаря предварително за отделеното време.
kpetehoug
Нов потребител

Re: Просрочен ипотечен кредит

Мнениеот palimsest » 10 Фев 2009, 18:24

Общо взето конкретика може да се даде едва като юрист прочете дог. за кредит, който сте подписал, но така или иначе, сте солидарно отговорен за сумата ведно с кредитополучателя. Както споменахте, запорирана е заплатата Ви, което означава, че до удовлетворяване на банката за лихви, такси, комисионни главница, разноски по изпълнителното дело и т н ще си "щипват" от вашата заплата, до пълно погашение на дълга, което може да стане от продажбата на имота, обезпечил кредита, и едва след което, можете да заявите пред съдебния изпълнител да ви конституира като страна-взискател срещу кредитополучателя, за сумите които са ви "щипвали" от заплатата, за да погасяват кредита.
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот kpetehoug » 10 Фев 2009, 20:39

Добре, ако да речем банката намери купувач за обекта, но на цена която не покрива напълно задълженията по кредита, това означава ли че аз и кредитополучателят ще трябва да възстановим тази разлика ? И някъде бях прочел, че съдлъжник е малко по различно от солидарен длъжник, но предполагам това завиви от подписаният договор. Благодаря още веднъж за отгорова :)
kpetehoug
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 10 Фев 2009, 21:24

В случая има една тънка, тънка разлика между съзадължен и солидарно задължен.
Няма да Ви я обяснявам, защото няма да я разберете веднага, освен това и аз не мога да Ви развия подробно и аргументирано какво имам предвид.
Всяко едно искане на Банката се погасява със срок - така например, със шестмесечен срок се погасява искането на Банката към Вас като поръчител.
Поръчителевата отговорност има временен характер - с изтичането на 6-месечния срок Банката не може да иска от Вас нищо.
Вашите предимства - Банката е официално лице, с установен пощенски адрес и привидна и реална публичност, тоест не може да се прави на тарикат.
Вашите недостатъци - Банката разполага с неограничен ресурс, може да подкупва съдии, следователи, да дава фирмени обедчета, семинари и прогресивни лихви на когото си иска.
Разбира се горното е фикция, съществуваща в болните мозъци на няколко заклети фанатици на идеята - парите отварят врати.
Фикцията в случая е, че Банката не може да не е допуснала грешки - това е едно тромаво, грамадно животно, с хиляди служители, без никаква мобилност, едва ли е придвижила документите както трябва.
Ако сте роден с късмет, не се притеснявайте.
Действайте.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Ипотека