- Дата и час: 23 Ное 2024, 21:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Адвокатите-ще докладват ли по ЗМСИП?
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Адвокатите-ще докладват ли по ЗМСИП?
Интересувам се какво стана с проекта за изменение и допълнение на Закона за мерките срещу изпирането на пари - и по-конкретно какъв е отзвукът за предложението адвокатите да бъдат включени в кръга на задължените лица, които трябва да докладват за подозрителни сделки на клиентите си.
- karfi4ka
- Младши потребител
Re: Адвокатите-ще докладват ли?
Уважаема karfi4kaTA, ;-))))
От толкова много убийства в държавата, май тази идея няма скоро да намери реализация.
Тъкмо си мислех, че вече сме поприключили с преразпределението на националният капитал и каква стана тя?
- почнаха да хвърчат главите на кредитни милионери;
- изведнъж се оказа, че България ще си получи дълга от Русия и то в пари - СВЕЖИ ПАРИ, на които никой не се е надявал;
- тепърва става висящ въпроса - кой ще посредничи при търговията с руска газ и кой ще строи от българска страна Бургас-Александруполис, като го няма вече човека, който беше окупирал тези територии;
- ако Турция откаже на USA и респективно не получи парите, за да стане буфер между исляма и християнството, дали тези милиарди няма да се пренасочат към нас със същата цел;
- и пр. и пр.
А всичко това означава нови - ЗНАЧИТЕЛНИ - средства за усвояване,т.е. нови милионери, на които ще им е неудобно да обясняват произхода на парите си. Е как да приемаме точно сега такъв закон - не е целесъобразно!?! :-(
От толкова много убийства в държавата, май тази идея няма скоро да намери реализация.
Тъкмо си мислех, че вече сме поприключили с преразпределението на националният капитал и каква стана тя?
- почнаха да хвърчат главите на кредитни милионери;
- изведнъж се оказа, че България ще си получи дълга от Русия и то в пари - СВЕЖИ ПАРИ, на които никой не се е надявал;
- тепърва става висящ въпроса - кой ще посредничи при търговията с руска газ и кой ще строи от българска страна Бургас-Александруполис, като го няма вече човека, който беше окупирал тези територии;
- ако Турция откаже на USA и респективно не получи парите, за да стане буфер между исляма и християнството, дали тези милиарди няма да се пренасочат към нас със същата цел;
- и пр. и пр.
А всичко това означава нови - ЗНАЧИТЕЛНИ - средства за усвояване,т.е. нови милионери, на които ще им е неудобно да обясняват произхода на парите си. Е как да приемаме точно сега такъв закон - не е целесъобразно!?! :-(
- remo
На мен ми е любопитно дали тази идея ще види реализация не сега, а въобще някога. Искаше ми се да чуя глас от адвокатската гилдия. Този въпрос е дискусионен и в Европейския съюз и аз искам да науча води ли се такъв дебат и у нас и да чуя основателни аргументи, които да ме убедят, че е допустимо адвокатите да докладват при съмнение за пране на пари дори когато само дават съвети за покупко-продажба на недвижими имоти, управление на пари, ценни книжа или други финансови активи, откриване или разпореждане с банкови сметки и т.н. Ако някой ме убеди в допустимостта на подобни промени (между другото, Ремо ме накара да се замисля, че май промени в тая насока са все пак НЕОБХОДИМИ), следващият ми въпрос е: на базата на какво ще се гради доверието между адвоката и неговия клиент?
- karfi4ka
- Младши потребител
Категорично против. Между другото такова е и становището и позицията, която заема(като по-чудо - съвсем адекватно) ВАдв.С. Основния аргумент е , че всеки адвокат полага клетва да опазва тайните на доверителя си и носи дисциплинарна отговорност за тяхното разкриване. Ако бъде приет този текст той ще влезе в колизия със ЗА. И дори тогава, според мен той ще остане една мъртва правна норма с оглед съотношението между двата закона, тъй като в този случай ЗА има приоритет..
- hebigatsu
- Активен потребител
Абсолютно съгласен съм,че доверието на клиента към адвоката му не бива да бъде ограничавано по никакъв начин. В противен случай самата институция на адвокатурата губи смисъл.
За никого не е тайна, че редица адвокати консултират престъпници срещу заплащане. Въпреки това не бива да се вменява в задължение на адвокатите да докладват за дейността, която извършват при обслужването на своите клиенти. В края на краищата, това е морален проблем.
Друг е въпросът, че при едно евентуално разкриване на престъпна дейност извършена от адвокат, и ако все пак някога такова дело завърши с осъдителна присъда, наказанието спрямо него следва да бъде значително по-сурово - ако ще да е само заради уронване престижа на гилдията! Като му е слаба квалификацията, пък му се щат големи лесни пари от играта на големите момчета - да си плаща!
Същото се отнася и за онези помияри - нотариуси, които съставяха фалшиви договори за покупко-продажба на крадени автомобили на коляно в градинката. Заслужават адвокатите да им приберат спестяванията накуп, след което да ги пратят на преквалификация в "Пандиз - палас".
За никого не е тайна, че редица адвокати консултират престъпници срещу заплащане. Въпреки това не бива да се вменява в задължение на адвокатите да докладват за дейността, която извършват при обслужването на своите клиенти. В края на краищата, това е морален проблем.
Друг е въпросът, че при едно евентуално разкриване на престъпна дейност извършена от адвокат, и ако все пак някога такова дело завърши с осъдителна присъда, наказанието спрямо него следва да бъде значително по-сурово - ако ще да е само заради уронване престижа на гилдията! Като му е слаба квалификацията, пък му се щат големи лесни пари от играта на големите момчета - да си плаща!
Същото се отнася и за онези помияри - нотариуси, които съставяха фалшиви договори за покупко-продажба на крадени автомобили на коляно в градинката. Заслужават адвокатите да им приберат спестяванията накуп, след което да ги пратят на преквалификация в "Пандиз - палас".
- remo
Remo, анализа ти на ситуацията е много точен. Обаче ти не спиш ли, бе човек или си бил дежурен:))))
- 666666
- Младши потребител
Какъв ли ще бъде крайният резултат от предлаганите промени? Ако от едната страна твърдо отстояват позицията си “категорично против”, то от другата (тук визирам МВР) ще бъдат не по-малко настоятелни, че адвокатите трябва да бъдат ангажирани. От трета страна са европейските закони и директивата на Европейския парламент и на Съвета, която включва юристите в кръга на задължените лица да докладват... ......Интересно ще ми е да видя компромисния текст на закона. Дали пък няма да се окаже, че най-добре ще бъде защитен интересът на хората, споменати от Ремо – “новите милионери, на които ще им е неудобно да обясняват произхода на парите си”......
- karfi4ka
- Младши потребител
Аз лично не виждам такова голямо противоречие , особенно при наличието на Кодекс за правилата на поведение на адвокатите в ЕС приет на пленарната сесия на ССВЕ в Лион - 28.11.1998 г., където не се допуска никакво отклонение от задължението на адвоката да опазва тайните на доверителя си.
Между другото, ако бъде приет този текст в ЗИД на ЗМСИП, считам че това ще е прекрасна възможност да се сезира Конституционният съд и най-накрая той да се произнесе по отношение на естеството на адвокатската дейност и недопустимото й третиране като стопанска такава.
Между другото, ако бъде приет този текст в ЗИД на ЗМСИП, считам че това ще е прекрасна възможност да се сезира Конституционният съд и най-накрая той да се произнесе по отношение на естеството на адвокатската дейност и недопустимото й третиране като стопанска такава.
- hebigatsu
- Активен потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Обсъждане на законопроекти
|
|