- Дата и час: 23 Ное 2024, 19:07 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Днес са приели на 2-о четене новия Закон за адвокатурата
|
|
67 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Днес са приели на 2-о четене новия Закон за адвокатурата
Kolega, ot kude polu4i tazi informaziq?
- desislava
- Младши потребител
Уважаеми участници във форума,няма ли някой , който все пак да разкрие откъде може да се види текста на толкова дискутирания нов закон за адвокатурата, а не да се изказват различни предположения
- милена
декларация по чл.26, ал.5 от зннд
Може ли някой да ми каже в тази декларация как се подчертава семейното положение
- диян
Ей безхаберни и малоумни рицарю с развита форма на шизофрения/знаеш защо/ след като те натириха от съд. система сега започна и за адвокатурата да изразяваш компетентни становища. Какво стана с твоето дело за магистратско място в Полски Тръмбеш -как е мяташ ли крачолки на село...
- 555
а в контекста на казаното за твоето безхаберие-"впишеш", а не "спишеш"-кой от кой клон се изстръсква незнам....
- 555
Re: декларация по чл.26, ал.5 от зннд
Информацията ми е от хора от парламента, които са следили гласуването. Текста на закона не може да се види никъде, защото той представлява обединен проект на 2-та проекта, внесени първоначално - този на Ралчев и този на Касабова. Текста на практика ще може да се види едва след обнародването. Дори и в проекта, който беше гласуван вчера в преходните и заключителни разпоредби нище не беше казано за влизането в сила, добавили са го в последния момент, преди гласуването. Не твърдя обаче, че информацията ми е 100% сигурна, защото нищо не съм видяла черно на бяло, но все пак ми го казаха 2-ма отделни човека.
- D.N.Dr.
Уважаема D.N.Dr., според информацията, която имате, във всички случаи ли ще се полага изпит или при по-висок юридически стаж - това условие отпада. Как ще бъдат определени критериите за провеждане на изпит (предполагам в наредба, но на кой орган? ) и ще могат ли да се обжалват изпитните резултати.
- lanna
Съгласно чл.6, ал.3 от ЗА "Без полагане на изпит се вписват кандидатите с научна степен по правни науки и тези, които имат юридически стаж повече от 5 години."
Някакви други въпроси ?
Някакви други въпроси ?
- само мастика
Какво разбира законът под "юридически стаж"?
- lanna
Kolega, az sam uiriskonsult, no v edin moment moga da resha da se vpisha v kolegiata i da napusna i da stana advokat. I togava kakvo? Zachita li se staja mi na uiriskonsult za tozi dvugodishen staj na advokat po smisala na novia zakon za advokaturata? Ili sled kato sam si bila uiriskonsult, iaviavala sam se po dela ot imeto na drujestvoto za koeto rabotia i imam naprimer 1 godina i 7 meseca staj i izvednaj napusna dosegashnata si rabota i resha veche da sam advokat, triabva teparva da si tarsia patron i da se iaviavam s nego.... Tova e tapo!
- Irena Ivanova
А някой има ли представа, дали са приели този текст:
"Временно преустановяване упражняването на адвокатски права
Чл. 22 (1) Адвокатът временно преустановява упражняването на адвокатските си права по негова молба, когато бъде назначен или избран на длъжност, която е несъвместима с упражняването на адвокатската професия, както и поради болест или друга основателна причина. В тези случаи адвокатът заплаща вноските към Съвета на адвокатската колегия и Висшия адвокатски съвет.
(2) При напускане на длъжността по ал. 1 се възстановяват адвокатските права по негова молба, към която прилага декларация по чл. 10, ал. 1. В този случай адвокатът подава нова декларация под страх от наказателна отговорност за наличието на изискванията по този закон, без да се явява на изпит.
(3) Обстоятелствата по ал. 1 и ал. 2 подлежат на вписване в Списъка към адвокатския съвет и в Единния регистър за адвокатите, след подадена молба от заявителя по ал. 1 и ал. 2."
Защото аз съм юрисконсулт в момента /държавен служител/, но съм вписана и в адвокатската колегия. Две от колежките ми също. За сега ни търпят, но по едно време се прокрадваха идеи, да ни заличат служебно. Дано го приемат, защото ако се наложи пак да внасям таксата за вписване, ще си умра от яд.
"Временно преустановяване упражняването на адвокатски права
Чл. 22 (1) Адвокатът временно преустановява упражняването на адвокатските си права по негова молба, когато бъде назначен или избран на длъжност, която е несъвместима с упражняването на адвокатската професия, както и поради болест или друга основателна причина. В тези случаи адвокатът заплаща вноските към Съвета на адвокатската колегия и Висшия адвокатски съвет.
(2) При напускане на длъжността по ал. 1 се възстановяват адвокатските права по негова молба, към която прилага декларация по чл. 10, ал. 1. В този случай адвокатът подава нова декларация под страх от наказателна отговорност за наличието на изискванията по този закон, без да се явява на изпит.
(3) Обстоятелствата по ал. 1 и ал. 2 подлежат на вписване в Списъка към адвокатския съвет и в Единния регистър за адвокатите, след подадена молба от заявителя по ал. 1 и ал. 2."
Защото аз съм юрисконсулт в момента /държавен служител/, но съм вписана и в адвокатската колегия. Две от колежките ми също. За сега ни търпят, но по едно време се прокрадваха идеи, да ни заличат служебно. Дано го приемат, защото ако се наложи пак да внасям таксата за вписване, ще си умра от яд.
- pokahontas
- Младши потребител
В съдържателната част законът още в самото си начало е повече от спорен, защото бе предвидено, че като адвокат може да се вписва само лице, което има 2 години юридически стаж и положи специален приемен изпит. Юристите, които нямат такъв стаж, пак полагат изпит, но могат да бъдат единствено младши адвокати и да се явяват само в районен съд. Ако трябва да ходят в окръжен съд, задължително трябва да влизат в залата с патрон-пълноправен адвокат.
Това ще предизвика
конфликт между "старите" и "бъдещите млади"
в гилдията. Първо, тази професия е много пазарна - един адвокат или става, има клиенти и се налага, или не става и няма клиенти. Второ, вече почти не остана юридическа професия, за която не се иска предварителен стаж, а това обрича всеки завършил да започне или като младши адвокат, или като помощник нотариус, или да отиде на работа в МВР.
Има още един спорен момент. Кандидатите за адвокати ще полагат писмен и устен изпит, който завършва с оценка "издържал" или "неиздържал". От изпита са освободени само "кандидатите с научна степен по правни науки и тези, които имат юридически стаж повече от 5 години". Трудно може някой да даде убедителни доказателства, че например преподавател от юридически факултет, макар и с научна степен, задължително би бил по-добър практик от току-що завършилия университета.
А след като има съмнения в квалификацията, защо тогава на този изпит да не бъдат подложени и всички сега вписани 11 299 адвокати? Можем да се обзаложим, че много от тях трудно ще го вземат.
В крайна сметка се оказва, че новият закон е
полезен за утвърдените адвокати,
на които се дават всички лостове да решават кой и как да влезе в гилдията, да бъдат "началници" на по-младите адвокати, да разпределят клиенти, да "регулират" отношенията със съдебната власт. В подкрепа на тази теза е обстоятелството, че новият закон прелива от норми, уреждащи бъдещите мегаадвокатски дружества, които ще засмучат всички големи клиенти.
Това ще предизвика
конфликт между "старите" и "бъдещите млади"
в гилдията. Първо, тази професия е много пазарна - един адвокат или става, има клиенти и се налага, или не става и няма клиенти. Второ, вече почти не остана юридическа професия, за която не се иска предварителен стаж, а това обрича всеки завършил да започне или като младши адвокат, или като помощник нотариус, или да отиде на работа в МВР.
Има още един спорен момент. Кандидатите за адвокати ще полагат писмен и устен изпит, който завършва с оценка "издържал" или "неиздържал". От изпита са освободени само "кандидатите с научна степен по правни науки и тези, които имат юридически стаж повече от 5 години". Трудно може някой да даде убедителни доказателства, че например преподавател от юридически факултет, макар и с научна степен, задължително би бил по-добър практик от току-що завършилия университета.
А след като има съмнения в квалификацията, защо тогава на този изпит да не бъдат подложени и всички сега вписани 11 299 адвокати? Можем да се обзаложим, че много от тях трудно ще го вземат.
В крайна сметка се оказва, че новият закон е
полезен за утвърдените адвокати,
на които се дават всички лостове да решават кой и как да влезе в гилдията, да бъдат "началници" на по-младите адвокати, да разпределят клиенти, да "регулират" отношенията със съдебната власт. В подкрепа на тази теза е обстоятелството, че новият закон прелива от норми, уреждащи бъдещите мегаадвокатски дружества, които ще засмучат всички големи клиенти.
- доц. Георги Петканов
Някой знае ли, дали ще може юридическо лице по ТЗ да извършва юридически услуги?
- junnnnnnnn
Защо-не, в момента го правят и то с доста висока печалба:))
- junnnnnnnn
мисля, че и в проекта на Ралчев нямаше подобна забрана
- junnnnnnnn
Доц. Петканов, ще можем ли да почерпим информация от извора и да ни осведомите кога точно ще влезе закона в сила, в случай че има точно фиксирана дата в Закона, разбира се. Подала съм документи за вписване, нямам необходимия стаж и ме интересува живо въпроса. Благодаря предварително.
- desislava
- Младши потребител
ЗАКОНА говоири за юридически стаж ,много от нас караха едногодишен стаж /преди промените на ЗСВ / той се признаваше за юридически , този стаж ще го вземат ли предвид?
Това питам защото на конкурса за съдии ,следователи и прокурори също се говореше за юридически стаж , но имам позната при която този едногодишен стаж /който се признаваше за юридически/ въобще не го отчетоха .
Това питам защото на конкурса за съдии ,следователи и прокурори също се говореше за юридически стаж , но имам позната при която този едногодишен стаж /който се признаваше за юридически/ въобще не го отчетоха .
- donna
- Старши потребител
Uva6aemi g-n Petkanov , kolegi.BG Advokat sam po profesia i rabotia v International Law Office v New York , USA. kato Legal Consultant
S kolegite mi US advokati iskame da registrirame Advokatsko Dru6estvo v BG.
Ureden li e tozi vapros v novia 3A . Kakva e prosedurata za registrasia v BG.Dopustimo li e tova i kakvi sa ograni4eniata .
Blagodaria za otgovora.
donna2 написа:
S kolegite mi US advokati iskame da registrirame Advokatsko Dru6estvo v BG.
Ureden li e tozi vapros v novia 3A . Kakva e prosedurata za registrasia v BG.Dopustimo li e tova i kakvi sa ograni4eniata .
Blagodaria za otgovora.
donna2 написа:
- vassiliy
- Младши потребител
промените в кодекса на труда
Не мога да разбера това народно събрание защо променя КТ толкова често по отношение на едни и същи разпоредби. Толкова ли е трудно да стане с една промяна---няма да е по-болезнено от постепенното???????
- asen
- Нов потребител
67 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4
Назад към Обсъждане на законопроекти
|
|