начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Прехвърляне на трудов стаж в Италия

Прехвърляне на трудов стаж в Италия

Мнениеот toigalbg » 18 Юли 2010, 23:51

Искам да попитам, мога ли, както в Румъния, да прехвърля годините които съм работил в България към тези в Италия, т.е искам да направя един общ стаж. В момента работя в Италия и както се предполага, тук пенсиите са по-високи. Мерси предварително.
toigalbg
Младши потребител

Re: Прехвърляне на трудов стаж в Италия

Мнениеот fighter » 22 Юли 2010, 10:34

Можете да искате да ви се признае трудовия стаж в различни държави-членки на ЕС, ЕИП и Швейцария.
Това се урежда от 2 регламента. Преди 10 години усилено се занимавах с тази материя по старите 2 регламента. Сега има нови и тъй като нямах такива казуси не съм се задълбочила в тях. Преди процедурата беше чрез подаване на заявление Е ХХХ (трицифрен номер, но съм забравила, кой точно беше). Тези образци ги имаше на всички езици. Попълва се и се подава в "местното НОИ" (в държавата където сте). Във всяка държава се казва различно. После между държавите се обменя информация. В България си има специална структура в НОИ, ЦУ, която се занимава с тези въпроси. Процедурата отнема доста време.
fighter
Потребител

Re: Прехвърляне на трудов стаж в Италия

Мнениеот borissova » 08 Авг 2010, 23:50

Ето кратко описание на формулярите в ЕС с обяснение за всеки. На английски е.

http://ec.europa.eu/youreurope/citizens ... ex_en.htm#

Със сигурност Е 104 е за прехвърляне на здравноосигурителни периоди в друга държава и отнема около 2 седмици от подаване на молбата в НЗОК.
borissova
Младши потребител

Назад към Право на ЕС