начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Ликвидация и Покана до кредиторите

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Ликвидация и Покана до кредиторите

Мнениеот moniatanasova » 02 Фев 2009, 17:37

Здравейте колеги!
Захванах се с ликвидация,за първи път ми е и моля да ме посъветвате какво да правя.
ЕООД,което никога не е развивало никаква дейност,обявих го в ликвидация.. Итече 6-мес.срок,подготвих всички нужни документи за заличаването му и се оказа,че съм пропуснала да обявя в ТР покана до кредиторите. Мислех,че след като не е развивало никаква дейност и няма кредитори това не е обходимо,но в ТР ми казаха,че трябва да има публикувана покана,в противен случай ще имам отказ.И въпросът ми е какво да правя сега?Срокът на ликвидацията изтече,бях писала 6 месечен срок.Ако сега се публикува покана до кредиторите,трябва ли да се чака отново 6 месеца? Може ли срокът в поканата за предявяване вземанията на кредиторите да бъде по-кратък?И трябва ли в този случай да продължа срока на ликвидацията?
Предварително благодаря на отзовалите се!
moniatanasova
Младши потребител

Re: Ликвидация и Покана до кредиторите

Мнениеот DEKAH » 02 Фев 2009, 17:58

След прекратяването на дружеството, то продължава да съществува като дейността му е насочена към удовлетворяване на кредиторите и разпределяне на имуществото между съдружниците. Това означава, че през този период се обявява в търговския регистър покана до всички кредитори на дружеството, довършват се текущите сделки, събират се вземанията и се осребрява имуществото на дружеството (чл. 268. ал. 1 и 272 от ТЗ).

Според Чл. 272. (Изм. - ДВ, бр. 83 от 1996 г., изм. и доп., бр. 38 от 2006 г., в сила от 1.07.2007 г. - изм., относно влизането в сила, бр. 80 от 2006 г.) Имуществото на дружеството се разпределя само ако са изминали шест месеца от деня, в който поканата до кредиторите е обявена в търговския регистър.

Мисля, че ТЗ е категоричен по този въпрос. Т.е. 6-те месеца започват да текът от обявяване на поканата в ТР. Ако опитате да подадете заявление за заличаване на Дружеството 100% ще ви постановят отказ.

Според мен трябва да се вземе решение за удължаване на срока за ликвидация с 6 месеца и да се обяви покана до кредиторите.

Съжалявам.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот gerisineva » 31 Мар 2009, 15:02

Ако дружеството е прекратено по прокурорско искане от ОС и той е обявил ликвидация, чийто срок отдавна е истекъл - каква е процедурата по заличаване ?
Кой трябва да удължи срока на ликвидацията?
gerisineva
Младши потребител

Мнениеот alegrina » 01 Апр 2009, 19:56

Колега, дали със съдебно решение или по решение на общото събрание дружеството е прекратено и обявено в ликвидация няма никакво значение. И дали е извършвало търговска дейност или не това също няма значение.
След обявяваване на дружеството в ликвидация, същото се представлява от ликвидатора. Срока за удължаване на ликвидацията, обче се взема с решение на общото събрание на съдружниците, а ликвидатора заявява промяната за вписване в търговския регистър. Ликвидатора обявява и поканата до кредиторите. Без обявена покана и изтикъл 6 м. срок от обявяването й забравете от търговския да заличат дружеството.
alegrina
Потребител

Мнениеот zzzzz » 09 Сеп 2009, 14:36

Колеги моля и аз за малко помощ във връзка с ликвидацията. Балансът и докладът към него кога се обявяват в ТР- след изтичане на 6-те месеца от обявяването на ликвидацията или едновременно с всички документи преди този срок? Например в ТР се подава: заявление по образец, покана до кредиторите, решение на ОС на дружеството, заверен подпис на назначения ликвидатор, уведомление до НАП. Пропуснах ли нещо?
Благодаря предварително!
zzzzz
Потребител

Мнениеот DEKAH » 09 Сеп 2009, 18:01

Балансът и пояснителният доклад се подават СЛЕД като приключи ликвидацията. Т.е. с искането за заличаване на дружеството от ТР.

Ако нещо друго те интересува пиши на лични.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот zzzzz » 10 Сеп 2009, 09:49

Имам няакъв проблем с пощата и затова пиша отново тук.

Благодаря, ДЕКАН!

За първи път ще работя по ликвидация на дружество. Искат мен да назначат
съдръжниците като ликвидатор. Това става с протокола на ОС, нали? И освен моето
нот.заверено съгласие и спесимен друго не е нужно? Всички тези документи +
уведомлението до НАП се подават в ТР и след изтичане на срока за ликвидация
тогава се подава баланса и доклада? Имаш ли примерна покана до кредиторите?
zzzzz
Потребител

Мнениеот DEKAH » 10 Сеп 2009, 10:41

За поканата няма някаква спец. форма. Ето ти нещо примерно на прима виста:

П О К А Н А

от

....................с постоянен адрес в гр.............., ул. “..............”, №............., с ЕГН ................., с л.к. № .................... издадена на .............. от МВР - гр..............., в качеството си на ликвидатор на “...........................” ООД, със седалище и адрес на управление – гр. ..............., ул.”..............” №.........., ЕИК ...........

Уважаеми дами и господа.

Уведомявам Ви, че на проведеното Общото събрание на съдружниците в “............................” ООД, на .........2009 год. в гр. .............. се взе решение за започване на процедура по ликвидация на Дружеството. Поканвате се в 6 месечен срок да предявите вземанията си към дружеството.
За краен срок на процедурата по ликвидация на дружеството общото събрание прие датата ............2009 година.

С уважение:................................

Можеш да си го доукрасиш - Съгласно чл. еди си кой от устава на Дружеството и съгласно чл. еди си кой от ТЗ ви поканвам в .... срок да ...... макар, че няма никакво значение :)
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот zzzzz » 10 Сеп 2009, 11:49

Благодаря!
zzzzz
Потребител

Мнениеот zzzzz » 10 Сеп 2009, 14:22

И все пак, малко ми е неясно самото заявление. Към приложими документи пише- документ удостоверяващ назначения ликвидатор. Това трябва да е протокола на ОС.Какво точно се има предвид под "назначаване"? И също така съгласието на ликвидатора трябва ли да е нотариално заверено? Може ли ливкидаторът, след като е бил избран за такъв на ОС да подаде уведомлението до НАП?
zzzzz
Потребител

Мнениеот zzzzz » 14 Сеп 2009, 10:50

И все пак, малко ми е неясно самото заявление. Към приложими документи пише- документ удостоверяващ назначения ликвидатор. Това трябва да е протокола на ОС.Какво точно се има предвид под "назначаване"? И също така съгласието на ликвидатора трябва ли да е нотариално заверено? Може ли ливкидаторът, след като е бил избран за такъв на ОС да подаде уведомлението до НАП?

Моля за помощ :?
zzzzz
Потребител

Мнениеот antri » 14 Сеп 2009, 11:03

ДОкументът за назначаване е решението на ОС, както се назначава управител - какво неясно има в назначаването? Съгласието и спесимен от подпис - нотар. заверени - като на управителя. Все пак ликвидаторът представлява дружеството по време на ликвидацията. Извадете си едно дружество в ликвидация от ТР, и му разгледайте документите - много неща ще Ви се изяснят.
antri
Потребител

Мнениеот zzzzz » 14 Сеп 2009, 11:27

Благодаря!
zzzzz
Потребител

Мнениеот zzzzz » 14 Сеп 2009, 11:52

Сетих се за още нещо- след като се назначи ликвидаторът- логичното е той да може да подпише заявлението за ТР, без да го попълва и подписва управителя и без заверка на пълномощно за приносител?
zzzzz
Потребител

Мнениеот DEKAH » 14 Сеп 2009, 18:01

zzzzz написа:Сетих се за още нещо- след като се назначи ликвидаторът- логичното е той да може да подпише заявлението за ТР, без да го попълва и подписва управителя и без заверка на пълномощно за приносител?

След като се назначи ликвидатора и той е лице различно от управителя, следователно той представлява дружеството. Управителя следва да бъде освободен от поста си, както и от отговорност /само, ако всичко е наред, разбира се/. След решението на ОС ликвидатора представлява дружеството - ерго, заявлението ще е от негово име, съгласно ЗТР и наредбата.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот zzzzz » 26 Сеп 2009, 08:52

Здравейте! Заявлението Б6 за обявяване в ликвидация нали може да се подаде и подпише от назначения ликвидатор, който все още не е вписан в ТР? Трябва ли да е с нотариално заверен подпис? Нужно ли е да се обявява и начален баланс?
zzzzz
Потребител

Мнениеот DEKAH » 26 Сеп 2009, 12:41

zzzzz
1.Да - прочети си наредбата. Там изрично е написано.
2.Да - ако се подава от преносител, а не лично от ликвидатора. Следва да е попълнят пълномощни, декларации и т.н.
3.Не съм обявявял такова нещо. Т'ва са някакви счетоводни глупости.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот zzzzz » 26 Сеп 2009, 18:17

Благодаря, Декан. Много ми помогна.
По повод на обявяване на начален баланс- в ТР имаше такава фирма с обявен начален баланс към момента на откриване на процедурата, както и доклад към него, но в ТЗ няма такова изискване.
zzzzz
Потребител

Мнениеот prnedev » 26 Сеп 2009, 18:36

DEKAH написа:zzzzz
3.Не съм обявявял такова нещо. Т'ва са някакви счетоводни глупости.

Само да допълня, тези глупости са по ЗСч и НСФОМСП СС-13 Отчитане при ликвидация и несъстоятелност ;-)

Съвсем накратко стандарта казва:

2. Към датата на съдебното решение за обявяване на предприятието в ликвидация се извършва счетоводно приключване по реда, предвиден в счетоводното законодателство за отчетен период.

Изготвят се счетоводен баланс, отчет за приходите и разходите, отчет за паричния поток и отчет за собствения капитал за периода от началото на отчетния период до датата на съдебното решение за обявяване на предприятието в ликвидация. Счетоводният баланс се трансформира в "Начален баланс при ликвидация".

и след това процедурки, кое какво как се прави.
Колкото до вписването на началният баланс... Деки ще каже кога се вписва, но според мен е стандартният срок, като за всеки годишен отчет, поне така го разбирам чл.270 от ТЗ
prnedev
Активен потребител

Мнениеот DEKAH » 26 Сеп 2009, 18:44

Недев, аз от такива, дет' ги ликвидират със съдебни решения бягам кат' опарен.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Но... гледам в АПИС са разработили добре процедурата /понеже ми стана интересно и видях какво е НСФОМСП СС-13/. Ако ми се наложи някой ден може и да изготвя два-три баланса... докато си почивам.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Следваща

Назад към Търговско право