начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

++ Въпрос относно добавка по член 84 КЗОО и преизчисление по

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

++ Въпрос относно добавка по член 84 КЗОО и преизчисление по

Мнениеот Т. » 17 Фев 2005, 21:00

Здравейте,
Имам следният въпрос:
Получавам наследствена пенсия от баща ми, който е починал преди да започне да получава пенсия (не съм сигурен дали има значение но доколкото прегледах КЗОО май има). Някаква позната на майка ми и споделила че имало някакъв чл 84 от някаквя добавка (съжалявам за 'лаическите' писания...) - та тази добавка се била криела или поне не се оповестявала гласно и всеки трябвало да си подаде молба за нея с формуляр УП1 ...Та прегледах мако по диагонал КЗОО, защото тази материя определено не е за мен и до колкото видях за член 84 (не съм сигурен дали това е същия и дали е последния вариант) то той гласи:
-----------------------------------------------------------------
л. 84. (Изм. доп. ДВ бр. 112/2004 г.) (1) Пенсионерът има право на добавка в размер 20 на сто от пенсията или сбора от пенсиите, които е получавал починалият съпруг (съпруга).
(2) Когато починалият съпруг (съпруга) не е получавал пенсия, добавката по ал. 1 се определя от пенсията или от сбора от пенсиите, на които починалият е имал право по реда на чл. 83.
(3) Добавката не може да се получава заедно с наследствена пенсия от същия наследодател.
------------------------------------------

Та единственото нещо, което ме смущава е т.(3) - щом не може да се получава от същия наследодател от кого може да се получава??

Бях срещнал и някакъв друг член 84 не сам сигурен къде, ставаше дума за някакви военни и инвалидни неща (пак малко лаично, простете) - та се чудя в крайна сметка:

1. Аз имам ли право на тази добавка като наследник и получаващ наследствена пенсия.
2. В какъв размер ще е тя ? (ако съдим по т.1 - 20 на сто, но точка 2 тотално ме обърква. Прочетох и ал 83, но там само се казва кой може да взема пенсия, в кои случаи и колко да бъде. Значи ли това, че добавката ще е равна на същата пенсия, която се получава до момента??? Нещо ми е прекалено трудно да зацепя, ако няма точно определена формула зададена, по която да изчисля кое и колко... )

Другият ми въпрос беше за чл 102, но той май се решава по някакъв начин от чл. 70 и май само здравния служител може да определи колко ще е с наличните му данни...

Ами това е, ще се радвам, ако някой може да ме посъветва...Иначе тия закони и кодекси са си голямо мъчение и определено - доста объркващи...
Т.

Re: ++ Въпрос относно добавка по член 84 КЗОО и преизчислени

Мнениеот лунатик » 18 Фев 2005, 10:33

Добавката от 20% е добавка към пенсията за ИВС на преживелия съпруг, но не и към пенсиите на другите наследници. Право на такава добавка би имала само майка ви, и то ако тя е пенсионер. Но ако майка ви получава наследствена пенсия като вас, то и тя няма право на тази добавка.
лунатик

Мнениеот Т. » 18 Фев 2005, 13:26

Аха, а по точка 2 от член 84?
И тук се поставя и интересен въпрос - майка ми може ли да получава наследствена пенсия заедно с мен? И в какъв размер ще е тя - ще се дели доесгашната на две или как?
Т.

Мнениеот лунатик » 18 Фев 2005, 18:06

Виж чл. 82 ал.2 КСО: "Преживелият съпруг има право на наследствена пенсия 5 години по-рано от възрастта по чл. 68, ал. 1 и 2 или преди тази възраст, ако е неработоспособен".
Значи майка ви ще може да получава наследствена пенсия наравно с теб, ако отговаря на това условие. (това е при положение, че майка ви не е пенсионер за ИВС)
А пък за размера на пенсията, която бихте взимали заедно с майка ви, вижте чл.81 КСО:
Чл. 81. (1) Наследствената пенсия се определя в процент от полагащата се лична пенсия на починалото осигурено лице, както следва:

1. при един наследник - 50 на сто;

2. ПРИ ДВАМА НАСЛЕДНИЦИ - 75 на сто;

3. при трима и повече наследници - 100 на сто.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 64 от 2000 г., в сила от 1.01.2001 г.) Наследствената пенсия се отпуска ОБЩО на всички лица, КОИТО ИМАТ ПРАВО на тази пенсия, и се разпределя ПОРАВНО между тях. Минималният размер на наследствената пенсия не може да бъде по-малък от 90 на сто от социалната пенсия.

Значи вие с майка ви ще взимате общо 75% от полагаемата се пенсия на баща ви (или по 37,5% на лице)
---------
Колкото за добавката по чл. 84 ал.2 - Майка ви би я получила, ако тя самата е пенсионер за ИВС, при положение, че баща ви е бил починал преди пенсионирането си. Но ако майка ви не е пенсионер по ИВС, а получава само наследствената пенсия - няма право на тази добавка.
лунатик

Мнениеот асен Вълчев » 25 Фев 2005, 22:25

Как влияе върху размера на допълнителното пенсионно осигуряване трудовия стаж след пенсионирането и внесените от предприятията осигуровки за времето в което съм работил в тях? Ако може да дадете пример.

С уважение,

А. Вълчев
асен Вълчев

nasledstvena pensiq

Мнениеот Vasil Dikov » 11 Мар 2005, 21:42

Az sym prekusnal student sus zapazeni studentski prava.Interesuva me moge li da mi bude izplatena pensiqta na bashta mi koito e pochinal sys zadna data i kakvi sa usloviqta da polucha polagaemata mi pensiq(poneje mi beshe otkazana ot pensionnoto drugestvo).Blagodarq vi predvaritelno.
Vasil Dikov

Мнениеот лунатик » 12 Мар 2005, 11:11

За Васил Диков:
За право на наследствена пенсия - вижчл. 82 ал.1 КСО:

Условия за отпускане и получаване на наследствена пенсия

Чл. 82. (1) Децата имат право на наследствена пенсия до навършване на 18-годишна възраст, а след навършването й, ако учат - за срока на обучението, както и за времето, през което са на наборна военна служба, но не по-късно от навършването на 26-годишна възраст, както и над тази възраст, ако са се инвалидизирали до 18-, съответно до 26-годишна възраст.
----------
От този текст е ясно, че като редовен студент имаш право на наследствена пенсия до навършване на 26 год. За периодите когато си прекъснал - изглежда нямаш право. Мисля, че от РУ"СО" искат за всяка година служебни бележки за удостоверяване на студентския статус.
-----------

За Асен Вълчев:
Предполагам, че под употребения термин: "допълнитлно пенсионно осигуряване" имаш в предвид не "втория стълб" на осигуряването по чл. 120а и сл. КСО (посредством универсални и професионални пенсионни фондове, за допълнително добр. пенс. осигуряване и т.н.).
Ако имаш в предвид какво влияние ще окаже трудовия (осигурителен) стаж придобит след пенсионирането върху размера на пенсията, отговора е :положителен. Виж КСО:

Чл. 102. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2000 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) Лицата, на които е отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност поради общо заболяване и за инвалидност поради трудова злополука или професионална болест, могат да поискат преизчисляване на пенсията за придобит осигурителен стаж и осигурителен доход след пенсионирането, ако това е по-благоприятно за тях. Преизчисляването на пенсията се извършва по реда на чл. 70, съответно чл. 75-77, за осигурителен стаж, придобит след пенсионирането.

(2) Лицата по ал. 1 могат да поискат преизчисляване на пенсията за осигурителен стаж след пенсионирането по реда на чл. 70, ал. 1 и чл. 75, ал. 1.

а какво казва чл. 70 ал.1 КСО:
Чл. 70. (1) Размерът на пенсията за осигурителен стаж и възраст се определя, като доходът, от който се изчислява пенсията, се умножи със сумата, образувана от: по един процент за всяка година осигурителен стаж и съответната пропорционална част от процента за месеците осигурителен стаж.
...........
Т.е. всяка година осиг. стаж придобит след пенсионирането би могла до ви донесе поне 1% върху пенсията.
лунатик

Назад към Данъчно право