начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Моля за съвет - валидност на решение на ТЕЛК

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля за съвет - валидност на решение на ТЕЛК

Мнениеот docheva » 25 Яну 2008, 21:39

Здравейте, ситуацията е следната. Майка ми подава последните 2 години Годишна Данъчна декларация, за да декларира малък доход от наем на апартамент. До миналата година ползваше облекчение за лица с намалена работоспособност над 50%/ защато има решение на ТЕЛК с валидност 02.12.2006г/. Тъй като аз попълвам декларацията и, тази година видях, че в служебната и бележка за доходите от трудови правоотношения на ред 12 е записано облекчение за лица с намалена работоспособност 4800лв. На забележката и, че решението е с изтекъл срок - счетоводителката и е отговорила, че то се счита за пожизнено
/ това не го пише никъде в решението/ и не е дала повече обяснения. Въпросът ми е щом счетоводител в МУ се позовава на това решение, дали не е възможно да се ползва и в Дан. декларация. Може би пропуснах да напиша, че майка ми е навършила възрастта за пенсия/на 63години е/, но още не е пенсионирана, защото не и стигат точките- незнам дали това е от някакво значение.
Ще ви бъда изключително благодарна за всеки съвет и отговор.
docheva
Нов потребител

Мнениеот portokal » 25 Яну 2008, 21:49

Счетоводителката греши - лично мнение, но е сгрешила и в служебната бележка. За данъците няма значение дали си навършил пенсионна възраст, нито дали имаш право на пенсия, а трябва решението ти да е с неизтекъл срок или да си навършил 65 години в срока му. При навършване на 65 години (ако срокът му към този момент не е изтекъл) се счита за пожизнено - това го пише в Закона за здравето. Майка Ви не е била навършила 65 години, преди срокът да изтече.

Това за пенсионната възраст - хората често се бъркат - има значение само за пожизненото отпускане на пенсия за инвалидност и за ползване на правото на социални помощи и добавки за интеграция. Не и за данъците. Това не е пожизнен срок на инвалидността като цяло, а само пожизнено ползване на отделни права.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот docheva » 25 Яну 2008, 22:07

Много благодаря за отговора -специално помолих майка ми да уточни още веднъж дали не е грешка. Все пак това е счетоводител на Медицински университет в София- би трябвало да е наясно, но това е бил отговорът, че е пожизнено.
docheva
Нов потребител

Мнениеот portokal » 25 Яну 2008, 22:11

Моят съвет е да питате в НАП, макар че съм 99% сигурна какво ще ви кажат.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот docheva » 25 Яну 2008, 22:45

Още веднъж много благодаря portokal - ще попитам и в НАП, но вече и аз съм сигурна какво ще кажат.
docheva
Нов потребител

Назад към Данъчно право