начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Плосък данък

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Плосък данък

Мнениеот qwerty_iop » 11 Яну 2008, 11:15

Колеги,при получаване на хонорар по гражд. договор от ЮЛ със Сметка за изплатени суми ежемесечно ли трябва да се удържат 10% пл. данък, тъй като няма вече необлагаем минимум или трябва авансово да се внася данъкът на тримесечие и да се изравнява годишно?
qwerty_iop
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 11 Яну 2008, 17:56

Много неприятен въпрос...

Чл. 43. (2) (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Размерът на дължимия данък се определя, като разликата по ал. 1 се умножи по данъчна ставка 10 на сто и се определя от:

1. предприятията и самоосигуряващите се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване - платци на доходи от стопанска дейност;

2. придобилите доходите лица - в останалите случаи.

(3) В случаите по ал. 2, т. 1 данъкът се удържа от платеца при изплащането на дохода.

Общо взето няма промяна с предни години, ама вашият бранш е малко въртоглав по тази част... Често съм я слушал приказката "Аз си имам кочан, ти като искаш издавай си Сметка за изплатени суми, ама няма да ми удържаш нищо"
prnedev
Активен потребител

Мнениеот qwerty_iop » 14 Яну 2008, 11:14

prpandev,правилно ли разбирам:Предприятието, платец на дохода при изплащане на хонорар по См. за изпл. суми, удържа и внася данъка, а самоосигуряващото се лице внася авансов данък на всяко тримесечие?Само че приспада ли се този удържан и внесен от ЮЛ?!Т.е ако имаш само и единствено клиенти ЮЛ-а данъкът ще бъде удържан и внесен от тях?Нещо не ми се вързва с авансовия данък :roll:
qwerty_iop
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 14 Яну 2008, 13:58

Да, точно така, ако имаш само юридически лица клиенти, тогава няма да внасяш авансов данък, защото той вече ти е удържан.

Това за тримесечните вноски е направено за хората, които получават доходи от други физически лица. Например най-масовото е, авансово плащане при доходи от наеми.

А при вас - ако имате клиенти физически лица и клиенти търговци, то авансовия данък си го определяте само от кочана - от сумите получени от физическите лица. Клиентите ви търговци вече са е удържали данъка и са го внесли.

Специално по тази част, няма никаква промяна от предните години, като изключим необлагаемия минимум. Аз затова казвам, че е неприятен въпроса, защото обикновено тук са най-честите караници между счетоводители и адвокати :-D

А, да, има едно изключение. Ако сте регистрирани по ДДС, тогава издавате фактура и на клиентите ви юридически лица, и те не ви удържат данък. Тогава вие внасяте авансово на тримесечие върху целия ви доход.
prnedev
Активен потребител

Назад към Данъчно право